Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cariile dentare la copii – VIDEO

Autor:

Dinții sunt importanți atât pentru funcția pe care o îndeplinesc, cât și din punct de vedere estetic, prin urmare trebuie să avem grijă de ei încă din primii ani de viață ai copilului, pentru a-i asigura o bază sănătoasă pe care să se dezvolte dinții de mai târziu.

Vezi toate articolele despre:
cariicopiistomatologievideo

Invitata Simonei Drgomir din această ediție, dr. Andreea Cristina Iliescu, medic stomatolog, doctr în științe medicale (pedodonție), vorbește despre cariile dentare la copii și tot ce trebuie să știm despre ele.

Una dintre greșelile făcute de părinți este să considere că dinții copiilor sunt de lapte și dacă apare o carie nu mai merg la stomatolog, pentru că oricum acei dinți se vor schimba.

Acest fapt este nu doar greșit, ci și dăunător, în primul rând pentru copil, pentru că îi sunt afectate funcțiile fiziologice ale aparatului dentomaxilar și masticația. Apoi, în stadiile avansate ale cariilor, apare durerea și apar dezechilibre în mușcătură, în modul în care sunt organizați dinții. Apoi vor exista infecții care se vor perpetua la dinții permanenți. Cel mai important este ca părinții să învețe să le realizeze celor mici o igienă corectă, cu produse adecvate vârstei, să folosească pastă de dinți cu fluor. Cantitatea de pastă necesară pentru un copil este egală cu mărimea unghiuței de la degetul mic al mâinii copilului.

Evoluția dinților de lapte

Dinții de lapte parcurg niște etape în dezvoltarea lor. Pornesc de la stadiul de mugure, care se formează în viața intrauterină. După formarea mugurilor dinților de lapte, trebuie să se producă procesul de mineralizare, care începe tot în viața intrauterină, la 4-6 luni, dar se termină după naștere, variabil, în funcție de fiecare grup dentar. La o perioadă după finalizarea mineralizării se produce erupția dentară, tot în funcție de grupul dentar, prin urmare, unii sunt expuși mai multă vreme la factori cariogeni.

În formarea cariilor este implicată placa bacteriană, calitatea structurilor dure dentare, substratul nutritiv. Aciditatea provocată de ciocolată durează până la 40 de minute, prin urmare, dinții vor sta în mediu acid.

Cariile de biberon

Dinții au suprafețe regulate, netede și suprafețe neregulate. Pe cele din urmă este normal să apară carii. În momentul în care apar carii între dinți sau pe suprafețele netede, deja vorbim de o activitate crescută sau extrem de crescută în respectiva cavitate orală și atunci măsurile nu sunt doar de a trata dinții, ci cauza, iar aceasta vine din igiena orală incorectă și alimentație. Cariile se produc direct sau indirect, prin efect post resorbtiv asupra a ceea ce mâncăm. Dacă mănânci multe dulciuri, caria explodează din interior. Cariile pot fi simple sau complicate (când afectează nervul).

Lipsa mugurelui dentar în dentiția permanentă

Se întâmplă să lipsească al doilea dinte dintr-o serie. În cazul incisivului, apare lipsa pentru incisiv lateral și poate fi la unul sau la toți. Se poate întâmpla pentru premolari sau pentru molarul de minte. Dacă nu există muguri este necesară o echipă pluridisciplinară care decide dacă se scoate dintele de lapte care nu are înlocuitor și se mută dinții din spate în față sau se păstrează dintele până în momentul în care copilul termină formarea osoasă și mineralizarea. Se verifică prin radiografierea mâinii și articulației pumnului dacă s-a stopat creșterea și atunci se poate scoate dintele și se poate pune implant. Însă dacă implantul se face la 20 de ani, este posibil să nu țină toată viața. Aceste probleme ale dinților se pot transmite ereditar, deci dacă părinții au avut astfel de probleme și copii sunt predispuși la dezvoltarea lor.

Cum se tratează cariile apărute?

Pentru a preveni apariția unor carii complicate și dureroase este recomadat controlul din 3 în 3 luni. Dacă totuși îi apar carii copilului, în funcție de cooperarea cu copilul, tratarea cariei se realizează cu tehnici minim invazive și instrumente manuale, evident că nu au aceeași rigurozitate ca instrumentele rotative. Dacă pentru copii creezi niște povești frumoase, ei își vor dori să vină la stomatolog.

Există și tratamentele sub sedare și au existat tot felul de păreri pro și contra. Întotdeauna există riscuri mai mari sau mai mici, dar sedarea nu o dă un stomatolog , ci un specialist pe anestezie și terapie intensivă și necesită investigații suplimentare și acordul părinților. Pentru a evita intervențiile sub anestezie, tratarea se poate face după ce între medic și copil se dezvoltă o relație bazată pe încredere, inițial, stomatologul folosește instrumente manuale, apoi instrumente rotative sau laser. De regulă, se utilizează laserul și freza și ies lucruri bune. Depinde și ce dorești să obții. Dacă este foarte mic, este speriat, iar cooperarea este aproape imposibil de făcut.

Dentiția permanentă nu este la fel de albă ca acea temporară, deoarece structura dinților este mult mai rezistentă. De asemenea, placa bacteriană este influențată odată cu creșterea copilului pentu că nevoile și obiceiurile lui alimentare se modifică.

Cariile dinților permanenți sunt dureroase și este necesar să se intervină încă din stadiul incipient, pentru a reuși salvarea dintelui și pentru a-i păstra vitalitatea. O carie dă semnale dureroase treptat. Primul semnal este sensibilitatea la dulce, apoi la rece. În acest moment este carie simplă. Dacă este ignorată, încep durerile atroce care nu dispar nici cu calmante.

De la ce vârstă pot folosi copii ață dentară?

Ața dentară se poate folosi, în general, începând cu vârsta de 8 ani și chiar mai devreme dacă nu îi provoacă sângerări și dacă îi ajută să-ți curețe dinții.

În cadrul dialogului dintre Simona și invitata sa au fost aduse în discuție cauzele apariției cariilor, influența alimentației asupra sănătății dinților, ce probleme pot cauza cariile netratate, dar și cât de dureroase sunt. De asemenea, puteți afla și cum pot fi prevenite cariile, dar și ce tehnici se folosesc în tratarea lor.

Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune, o puteți face accesând linkul aflat la începutul acestui articol!

Vizionare păcută!

Etichete articol:
cariicopiistomatologievideo
Articolul anterior
Cheile timpului universal – VIDEO
Articolul următor
Detoxifierea de primăvară: de la dietă la suplimente – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo