Sănătate

Incidența explozivă a cancerului de col uterin

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerrecomandareSănătatea femeii

În lume, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În fiecare an sunt diagnosticate o jumătate de milion de noi cazuri. România se afla în topul țărilor europene atât la incidență (34‰), cât și la mortalitatea (14,2‰) cauzată de cancerul de col uterin.
La polul opus se află Elveția, care are o incidență de 4,2‰ și o rată a mortalității de doar 1,6‰.
În România, la nivelul anului 2015, cancerul de col uterin a fost a treia cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar și a doua cauză de deces la femeile între 15-44 ani.
Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul și Statistică Sanitară, peste 66% dintre noile cazuri de cancer depistate apar la femei cu vârste între 35 și 55 de ani și aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se înregistrează la femeile cu vârste între 45 și 70 de ani.

Human Papilloma Virus – „intrusul“ răspunzător de cancerul de col uterin

Studiile epidemiologice, clinice și de laborator, au demonstrat în timp existența unei legături cauzale directe între papilomavirusurile umane (HPV) și cancerul de col uterin în 99,7% din cazuri.
Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este virusul răspunzător de apariția verucilor (negilor) comune, plantare (filiforme sau plate) necanceroase, dar și a unor veruci genitale (oncogene), care pot determina modificări canceroase la nivelul cervixului uterin.
Peste 80% dintre femei contractează HPV în cursul vieții. Virusurile Papiloma umane se pot elimina natural din organism, dar în 10% din cazuri, ele pot antrena formarea de leziuni precanceroase, care se transformă în cancer de col uterin.
Dintre cele peste 100 de tipuri de HPV cunoscute, 15 tipuri sunt oncogene (pot determina apariția unui cancer de col uterin), cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc. Pe plan mondial, 70% dintre cazurile de cancer de col uterin au la bază infecția cu tipurile 16 și 18 de HPV.
Virusul HPV se transmite pe cale sexuală, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal) și prin transmiterea directă de la mamă la făt.
Există suspiciunea transmiterii și prin utilizarea unor obiecte intime (lenjerie, costum de baie, prosop) în comun cu persoane infectate, fără a exista dovezi clare în acest sens.
Infecția cauzată de Virusul Papiloma uman (HPV) este comună și foarte contagioasă și afectează pielea și căptușeala membranelor umede ale corpului, de exemplu, colul uterin, gura și gâtul.

Factori de risc pentru apariția cancerului de col uterin

Infecția cu unele tulpini ale virusului HPV stă la baza apariției cancerului de col, dar totuși nu toate femeile infectate cu aceste tulpini dezvoltă cancer. Existența unor factori asociați infecției virale determină apariția cancerului și printre aceștia enumerăm:
• Compromiterea sistemului imunitar
• Istoric familial de cancer de col uterin
• Numărul mare de parteneri de sex (parteneri necunoscuți)
• Sindromul metabolic
• Dieta necorespunzătoare
• Fumatul
În acest moment, la nivel mondial există două vaccinuri care pot preveni infecţia cu HPV cauzatoare de cancer, dar vaccinurile nu elimină virusul HPV instalat în organism, astfel încât un număr tot mai mare de paciente caută ajutor și se îndreaptă spre medicina alternativă complementară pentru a prelungi durata de viață și a avea o calitate mai bună a vieții.

    Surse:

  • eco.iarc.fr/EUCAN/CancerOne.aspx?Cancer=25&Gender=2
  • hpvcentre.net/statistics/reports/ROU.pdf
Etichete articol:
cancerrecomandareSănătatea femeii
Articolul anterior
Cum cureți mercurul după ce ai spart un termometru?
Articolul următor
Turmericul și cancerul de col uterin

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: