Sănătate

Vrem o viață fără hepatită!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
afecțiuni hepaticehepatităvirus hepaticziua mondială hepatită

Pe 28 iulie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor. Cu această ocazie, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) lansează campania „Vrem o viață fără hepatită!”. Acțiunea îşi propune să atragă atenția autorităților în privința nevoii de a se implica activ în combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sloganul campaniei, „Vrem o viață fără hepatită!”, este inspirat din mesajul Alianței Mondiale pentru Hepatită „No Hep”.

Acces greoi la investigații și tratament

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România atrage atenția asupra faptului că accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane. În acest context, necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției şi pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații şi monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar şi pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Solicitări către autorități

    Reprezentanții pacienților cu afecțiuni hepatice adresează autorităților următoarele solicitări:

  • Elaborarea unei Strategii Naționale dedicate Hepatitelor şi a unui Program Național dedicat hepatitelor virale.
  • Extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatita C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate şi cu fibroză 2 şi 3.
  • Accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală şi accesul la analize şi terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați.
  • Posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie.

Unde poți afla mai multe informații despre hepatite?

Cei care doresc să afle mai multe informații despre afecțiunile hepatice sunt așteptați la o serie de activități destinate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care se vor desfăşura, astăzi, 28 iulie, în următoarele locații:

  • Iaşi, Parcul Copou – intervalul orar 15.00-19.00
  • Bucureşti, Parcul IOR – intervalul orar 15.00-19.00
  • Braşov, Piața Sfatului – intervalul orar 15.00-19.00

În cadrul acțiunilor organizate, participanții vor avea ocazia să afle ce gandeşte un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul unor mesaje afișate şi vor obține informații despre hepatitele virale şi nonvirale cu ajutorul voluntarilor şi a materialelor informative care vor fi împărțite.

Etichete articol:
afecțiuni hepaticehepatităvirus hepaticziua mondială hepatită
Articolul anterior
Descoperire revoluționară: Un nou rol al sistemului imunitar
Articolul următor
Descoperă 6 beneficii esențiale ale colagenului!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: