Sănătate

Uleiurile esențiale ar putea fi noile antibiotice

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antibioticeInfecțiiUleiuri esențiale

Uleiurile esențiale nu sunt descoperiri recente întrucât acestea erau întâlnite la vechii egipteni, care le foloseau cu mii de ani în urmă, ca parte a procesului de mumificare. Uleiurile aromatice erau utilizate, de asemenea, în Grecia Antică, Roma, China și India pentru o varietate de scopuri. Astăzi, uleiurile esențiale revin în prim-plan. Multe cercetări au arătat efectele pozitive ale uleiurilor esențiale asupra sănătății și se pare că acestea dețin potențialul de a ne ajuta în unele moduri incredibile.

Rezolvarea problemei, nu doar a simptomelor

Sistemul imunitar se confruntă cu milioane de germeni, bacterii și paraziți în fiecare zi. De fiecare dată când atingi un mâner de ușă, te freci la ochi sau îți atingi gura te expui la nenumărați agenți patogeni. Sistemul imunitar este ca o barieră de protecție care detectează și dispune de agenții patogeni în fiecare minut al vieții noastre.
În cazul în care sistemul imunitar nu funcționează la parametrii optimi, vei fi expus răcelilor și alergiilor. Când suntem în aceste stări, ne uităm de multe ori după remedii, cum ar fi pastilele sau siropurile pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare cauzate de răceală, de exemplu. În realitate, acest lucru are de-a face cu simptomele și nu cu problema. Problema este funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar, iar simptomul este răceala. Dacă vom aborda problema și vom îngriji sistemul imunitar în mod corespunzător, acesta va deveni cea mai bună armă împotriva oricărui agent patogen.
Studiile au arătat că extractele și uleiurile esențiale din oregano, scorțișoară și ardei iute sprijină buna funcționare a sistemului imunitar. Când suntem stresați, corpul nostru eliberează substanțe chimice, cum ar fi cortizol și adrenalină. Atunci când aceste substanțe chimice sunt eliberate, corpul nu mai este preocupat de lupta cu răceala și de colectarea nutrienților corespunzători prin intermediul procesului digestiv. Unul dintre uleiurile esențiale care ajută la întărirea sistemului imunitar este uleiul de eucalipt. Acesta este un antiseptic natural, cu proprietăți antiinflamatoare și expectorante, ce întărește capacitatea organismului de a elimina mucusul din căile respiratorii.

Uleiurile esențiale vs Medicina modernă

Uleiurile esențiale s-au dovedit a fi eficiente în corectarea problemei superbacteriilor cauzate de consumul de medicamente chimice. Superbacteriile sunt patogeni care s-au adaptat la antibiotice și în cele din urmă au devenit rezistente la acest tratament. Uleiurile esențiale pot ajuta la rezolvarea acestei probleme, deoarece s-a demonstrat că pot ucide germenii patogeni rezistenți la medicamente. De exemplu, MRSA este o bacterie de Stafilococcus aureus care este rezistentă la multe dintre antibiotice. Într-un cadru de asistență medicală, cum ar fi un spital sau un sanatoriu, MRSA poate provoca probleme grave precum infecții sanguine sau pneumonie. Un studiu realizat recent a arătat că anumite uleiuri esențiale ucid bacteriile E.Coli și MRSA în termen de două minute de la contact. În plus față de beneficiile pentru sistemul imunitar și de acțiunea împotriva agenților patogeni rezistenți la medicamente, uleiurile esențiale s-au dovedit benefice pentru oamenii care suferă de depresie, cancer, anxietate, greață, indigestie, migrene, acnee sau insomnie.

Uleiurile esențiale și medicamentele pot lucra în echipă

Există adeseori concepția greșită că medicamentele naturale, terapiile alternative și medicamentele moderne nu se pot amesteca. Într-adevăr, multe dintre medicamentele de astăzi sunt derivate din ingrediente naturale. Aspirina, de exemplu, provine de la un produs chimic găsit în scoarța de salcie. Cercetările au demonstrat că uleiurile esențiale și medicamentele pot lucra în echipă. Publicația The Atlantic remarca faptul că „unul dintre mecanismele prin care uleiurile esențiale lucrează este slăbirea peretelui celular al bacteriilor rezistente la antibiotice, în felul acesta contribuind la creșterea eficienței tratamentului cu antibiotice“. Aceasta este o veste mare, care arată că medicina modernă și medicina naturistă pot fi folosite în combinație, având rezultate promițătoare.

Etichete articol:
antibioticeInfecțiiUleiuri esențiale
Articolul anterior
4 modalități de întărire a imunității în timpul iernii
Articolul următor
Știați că? Osteoartrita…

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: