Sănătate

Tulburarea afectivă sezonieră. Cauze și tratamente

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
depresiefototerapietulburarea afectivă sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este definită ca depresie corelată cu schimbarea anotimpurilor. Simptomele apar toamna şi durează pe toată perioada iernii. Tratamentul poate consta în fototerapie, psihoterapie sau medicaţie. Cercetătorii au studiat şi alte cauze posibile de apariţie a depresiei sezoniere, şi anume dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultăţi de reglare a unei substanţe chimice cerebrale (neurotransmiţători), denumite serotonină.

Simptomele tulburării afective sezoniere

Simptomele pot consta în dificultate dimineaţă la trezire, stare de rău, tendinţa de hipersomnie şi supraalimentație, poftă exagerată pentru carbohidraţi care conduce la creştere în greutate, lipsa energiei, dificultate în concentrarea asupra îndeplinirii sarcinilor şi izolare de prieteni, familie şi activităţi sociale. Toate aceste fenomene conduc la depresie, sentimente pesimiste, lipsa speranţei şi absenţa plăcerii care caracterizează o persoană suferindă de această tulburare. Tulburarea nu este considerată a fi separată. Este adăugată descrierii episoadelor majore de depresie sau tulburării bipolare. Pacientul trebuie să întrunească patru criterii: episoade depresive într-o anumită perioadă a anului, remisiune sau manie/hipomanie într-un anume moment al anului, aceste caracteristici trebuie să se menţină cel puţin doi ani fără episoade nonsezoniere masive de depresie în timpul aceluiaşi sezon.

Fototerapia – un posibil tratament?

Există numeroase tratamente diferite pentru tulburarea afectivă sezonieră clasică (iarnă), incluzând terapia cu lumină, medicaţie, administrarea de aer ionizat, terapia cognitiv-comportamentală şi suplimentarea atent dozată a melatoninei. Alterările legate de fotoperioadele anului ale secreției melatoninei pot afecta ciclurile sezoniere afective. Acest fenomen sugerează că terapia cu lumină poate fi eficientă. Aceasta foloseşte o lampă specială care emite mai mulţi lumeni decât o lampă incandescentă normală. Se folosesc lumina albă la 10.000 lux, lumină albastră la 2.500 lux sau lumină verde la 350 lux. Lumina albă în terapie este eficientă când pacientul stă la o anumită distanţă prescrisă, de obicei 30-60 cm, în faţa lămpii, cu ochii deschişi, dar fără să ţintească lumina pentru 60 de minute.
În afară de această terapie, încearcă să elimini zahărul din alimentație, să nu renunți la mișcare și meditație și să te bucuri de fiecare moment însorit!

Etichete articol:
depresiefototerapietulburarea afectivă sezonieră
Articolul anterior
6 probleme de sănătate care se acutizează în sezonul rece
Articolul următor
Cătina: „Medicamentul trimis de Dumnezeu”

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: