Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Sfaturi de sănătate și frumusețe din perioada interbelică

Autor:
Vezi toate articolele despre:
frumusețeimunitateracealarețetesfaturitusevideo

Băi cu fiertură din frunze de nuc sau băi cu apă fierbinte și sare contra frigului… Decoct din curmale, smochine, stafide pentru dureri în gât sau tuse… Sunt doar câteva dintre remediile folosite în sezonul rece de către bunicii noștri, remedii pe care le-am selectat pentru voi din revista interbelică „Sănătatea și viața fericită“ (1932-1934). Aflați de la Simona Dragomir și alte remedii în caz de răceli, tuse, probleme digestive, îngrijirea pielii, combaterea insomniei.

Video transcript:

Bun găsit, dragii mei! Astăzi vorbim despre sfaturi de sănătate și frumusețe din perioada interbelică, prosperă și înfloritoare pentru întreaga societate. O dezvoltare remarcabilă are loc și în medicină. Oamenii încep să fie foarte preocupați de menținerea sănătății, apar publicații specializate în domeniul medical. Una dintre acestea era și „Sănătatea și viața fericită”, din care avem și noi la Ziarul de Sănătate o colecție de ediții apărute în anii 1932-1934.

Și pentru că suntem în anotimpul rece, am cules din aceste prețioase surse de informații o serie de remedii de altădată, dar valabile și astăzi, în caz de răceli, tuse, probleme digestive, îngrijirea pielii, combaterea insomniei.

Iată un decoct extrem de plăcut care calmează durerea în gât și înmoaie tusea. Curmale,  smochine uscate și stafide, câte 50 de grame din fiecare, se fierb într-un litru de apă și se bea călduț.

Tot contra tusei și bolilor respiratorii se foloseau foarte frecvent ceaiuri din flori de nalbă mare, mac roșu, lumânărică, toporași, în părți egale. Din acest amestec se iau 5 grame de plante și se fierb într-un litru de apă. Ceaiul se strecoară și se bea pe parcursul zilei.

Pentru calmarea durerilor abdominale erau extrem de utile compresele calde pe burtă și ceaiurile din ismă, anason sau chimen.

Varza murată este un aliment specific sezonului rece, dar mulți oameni se abțin să o consume pe motiv că este o mâncare greu digerabilă. Revista interbelică „Sănătatea și viața fericită” ne oferă un sfat mai puțin cunoscut în zilele noastre. Când gătim varza, dacă adăugăm 2 cartofi rași, cruzi, varza pierde orice acrime de prisos devine gustoasă și e bună și pentru stomacul cel mai delicat.

Contra frigului la picioare, bunicii noștri foloseau o serie de remedii eficiente: băi cu fiertură din frunze de nuc, băi cu apă fierbinte și sare, fricționarea picioarelor cu sare de bucătărie. O altă rețetă se prepară din flori de urzici fierte în untdelemn. Se masează picioarele cu acest ulei încălzit în fiecare zi.

Iarna, doamnele obișnuiau să-și maseze mâinile cu coajă de lămâie, pentru îmbunătățirea microcirculației locale și prevenirea înroșirii. Iar pentru catifelarea pielii foloseau uleiul de migdale dulci.

Tot într-o ediție din anii ’30 a revistei „Sănătatea și viața fericită” găsim o soluție foarte plăcută pentru ușurarea respirației în timpul somnului și combaterea insomniei. Se umple un săculeț mic de pânză cu muguri de brad uscați, care se așază în perna pe care dormim. Și hameiul uscat, petalele de trandafir amestecate cu flori de trifoiaș au un efect calmant.

Atât pentru astăzi. Cu alte sfaturi utile și informații interesante vă așteptăm pe site-ul www.hellosanatate.ro. Pe curând!

Etichete articol:
frumusețeimunitateracealarețetesfaturitusevideo
Articolul anterior
Desert cu frișcă aromată
Articolul următor
Rețetă: Ceai verde aromat
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo