Despre toate problemele care pot apărea la nivelul venelor a vorbit invitatul Simonei Dragomir, dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală, competență în chirurgie laparoscopică.
De ce vara apar tulburări ale circulației venoase?
Riscul de complicații ale bolii venoase crește, dintr-un motiv foarte simplu: din cauza căldurii, se produce vasodilatația, apare riscul de deshidratare și de a face cheaguri de sânge. Se apropie sezonul vacanțelor, sunt parcurse distanțe lungi în mașini sau avioane, cu picioarele nemișcate sau foarte puțin mișcate sau deshidratându-se pentru că oamenii încearcă să nu fie nevoie să meargă la toaletă. Toate acestea contribuie la apariția complicațiilor trombotice.
Ce probleme ale circulației venoase pot apărea?
Boala venoasă cronică acoperă o varietate de tulburări de întoarcere venoasă. Cele mai frecvente sunt cele în stadii mai puțin grave, în care picioarele sunt doar grele, obosite, se umflă, au manifestări cu vase mici care se extind sau au manifestări cu vene care se dilată la nivelul picioarelor și care se numesc varice. Aceste varice ne arată că circulația venoasă nu este realizată perfect, iar dacă sângele pleacă mai greu din picioare, se produce fenomenul de stază venoasă. Riscul crește și mai mult când sunt prezente varicele, a căror dilatație depășește 3-4 mm. Staza este mult mai mare și pot apărea cheaguri de sânge, pentru că acele vase nu mai drenează sângele. Formarea trombilor este mult mai frecventă în rândul persoanelor cu varice. Tomboflebitele superficiale se pot transforma în tromboflebite profunde, caz în care cheagurile de sânge pot ajunge la inimă și se produce embolia pulmonară, care ne pune viața în pericol. Un semn al tromboflebitei este și umflarea picioarelor sau chiar doar a unui picior.
Cauze ale apariției problemelor sistemului venos
În timpul sarcinii, pe măsură ce copilul crește, apasă pe venele mari de la nivelul bazinului și face ca circulația să se producă mult mai lent, picioarele se umflă mai mult, mai ales într-o lună de sarcină avansată. De asemenea, printre cauze se numără și retenția de apă și sare, creșterea în greutate și modificările hormonale. O recomandare ar fi purtarea ciorapilor elastici în perioada sarcinii. O altă cauză care crește riscul apariției problemelor de circulație este sedentarismul, care este din ce în ce mai prezent, și supraponderalitatea, prezentă și ea în rândul multor oameni.
Pentru a pune sângele în mișcare și a îmbunătăți circulația se pot face mișcări circulare ale piciorului din gleznă sau se poate ridica talpa de la călcâi spre vârf și invers. Există și tonice venoase naturale care pot fi administrate și care pot îmbunătăți circulația, precum Resveratrol sau VasoProtect.
De asemenea, în timpul verii, când transpirația ne face să pierdem din electroliți, ar trebui să includem și suplimente de calciu sau Vitamina D3. Un produs natural și eficient este Super Vitamin D3, cu ulei de cocos pentru o absorbție ridicată.
Urmărind emisiunea disponibilă la începutul acestui articol, veți afla de ce în sezonul cald apar tulburări ale circulației venoase, cum se manifestă aceste tulburări, din ce cauze apar varicele, cum pot evolua varicele, dacă nu sunt supravegheate, care sunt factorii care favorizează apariția problemelor de circulație, ce putem face pentru a avea un sistem circulator sănătos chiar și vara și cum ne pregătim pentru plecarea în concediu.
Vizionare plăcută!