Sănătate

Primul transplant de ficat între persoane cu HIV

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
donare de organeHIVnoutățipremieră medicalătransplant

Chirurgii elvețieni au realizat, în octombrie 2015, un transplant de ficat între două persoane purtătoare ale virusului imunodeficienței umane (HIV), indică un comunicat publicat la Geneva, după 6 luni de monitorizare a pacientului.

Această premieră mondială este disputată între elvețieni și americani. Performanța elvețienilor a făcut obiectul unui articol publicat pe 25 aprilie 2016 în ediția online a revistei American Journal of Transplantation, care intervine după o operație identică efectuată de medicii americani pe 15 martie 2016, prezentată drept o premieră mondială.

Reprezentanții Spitalului Universitar din Geneva (HUG) susțin că ei au așteptat 6 luni înainte de a face publică operația pentru a fi siguri că nu intervine respingerea grefei.

Acest tranplant efectuat în premieră în Elveția, care este urmat de o grefă similară în Statele Unite, deschide persepective cu totul inedite în cazul persoanelor seropozitive”, potrivit comunicatului HUG.

Pe de o parte, seropozitivii au dreptul de a se declara donatori potențiali de organe, iar pe de altă parte, cei care sunt în așteptarea unui transplant au mai multe șanse de a primi un organ.

În Elveția, legea privind donarea de organe permite din 2007 transplantul între persoane seropozitive, dar au trebuit să treacă 8 ani până la realizarea primei grefe de acest fel.

Nicola de Saussure, purtător de cuvânt al HUG, a declarat pentru AFP: „Sunt două motive pentru această situație: pe de o parte, lipsa de informare a medicilor și pacienților seropozitivi privind această dispoziție legislativă, iar pe de altă parte, problema compatibilității necesare între donator și primitor”.

În cazul de față, donatorul este un bărbat de 75 de ani, în moarte cerebrală din cauza unei hemoragii craniene. Era seropozitiv din 1989 și își dăduse acordul pentru donarea organelor. Cât despre cel care a primit grefa, a fost diagnosticat cu HIV în 1987 și era pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat de doi ani și jumătate. Medicii au indicat că el suferea de o boală de ficat foarte gravă, fără a preciza însă diagnosticul exact.

Intervenția de transplant a fost realizată de o echipă alcătuită din prof. Alexandra Valmy, șefa secției HIV, prof. Thierry Berne, șeful secției de transplant, prof. Christian van Mendel, specialist în terapie post-transplant, prof. Emiliano Giostra, specialist în hepatologie.

    Sursa:

  • news.doctissimo.fr/Sante/Greffe-de-foie-entre-deux-porteurs-du-VIH-a-Geneve-48124
Etichete articol:
donare de organeHIVnoutățipremieră medicalătransplant
Articolul anterior
Tumorile conțin soluția propriei lor eradicări
Articolul următor
Cezariana, asociată cu riscuri de sănătate pe viață pentru copii

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: