Sănătate

Săptămâna Mondială a Alăptării și prima aplicație mobilă despre alăptare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

În perioada 1-7 august sărbătorim Săptămâna Mondială a Alăptării. Anul acesta, Asociația „Dragoste cu lapte” vine în sprijinul mămicilor și viitoarelor mămici, lansând prima aplicație mobilă gratuită despre alăptare, cu informații în limba română.

Vezi toate articolele despre:
alăptareaplicație mobilăatașarea la sânfuria lapteluigratuitinformațiimamemastitărecomandareSăptămâna Mondială a Alăptăriisarcină

Între 1 și 7 august se desfășoară „Săptămâna Mondială a Alăptării”. Cu această ocazie, Asociația „Dragoste cu lapte” lansează oficial „Abecedar de alăptare”- prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română.

„Dragoste cu lapte” este o asociație fondată în 2016, care contribuie la creșterea ratei de alăptare din România prin crearea de evenimente, proiecte și programe educative adresate mamelor, iar aplicația lansată se numește „Abecedar de alăptare” și are ca scop sprijinirea mamelor care vor să pornească alăptarea cu dreptul. Este prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română cu informații de specialitate explicate pe înțelesul tuturor. Aplicația este gratuită, funcționează  pe platformele Android și iOS și poate fi accesată oricând offline, fără a utiliza datele mobile sau pe site-ul dedicat proiectului www.abecedardealaptare.ro .

”De-a lungul timpului, am constatat că gravidele care nu au avut un bagaj minim de informații despre alăptare, au avut în schimb mari provocări pe perioada alăptării. Ele regretă că nu au fost mai bine informate pentru ca să se bucure mai mult timp de alăptare. În schimb, mamele care primesc informaţiile esențiale despre alăptare pe perioada sarcinii și beneficiază de ajutor specializat în perioada postnatală, au şanse mai mari să alăpteze exclusiv” – declară Monica Gornistu, educator în alăptare și fondator al Asociației „Dragoste cu lapte”.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește alăptarea prevăd hrănirea exclusivă a copiilor cu lapte matern de la naștere și până la vârsta de 6 luni. România are încă un procent mic de mame care ajung să îndeplinească această recomandare. Din păcate, cea mai mare barieră în creșterea acestui procent o reprezintă tocmai lipsa educației în alăptare a mamelor.

În acest context, asociația „Dragoste cu lapte” a decis că este momentul să își asume crearea unui ghid de alăptare la care toate mamele să poată avea acces ușor și gratuit. Aplicația este organizată pe câteva secțiuni, dintre care cea mai importantă este secțiunea de Concepte-cheie în alăptare. Mamele pot afla în câteva secunde de la descărcarea aplicației ce înseamnă termeni-cheie precum: alăptarea la cerere, atașarea la sân, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastită etc. Orice mamă care vrea să alăpteze ar trebui să cunoască acești termeni, iar formatul practic și ilustrațiile haioase le ajută pe mame să rețină mai ușor informația. Aplicația conține și un număr de telefon cu tarif normal pe care mamele îl pot folosi de oriunde din țară sau din străinătate în cazul în care au o situație de urgență în alăptare.

Despre fondatorii aplicației „Abecedar de alăptare”

„Abecedar de alăptare” funcționează ca un ghid de alăptare, iar conținutul ei a fost conceput de trei mame pasionate de alăptare: un educator în alăptare, un consultant în lactație certificat internațional IBCLC (cel mai înalt standard profesional în domeniu) și un medic rezident.

Monica Gornistu – mamă și educator în alăptare

”În 2016 am absolvit cursul “Educație în lactație” susținut la cel mai înalt nivel de către doamna Dr. Marta Mureșan, formator al consultanților în lactație. În iulie 2016 am fondat asociația „Dragoste cu lapte” pentru a crea proiecte de educație în alăptare. Primul proiect este „Abecedarul de alăptare” scris împreună cu alte două mame pasionate de alăptare, un medic rezident și un consultant în lactație IBCLC. Cred că numai prin educație vom reuși să schimbăm mentalitățile și ideile greșite privind alăptarea. Creșterea ratei alăptării în România depinde în cea mai mare măsură de educația mamelor. Laptele matern nu este numai un furnizor de bunăstare pentru copil, dar și cel mai semnificativ gest de dragoste.”

Silvia Moise – mamă, moașă și consultant în lactație certificat internațional IBCLC

”Am contact zilnic cu mamele la maternitatea unde lucrez. Mi-am dat seama cât de important este să avem un abecedar de alăptare pe înțelesul mamelor, așa că am dat curs invitației Asociației „Dragoste cu lapte” de a colabora la scrierea lui. Sper să fie citit de cât mai multe mame!”

Daniela Ilioiu – mamă și medic rezident în medicina de familie

”Îmi doresc ca experiența minunată a alăptării să fie trăită de cât mai multe mame. Aproape toate mamele întâmpină situații dificile pe parcursul alăptării și aproape toate pot fi rezolvate fără să afecteze procesul alăptării dacă sunt gestionate din timp și în mod corect. Asta ne dorim să realizăm. Suntem specia de pe pământ cu procentul cel mai mic în alăptare, deși “se spune” că suntem cei mai evoluați.”

Ilustrațiile din Abecedarul de alăptare aparțin arhitectului Claudia Georgeta Pîrvu, mamă și susținătoare a alăptării.

Împreună putem schimba percepția societății privind alăptarea. Încurajăm mamele să citească Abecedarul de alăptare și să aleagă maternități care susțin alăptarea și unde sunt ajutate să inițieze alăptarea din prima oră de la naștere, dacă este posibil.

Etichete articol:
alăptareaplicație mobilăatașarea la sânfuria lapteluigratuitinformațiimamemastitărecomandareSăptămâna Mondială a Alăptăriisarcină
Articolul anterior
Primul grup de suport gratuit pentru pacienții cu cancer colorectal
Articolul următor
Cum ne ferim de insolație?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: