Știri

Probiotice produse din prelucrarea orezului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Pe lângă proprietățile minunate pe care le are orezul în alimentația noastră, un grup de cercetători din Thailanda, Spania, Portugalia și Regatul Unit au descoperit că fracțiile de tărâțe de orez, un produs secundar din producția de orez, ar putea fi utile în fabricarea probioticelor.

Vezi toate articolele despre:
orezprobioticetărâțe de orez

Furnizează energie organismului, este hrănitor și stimulează activitatea cerebrală. Orezul. Cel mai cunoscut tip de cereală fără gluten, cu un conținut ridicat de potasiu, magneziu și fosfor. Se digeră și se asimilează repede, ajutând persoanele care au stomacul iritat. Pe lângă toate acestea, apare însă o nouă veste, care poate face mult bine sănătății omului. Fracțiile de tărâțe de orez, un produs secundar din producția de orez, ar putea fi utile în producția de probiotice comerciale și ar putea fi o sursă pentru formulările sinbiotice.

Două tulpini probiotice: Lactobacillus plantarum NCIMB 8826 și Lactobacillus reuteri NCIMB 8821

Echipa condusă de Premsuda Saman din cadrul Institutului de Cercetări Științifice și Tehnologice din Thailanda a descoperit că, folosind tehnologia de extracție, au putut fi produse șase fracțiuni de orez cu grade de extracție crescătoare. Toate acestea au fost lăsate să fermenteze, apoi au fost evaluate pentru susținerea creșterii a două tulpini probiotice: Lactobacillus plantarum NCIMB 8826 și Lactobacillus reuteri NCIMB 8821.

“În prezent, tărâțele de orez sunt folosite în principal în hrana animalelor. Totuși, această utilizare nu este considerată a fi productivă din punct de vedere economic, de aceea sunt necesare cercetări suplimentare pentru găsirea de produse cu valoare adăugată, din tărâțe de orez. Aceste tărâțe sunt un subprodus major, extrem de important și pentru oameni, pentru că poate fi folosit pentru a susține creșterea bacteriilor probiotice”, a declarat echipa internațională de cercetare, formată din oameni de știință din Thailanda, Spania, Portugalia și Regatul Unit.

O cale ieftină și productivă

Seria de rezultate publicate în revista ”Innovative Food Science & Emerging Technologies” remarcă faptul că tărâțele reprezintă o fracție de aproximativ 8-10% din întregul bob de orez, iar datele recente ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că producția globală anuală de orez este de aproximativ 680 milioane de tone. De aici rezultă că aproximativ 60 milioane de tone de subproduse de tărâțe de orez sunt produse în fiecare an. Altfel spus, o sursă imensă de sănătate, pe care altfel am fi irosit-o.

„Capacitatea fermentativă a fracțiilor de orez, obținute prin tehnologia de extracție, demonstrează o dependență puternică de bacteriile probiotice specifice de acid lactic”, a subliniat echipa. “De fapt, în toate fracțiunile, L. plantarum a avut o performanță mult mai bună decât L. reuteri, deoarece a fost obținută o mai mare cantitate de biomasă celulară, o mai bună utilizare a substratului (TRS si FAN) și o producție mai mare de acid lactic”. Analiza a arătat că un grad de extracție de 3,7% a determinat o stimulare optimă și o creștere a tulpinilor probiotice selectate. Concluzia echipei de cercetare a fost aceea că fracțiunea de orez ar fi cea mai potrivită și mai ieftină sursă de a produce formulări sinbiotice. De asemenea, Saman și colegii săi au sugerat că studiile suplimentare ar trebui să se focuseze și pe analiza in vivo a potențialului prebiotic al fracțiilor de orez.

www.roaliment.ro

Etichete articol:
orezprobioticetărâțe de orez
Articolul anterior
Românii, bolnavi din cauza abuzului de antibiotice!
Articolul următor
S-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină 2018!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: