Sănătate

Zece mituri despre vară

Autor:
21 de comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

În mod cert te-ai întrebat care este cel mai bun mod de a te răcori într-o zi toridă de vară. Sau ai fost curios dacă apa de mare are proprietăţi de sterilizare a rănilor ori dacă untul uşurează durerile provocate de arsurile solare. Asupra anotimpului cel mai călduros plutesc o mulţime de mituri, iar cum fiecare doreşte să rămână sănătos şi să se simtă confortabil atunci când temperaturile cresc, ne propunem să îți oferim câteva răspunsuri, bazate pe părerile specialiştilor, referitoare la cele mai populare mituri despre vară.

Mit: Duşurile reci te răcoresc mai rapid

Un duş rece într-o zi fierbinte ar putea părea logic, dar s-ar putea să nu te răcorească aşa cum ai planificat. „Trecerea bruscă de la cald la frig poate determina mecanismul de apărare al organismului tău să reacţioneze neaşteptat”, ne spune dr. Balu Gadhe, specialist în medicină internă şi director medical superior în Cerritos, California. Organismul tău dispune de un mecanism natural care îți păstrează temperatura corporală. Atunci când te simţi „înfierbântat” şi brusc intri în contact cu apă rece, vasele de sânge se contractă şi te împiedică să te răcorești. Pentru a evita această reacţie de auto-protecţie, dr. Gadhe recomandă un duş cu apă călduţă în loc de rece. „Cel mai bun mod de a învinge căldura este să mănânci sau să bei ceva rece pentru scăderea temperaturii corpului”, ne recomandă acelaşi dr. Gadhe.

Mit: Nu poţi suferi arsuri solare într-o zi înnorată

Dacă vei omite protecţia solară într-o zi noroasă, te poţi alege chiar cu arsuri puternice. Dr. Debra Jaliman, dermatolog renumit din New York, ne spune că razele UV trec prin nori, protecţia solară fiind necesară chiar şi într-o zi înnorată. „Am văzut unele dintre cele mai grave arsuri solare la pacienţii care au jucat tenis sau au stat la plajă fără protecţie solară, în zilele noroase. Recomand folosirea unui spectru larg de protecţie în fiecare zi, în special produse cu oxid de zinc sau dioxid de titan”, ne spune dr. Jaliman.

Mit: Orice băutură poate să te hidrateze

Nu toate băuturile de vară sunt hidratante, ci există unele care au efect diuretic şi duc la deshidratare. Dr. Amy Jamieson-Petonic ne spune că băuturile cofeinizate, băuturile bogate în zaharuri adăugate şi băuturile alcoolice pot duce la deshidratare în diferite moduri. Băuturile bogate în zaharuri adăugate sau cu un grad ridicat de rafinare cer organismului să „tragă“ mai mult fluid din celule pentru a realiza metabolismul. „În mod ironic, acest lucru duce la un cerc vicios, în care băutura consumată pentru a-ți potoli setea îți provoacă o sete şi mai mare”, afirmă dr. Jamieson-Petonic. Apa funcţionează cel mai bine, apoi laptele degresat, sucurile de fructe 100% naturale, sucurile de legume cu un conţinut scăzut de sodiu şi ceaiurile de plante. Dacă nu îți place gustul apei simple, încearcă să adăugi căpşuni, zmeură sau lămâie.

Mit: Arzi mai multe calorii în timpul verii

Lucrul la temperaturi extreme de căldură sau de frig îi cere corpului uman să se adapteze, dar numărul de calorii pe care le arde nu este suficient pentru a justifica o lingură suplimentară de îngheţată, dacă la asta te gândeai. „În cazul temperaturilor extreme de frig sau cald, metabolismul creşte doar pentru a-ți păstra temperatura normală a corpului”, afirmă dr. Irv Rubenstein. Dacă faci exerciţii în timpul unei veri toride, vei creşte temperatura corpului până la punctul în care începi să utilizaţi caloriile transpirând, dar corpul tău se poate adapta cu uşurinţă, aşa că această ardere de calorii nu este atât de intensă pe cât te-ai fi aşteptat.

Mit: Zilele mai lungi perturbă ciclurile de somn

S-ar părea că atunci când ești în pat şi soarele abia a apus, extinderea perioadei de lumină din timpul zilei ți-ar afecta ciclul de somn. Însă dr. David Volpe, expert în acest domeniu, afirmă că „organismul nostru este programat pentru un somn de aproximativ opt ore pe noapte, prin urmare, indiferent de numărul de ore ale zilei, atât timp cât îți vei continua rutina de culcare, nu vei fi perturbat”. Dacă zilele lungi de vară te fac să rămâi treaz mai târziu decât de obicei, relaxează-te o oră înainte de culcare (oprește toate aparatele şi evită exerciţiile fizice puternice) şi dormi într-un dormitor răcoros şi întunecat, pentru a-ți menţine programul de somn constant.

Mit: Aerul condiţionat creşte riscul de a răci

După o baie într-o piscină, nimic nu se compară cu o cameră dotată cu aer condiţionat, pentru a te ajuta să te răcorești într-o zi fierbinte de vară. Dar unele persoane consideră că scăderea temperaturii poate creşte riscul de contactare a unei răceli. Însă „răcelile sunt cauzate de virusuri, nu de aerul rece. Este adevărat că cei care suferă de alergii sunt expuşi spre a avea o reacţie alergică, dacă filtrul de la aerul condiţionat nu este schimbat în mod regulat. De asemenea, umiditatea din aer poate provoca uscarea sinusurilor, declanşând reacţii alergice la unele persoane“, ne avertizează dr. Gadhe.

Mit: Apa de mare poate vindeca o tăietură

Afundarea în apă sărată atunci când ai o tăietură deschisă pe corp nu este o idee bună, ne spune dr. Aileen M. Marty, profesor în departamentul de microbiologie moleculară şi de Boli Infecţioase de la Colegiul de Medicină din Miami. „Apa de mare este plină de microorganisme de toate tipurile, inclusiv o serie de bacterii periculoase. Apa murdară, pământul şi nisipul pot provoca, de asemenea, infecţii. O soluţie de apă sărată sterilă şi îmbuteliată este de ajutor“, ne recomandă dr. Marty.

Mit: Untul calmează durerile provocate de arsurile solare

Atunci când pielea ta se simte ca şi cum ar fi „pe foc”, untul sună ca o soluţie liniştitoare. Dar „e ca şi cum ai pune ulei pe foc”, afirmă dr. Jamilan. Dacă ești afectat de arsurile solare, cel mai bine este să folosești gel cu aloe vera fără parfum sau chiar o cremă cu hidrocortizon. Compresele din iaurt diluat cu apă rece și aplicate pe piele timp de 15 minute pot fi de ajutor. Pentru a ușura roşeaţa, dr. Jaliman recomandă administrarea de aspirină pentru efectele sale anti-inflamatorii.

Mit: Dacă ai o bază de bronz în prealabil, nu vei suferi arsuri solare

Din păcate, pregătirea pentru vacanţă prin obţinerea unui strat de broz în prealabil nu te protejează de viitoarele arsuri solare. „Orice expunere la soare dăunează pielii şi poţi suferi arsuri solare indiferent de expunerea anterioară la soare. Protejează-ți pielea prin folosirea protecţiei solare cu indice de minimum 30 şi efectuează controale regulate la dermatolog”, ne sfătuieşte dr. Jaliman.

Mit: O baie în piscină poate înlocui un duş

Când am petrecut o zi în soare şi nu avem timp sau acces la un duş, o baie în piscină ar trebui să fie suficientă, nu? Dr. Philip M. Tierno Jr., director la clinica de Microbiologie şi Imunologie de la New York University, ne spune că nu. „Ar fi nevoie de încă un duş chiar dacă ai fost la piscină pentru că nu poţi şti dacă nivelul de clor este suficient pentru a distruge bacteriile din apă. De asemenea, duşul cu apă şi săpun înlătură celulele moarte ale pielii şi bacteriile, lucru pe care nu-l poţi realiza într-o piscină”, adaugă dr. Tierno Jr.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Vara – anotimpul dietelor
Articolul următor
Cum prevenim problemele digestive vara?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

21 de comentarii. Leave new

  • eu nu ma ard niciodata la soare. Am stat de multe ori si nu am avut probleme, imi dau cu crema de protectie doar pe alunite si gata.

  • Cine se poate gandii ca o baie in piscina inlocuieste un dus!? Cum ar putea sa inlociasca dusul cand apa este plina de tot felul de creme si uleiuri pentru protectie de la diversi care nu isi fac un dus doar cu apa inainte sa intre in piscina. Si daca te uiti atent vezi cum pluteste grasimea la suprafata apei!!!

  • Foarte tare articolul! Chair am intrat pe site sa vad ce mai aveti nou si am citit acest articol, care mi-a placut mult. Eu in gemeral sunt fana ColonHelp dar acum ca aveti o gama mai larga o sa ma gandesc si la celelalte produse.

  • Cel mai bine este sa folosesti protectie solara inainte sa te expui la soare, nu dupa, este mai dureros plus ca pielea, nu bronzata ci arsa, are un aspect urat.

  • Mie nici prin cap nu mi-a trecut ca as putea sa ma dau cu unt atunci cand sunt ,,prajita” de soare, este cam logic ca nu e ok! Iaurtul in schimb eu il folosesc si atunci cnad merg la solar si stau un pic mai mult decat trebuie…

  • Nu stiam ca untul este atat de periculos pentru arsurile solare. Nu m-am gandit niciodata ar putea fi un remediu, dar nici daunator…

  • Eu de cateva zile sunt foarte racita, m-am tot gandit si singurul din cauza caruia puteam sa racesc este aerul conditionat, la mine in birou sunt 18 grade, asa vor colegii mei. Asa ca poti sa racesti si de la aerul conditionat!

  • Ce tare este articolul!L-am citit de doua ori, ma binedispune!

  • Daca nu racesti de la aerul conditionat inseamna ca eu am o imunitate forte slaba pt ca acum in toiul verii sunt mai racita decat am foat toata iarna!!!

  • @Lavy Aly: Preparati ceaiul SilhouetteHelp mai putin concentrat si adaugati putina miere sau lamaie.

  • Iulia are perfecta dreptate Alina, acest sfat l-am primit si eu de la medicul meu.

  • Buna ziua! Cu aerul conditioat ori este adevarat ca este un mit, ori eu am o imunitate foarte buna, pentru ca la mine acasa si la birou merge aerul conditionat non-stop si nu am racit deloc.

  • Daca orice bautura ne hidrateaza, nu pot amesteca ceai SilhouetteHelp cu LiverHelp si cu suc de lamaie? Ceaiul de slabit este foarte neplacut la gust si ma gandeam sa-l diluez cu ceva…merge???

  • @Iulia: Apa minerala poate favoriza aparitia pietrelor la rinichi. Daca ati avut probleme de acest fel sau daca sunteti predispusa la aceasta afectiune este bine sa consumati apa minerala cu moderatie.

  • Am vazut ca cea mai buna pentru hidratare este apa! Si mi se pare foarte adevarat! Dar daca mi-am format un obicei si in loc de apa plata beau doar apa minerala ma poate afecta cumva? Adica pot continua sa beau doar apa minerala fara sa aiba vreun efect negativ?

  • Foarte interesant articolul! Chiar ma gandeam ce ingredient trebuie sa contina o solutie pentru protectie solara.

  • Eu nu cred ca este nu mit ca dormi mai rau vara pentru ca asta mi se intampa mie de cand s-a marit ziua, nu mai pot sa dorm.

  • Eu am vazut oameni care inlociuesc dusul cu o baie in piscina si pentru al face cat mai ,,igienic” pentru ei vin cu sapulul de acasa si il folosesc in piscina. Desigur ca asta se intampla doar la piscinele de cartier unde poate intra oricine, la o piscina de fitze nu vezi asa ceva!

  • O..da…iaurtul pentru arsuri solarul il foloseste lumea din vechi timpuri. Referitor la aer conditionat va pot spune din proprie experienta ca racesti…incepe cu dureri de cap, dureri in gat, curg ochii si nasul si apoi te ia cu frisoane si gata febra se instaleaza. Si te chinui sa te tratezi vreo 2 saptamani daca revii in acelasi mediu si aceleasi conditii. Sa nu mai vorbim si de durerile de ovare..in cazul femeilor…apar si acestea daca stai intr-o incapere cu aer conditionat si iti ingheata picioarele…

  • Si eu am racit de la aerul conditionat din birou, in plus, eu stiam ca dusurile calde sunt recomandate vara, nu reci!

  • Interesant articolul, insa eu am racit de la aerul conditionat din birou… simteam ca imi tot bate in spate si am avut nevoie de o saptamana de recuperare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: