Știri

Medicul de familie, factor important în depistarea precoce a neuropatiei diabetice

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Diabetul zaharat, afecțiunea în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient, învârte viața suferinzilor pe multe părți, provocând complicații multe și greu de suportat. Neuropatia diabetică este una dintre ele. Parte a conceptului de picior diabetic, această complicație nu face decât să modifice profund calitatea vieții, iar tratamentul implică costuri mult prea mari pentru a putea fi susținute de pacienți, la fel și pentru sistemul medical. Ba mai mult, netratată corespunzător poate duce chiar la amputarea piciorului.

Vezi toate articolele despre:
diabetmedic de familieneuropatie diabeticăpicior diabeticscreeningstudiu

Dacă în anul 2010, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătății, 3,5% din populaţie suferea de diabet zaharat, anul acesta, după doar 8 ani, procentul a ajuns la 11,6. Rezultatele studiului Predatorr sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât o parte importantă dintre cei afectați o reprezintă copiii. Diabetul zaharat, cunoscut pentru tulburările pe care le provoacă întregului metabolism, în special metabolismului glucidelor, și prin complicațiile care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge, a ajuns să fie considerată una dintre cele mai răspândite boli cronice și cea mai frecventă boală endocrină, atât la nivel mondial, cât şi în România.

Intervenția medicului de familie, salvatoare

17.530 persoane cu diabet au fost testate într-un studiu realizat în România. Concluzia a fost una care dă speranțe și impune atenție și responsabilitate, atât din partea pacienților, cât și a medicilor: cu cât perioada dintre observarea simptomelor și intervenția doctorului este mai mică, cu atât scade riscul apariției complicațiilor. Astfel spus, rolul medicului, si mai cu seamă al celui de familie, în screening-ul și monitorizarea neuropatiei diabetice, poate fi salvator. ”Prin urmărirea curbei glicemice a pacientului său, în context familial, a greutății peste limita normală sau a antecendentelor sale patologice, medicul de familie poate determina riscul de diabet și implicit de neuropatie diabetică. Monitorizarea neuropatiei diabetice în cabinetul medicului de familie se poate încadra în serviciul numit «monitorizarea pacientului cu HTA, diabet zaharat și dislipidemie», iar asigurații cu această patologie pot beneficia, dacă doresc, de două ori pe an, de acest serviciu” a explicat dr. Dr Anca Bălan, medic primar medicina familiei, doctor în științe medicale, instructor formator, cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca.

Pacientul trebuie să învețe să colaboreze

Medicul de familie trebuie să promoveze sănătatea, să facă prevenție primară și să depisteze precoce diferitele afecțiuni. Un obiectiv pe care ni-l dorim a fi bifat în fiecare cabinet de medicină de familieResponsabilizarea și informarea pacienților ar fi un altul. Cât de important este să cunoști semnele și simptomele care definesc diabetul zaharat, cât și pe cele specifice neuropatiei diabetice, și să le transmiți apoi medicului, este conștientizat de cele mai multe ori de cei care au trecut prin așa ceva. Nu întâmplător, prevenirea și tratarea în fază cât mai timpurie a acestor complicații reprezintă un obiectiv important în managementul persoanelor cu diabet. Poate de aceea, prezentarea pacientului la controalele periodice făcute în cabinetul medicului de familie ar trebuie să devină regulă de la care să nu ne mai abatem.

Screening-ul neuropatiei diabetice poate evita apariția complicațiilor

„Implicarea activă a medicilor de familie în procesul de prevenire și de identificare precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic sunt puncte foarte importante în managementul acestor complicații în țara noastră. Considerăm că medicul de familie este un membru cheie al echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet, iar dacă starea pacientului impune, acesta îl trimite către un consult de specialitate”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică NEURODIAB. Societate, ce şi-a asumat rolul de educator al populaţiei şi iniţiator al întâlnirilor între toate organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale care pot realiza şi implementa politicile atât de necesare pentru prevenţia și diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice.

Identificarea factorilor de risc și intervenția ce vizează modificarea acestor factori pentru a preveni instalarea bolii reprezintă cele două obiective majore ale screening-ul neuropatiei diabetice. Efectuat așa cum trebuie, el poate spune încă de la debutul bolii care sunt pașii care trebuie urmați pentru a evita complicațiile și a avea parte de un tratament care să trasforme boala în într-o luptă cinstită, sortită izbândei și nu eșecului.

Sursa: www.neurodiab.com

Etichete articol:
diabetmedic de familieneuropatie diabeticăpicior diabeticscreeningstudiu
Articolul anterior
Diclofenacul poate crește riscul de infarct
Articolul următor
Producția de miere scade la 60-70% din cauza vremii capricioase

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: