Trăiește sănătos cu Simona, Video

Saltea și pernă potrivite, coloană sănătoasă! – VIDEO

Autor:

Foarte mulți ne confrutăm cu probleme legate de somn. Cauzele pot fi multiple, de aceea am dedicat o emisiune întreagă motivelor pentru care nu putem să dormim sau o facem, dar nu suntem odihniți, alături de modul în care putem să ne îmbunătățim somnul dacă avem probleme ale coloanei cervicale.

Vezi toate articolele despre:
imunitateinsomniimelatoninăobosealăsomnvideo

Despre care sunt sfaturile de urmat în cazul în care deja avem afecțiuni ale etajului cervical ne-a povestit mai multe invitatul Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, co-fondatorul platformei de servicii medicale prin sistem de telemedicină, Restartix,  fizioterapeut, Alexandru Ilie.

Care este poziția cea mai bună de somn?

Știm cu toții că în timpul somnului, corpul nostru se regenerează. Mai exact, la modul ideal în care dormim 8 ore pe noapte, adică o treime din zi, ne aflăm în poziția orizontală, iar poziția în care atât coloana cervicală, cât și restul corpului se află determină cât de bine reușim să dormim și să ne odihnim.

Foarte multe persoane se întreabă care este poziția cea mai bună de somn, iar răspunsul este unic: cea în care reușești să dormi! De ce acest răspuns? Pentru că este normal ca atunci când reușim să ne relaxăm și să avem o poziție care să nu ne creeze dureri, să fim în stare să dormim, fără probleme.

Dacă dormim mult înseamnă că suntem mai odihniți?

Cât de important este să respectăm nu doar numărul de ore pe care le dormim, ci și cât de bine ne odihnim în acel interval de timp? Un studiu în acest sens a urmărit ce impact poate avea o singură oră în minus asupra sănătății. Astfel, tot ce înseamnă marker tumoral, procese inflamatoare, afecțiuni tumorale reprezintă un risc crescut de apariție, în timp ce sistemul imunitar are de suferit. Mai mult, procesele de sinteză și anumite sisteme de curățare ale creierului au loc exact în timpul somnului, în caz contrar, toate acestea fiind profund afectate.

Nu este întâmplător faptul că organismul nostru se restartează în timpul nopții, pentru că Dumnezeu ne-a creat ființe diurne, care să muncească și să fie active ziua, iar noaptea să își reîncarce bateriile. Vorbim aici despre un ciclu circadian format din anumite sisteme biologice care sunt aliniate astfel încât să existe un echilibru între etapa de regenerare și cea care presupune consum de energie. În mod normal, atunci când se întunecă, ar trebui să ne pregătim de somn, iar când răsare soarele, să ne începem ziua. Numai că, din cauza ritmului dinamic al vieții noastre, ne începem ziua începând cu orele 6-7 și o terminăm după ora 23, când reușim să ne terminăm toate treburile.

Din păcate, de cele mai multe ori, chiar dacă suntem obosiți atunci când ne așezăm în pat, nu putem să adormim. Acest lucru se întâmplă deoarece glanda pineală nu poate secreta melatonină pentru a putea dormi. Explicația este foarte simplă pentru acest fenomen, întrucât glanda pineală nu poate să funcționeze dacă în cameră nu este întuneric. Și, din cauză că petrecem mult timp pe telefon sau ne uităm la televizor înainte să dormim, melatonina nu se mai secretă așa cum ar trebui și ne trezim că trec câteva ore și noi nu ne găsim poziția potrivită pentru a adormi.

Obiceiuri sănătoase pentru a avea un somn odihnitor?

  • Nu mai stăm atât de mult la lumină înainte de somn.
  • Lăsăm telefonul mobil deoparte.
  • După ora 19-20 reducem luminile din casă.
  • Evităm dușurile fierbinți înainte de culcare pentru a nu ne agita.
  • Păstrăm temperatura din cameră de 20°C, maximum 21°C.
  • Nu mâncăm înainte de culcare.

Pentru mai multe informații despre somn, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, pe care o găsiți la începutul acestui articol.

Veți putea afla:

  • De ce pot apărea problemele cu somnul? Care este relația între coloană și somn?
  • Care sunt pozițiile de somn pe care trebuie să le adoptăm pentru a ne asigura păstrarea curburilor fiziologice?
  • Cum trebuie să arate o pernă de calitate din punctul de vedere al unui fizioterapeut?
  • Cum ne putem îmbunătăți somnul?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
imunitateinsomniimelatoninăobosealăsomnvideo
Articolul anterior
Remedii Feng Shui pentru 2022 – VIDEO
Articolul următor
Sănătatea sânului: Ce simptome ne trimit la medic? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo