Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Care sunt cele mai sănătoase alternative la zahăr?

Autor:

Specialiștii au numărat 61 de denumiri diferite ale zahărului pe care le găsim pe etichetele produselor alimentare. Dl. prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, invitatul Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate, ne ajută să înțelegem ce reprezintă cei mai uzuali îndulcitori și să facem alegeri sănătoase.

Vezi toate articolele despre:
boli cardiovascularediabetdietăîndulcitoriprof. dr. Gheorghe Mencinicopschivideozahăr

De ce preferăm gustul dulce? Pentru că este gustul laptelui matern și pentru că zaharurile cu absorbție lentă reprezintă combustibilul creierului. Tendința să mâncăm mai multe dulciuri este o consecință firească a asocierii acestui gust cu momentele festive, de bucurie, cu amintirile plăcute din copilărie, cu sărbătorirea unui succes. Sau poate și pentru că sperăm că vor împrumuta și vieții gustul dulce, fie și pentru câteva clipe.

Adevărul amar despre zahăr

Zahărul este o substanță chimic pură, zaharoză, un dizaharid format din glucoză și fructoză, care creează dependență. Odată ajuns în tubul digestiv, zahărul se descompune în cele două componente și se transformă într-o sursă imediată de energie care, dacă nu este folosită imediat, se stochează sub formă de lipide și duce la obezitate. Tendința de a mânca dulciuri în fiecare zi este un semnal de boli metabolice, dar și un indicator al stresului cronic. În încercarea de a face față presiunii continue a provocărilor de zi cu zi, creierul percepe zaharurile ca pe o recompensă, pentru că acestea stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii și al sațietății. Un nivel scăzut de serotonină duce la depresie și la dorința permanentă de a mânca. Pe termen lung, consumul de zahăr hrănește bacteriile patogene și distruge flora intestinală, duce la obezitate, carențe de calciu, diabet, anxietate, depresie. Ficatul, suprasolicitat de aportul ridicat de zahăr, îl transformă în grăsime. O parte din această grăsime ajunge în sânge, iar colesterolul generat formează plăci care blochează arterele și provoacă atacuri de cord. Așadar, cantitatea consumată de zahăr este direct proporțională cu riscul de deces din boli cardiovasculare. Nu degeaba a fost numit zahărul „moartea albă”.

Dulce rău și dulce bun

Zahărul a devenit un expert al deghizărilor, așadar, mare atenție la etichete! Se ascunde pretutindeni sub diverse denumiri. Dl. prof. dr. Mencinicopschi le demască pe cele aflate primele pe lista neagră. Zahărul brun nu este nimic altceva decât zahăr alb colorat cu melasă, tot o zaharoză chimic pură, care ne aduce doar calorii goale. Îndulcitorul natural HFCS (high-fructose corn syrup), în traducere sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, nu are nicio legătură cu fructele, este obținut din amidon și nu este sănătos. Este folosit foarte mult deoarece are gustul mierii și este mai ieftin decât zahărul. Nici fructoza cristalizată nu este recomandată, deoarece reduce senzația de sațietate și creează nevoia de a mânca încontinuu. Deși nu crește glicemia, fructoza glicozilează hemoglobina și alte proteine esențiale din sistemul de semnalizare inter și intracelular, ceea ce duce la boli grave.

Zaharina, sucraloza, care este o zaharoză clorinată și ciclamații sunt îndulcitori chimici de sinteză intenși, care se descompun în agenți chimici toxici în organism. La fel este și acesulfamul K (E 950) care ar trebui evitat. Aspartamul se găsește mai ales în băuturi și nu este recomandat din cauza reacțiilor adverse induse. Îndulcitorii cu fenilalanină sunt interziși suferinzilor de fenilcetonurie.

Care sunt alternativele sănătoase? Dl. prof. dr. Mencinicopschi ne recomandă xylitolul, un îndulcitor natural din categoria poliolilor, fără efecte adverse, care ne protejează dantura de carii, are putere de îndulcire echivalentă cu cea a zahărului, dar jumătate din caloriile zahărului și rezistă la temperaturi înalte. Alți polioli sunt sorbitolul, care are și efect de conservant și maltitolul și sunt recomandați în cantități mici, pentru că în cantități mari pot avea efecte laxative. Steviozidele sunt extrase din planta Stevia rebaudiana, care are o putere mare de îndulcire. Stevia este folosită de locuitorii Americii Latine de foarte multă vreme ca îndulcitor pentru ceaiul Mate, care are acțiuni hepatoprotectoare deosebit de benefice. Mierea naturală, crudă este un îndulcitor sănătos folosit din cele mai vechi timpuri. Din păcate, se poate falsifica foarte ușor, dar, dacă suntem siguri de sursă și avem grijă să nu o încălzim, mierea își va păstra mineralele, vitaminele și enzimele.

Atunci când suntem bine informați și atenți la etichetele produselor pe care le consumăm, sănătatea poate avea gust dulce!

Etichete articol:
boli cardiovascularediabetdietăîndulcitoriprof. dr. Gheorghe Mencinicopschivideozahăr
Articolul anterior
Remedii naturale pentru anxietate și depresie
Articolul următor
Sfaturi simple pentru creșterea imunității, cu Dr. Anca Mihalcea
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo