Știri

Studiu OMS: Aerul poluat omoară anual 7 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt copii!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

În fiecare zi, 93% din copiii lumii respiră un aer atât de poluat încât sănătatea și dezvoltarea lor fizică și psihică sunt puse grav în pericol. Mulți dintre ei mor. Pur și simplu. Fără ca medicii să mai poată face ceva. În 2016, într-o nepuțință fără margini, 600.000 de copii și-au dat duhul, din cauza infecțiilor acute respiratorii inferioare. Cauza, extrem de nedreaptă, ce cu siguranță ar fi putut fi ținută în frâu de autorități: aerul contaminat.

Vezi toate articolele despre:
cancercopiidecespoluarestatistici

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a scos la iveală o situație cel puțin tragică, dacă nu înspăimântătoare: 1,8 miliarde de copii respiră un aer ce-i îmbolnăvește zi de zi, puțin câte puțin, până ce ajung la deces. Raportul, ce a examinat impactul pe care îl are poluarea aerului asupra sănătății copiilor lumii, mai ales în țările cu venituri mici și medii, a scos la lumină o serie de efecte grave asupra creierului și aparatului respirator. Din cauza poluării, unul din zece copii sub 5 ani moare.

Astm, cancer, boli cardiovasculare și pulmonare, tulburări de învățare

Efectele poluării aerului se răsfrâng și asupra femeilor însărcinate, accentuându-le riscul de a naște prematur copii cu o greutate foarte mică. Tot aerul toxic influențează puternic dezvoltarea neurologică și capacitatea cognitivă a copiilor, afectând negativ dezvolvarea psihică și motorie.  Apar astfel, tulburări de comunicare, de învăţare sau tulburări din spectrul autismului. Astmul și cancerul sunt încă două afecțiuni extrem de grave care se pot lipi de cei mici într-un ritm amețitor. De asemenea, tot copiii expuși la un nivel ridicat de poluare a aerului pot prezenta un risc mai mare de a avea boli cronice, cum sunt cele cardiovasculare.

”Aerul poluat înseamnă otrăvirea a milioane de copii și practic, distrugerea vieții lor”, spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.”Acest lucru este de neiertat. Fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat, astfel încât să crească sănătos și să-și poată pune în valoare întreg potențialul cu care este dotat”.

De ce sunt copiii mult mai vulnerabili  la efectele poluării față de adulți?

Cei mici au un ritm al respirației mult mai rapid față de adulți și absorb astfel mult mai mulți poluanți. De asemenea, ei trăiesc mai aproape de pământ, unde unii factori poluanți ating concentrațiile de vârf, într-un moment în care creierul și corpurile lor se dezvoltă. Nou-născuții și copiii mici sunt mult mai sensibili la poluarea din casele în care se folosesc constant combustibili poluanți și tehnologii pentru gătit, încălzire și iluminat. Astfel, mai mult de 40% din populația lumii, care include 1 miliard de copii sub 15 ani, este expusă la niveluri ridicate de poluare a aerului din gospodării.

În țările cu venituri mici și medii din întreaga lume, 98% dintre toți copiii sub 5 ani sunt expuși nivelurilor toxice superioare față de limitele admise de OMS privind calitatea aerului, față de țările cu venituri mari, unde sunt 52% dintre copiii sub 5 ani.

Cum reducem nivelul de poluare al aerului?

Dr. Maria Neira, Directorul Departamentului pentru Sănătate Publică, Mediu şi Determinanţi Sociali ai Sănătăţii din cadrul OMS, este de părere că promovarea utilizării unui transport mai curat, al locuințelor eficiente din punct de vedere energetic reprezintă o cale eficientă de a diminua cantitatea de toxicitate a aerului. ”Pregătim terenul pentru generarea de energie cu emisii scăzute, tehnologii industriale mai curate și mai sigure și o mai bună gestionare a deșeurilor municipale”, a explicat reprezentanta OMS.

Măsurile ce trebuie luate, în viziunea OMS

”Toate țările ar trebui să depună eforturi pentru a respecta orientările OMS privind calitatea aerului la nivel mondial, pentru a spori sănătatea și siguranța copiilor. Guvernele ar trebui să adopte măsuri ferme și clare, precum reducerea dependenței excesive de combustibili fosili la nivel mondial, investind în îmbunătățirea eficienței energetice și în facilitarea utilizării surselor regenerabile de energie”, susțin reprezentanții OMS. O mai bună gestionare a deșeurilor poate reduce cantitatea de deșeuri arse în cadrul comunităților și, prin urmare, diminuează poluarea atmosferică. Utilizarea exclusivă a tehnologiilor ”curate”, mai puțin nocive, poate îmbunătăți considerabil calitatea aerului din locuințe și de afară. De asemenea, spun reprezentanții OMS, școlile și locurile de joacă ar trebui să fie amplasate departe de sursele majore de poluare a aerului, cum ar fi drumurile foarte aglomerate, fabricile și centralele electrice.

An de an, 7 milioane de oameni mor doar pentru că respiră. Un aer bolnav, toxic, ce-i bagă în mormânt. 7 milioane de oameni. O cifră ce spune povestea tristă a lipsei de interes a celor în măsură să ia decizii sănătoase și corecte, a unei lumi ce pare că pune prea puțin preț pe sănătatea oamenilor, a naturii, pe calitatea vieții.

Sursa: www.who.int

Etichete articol:
cancercopiidecespoluarestatistici
Articolul anterior
Și copiii fără CNP vor avea acces gratuit la servicii de sănătate!
Articolul următor
Scleroza multiplă are legătură cu microbiomul?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: