Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Codruța Gabriela Nedelea: Dieta în tiroidita Hashimoto

Autor:

Dieta este mult mai importantă în bolile autoimune decât ne așteptăm. Chiar dacă nu ne putem aștepta la o vindecare a bolii, prin dietă putem reduce dozele medicamentelor și putem ține sub un mult mai bun control valorile analizelor. Despre cele mai importante lucruri pe care este bine să le avem în vedere atunci când ne alcătuim meniul zilnic în tiroidita Hashimoto ne povestește Codruța Gabriela Nedelea, specialist nutriție personalizată și nutrigenomică, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
Codruța Gabriela Nedeleadietătiroidătiroidita Hashimotovideo

Înainte de a intra în profunzime, haideți să recapitulăm în linii mari: Când vorbim de hipotiroidism vorbim despre o hipofuncționare în lanț la nivelul tuturor sistemelor corpului, nu doar a tiroidei, deși debutează în această zonă. Tiroidita Hashimoto este de natură autoimună și este mai des întâlnită în cazul femeilor. Menstruația neregulată (prea rapidă sau întârziată), dereglarea în cantitatea de secreție din timpul menstruației, pielea foarte uscată, intoleranța la frig, diminuarea capacității de a face față cerințelor vieții de zi cu zi, iritabilitatea, starea de oboseală sau de somnolență fac parte din paleta vastă de simptome neplăcute. Dacă se instalează hipotiroidismul și dacă nu se apelează la un tratament adecvat ne putem confrunta și cu acumularea kilogramelor în plus sau rezistența la slăbit. Medicația este foarte importantă, însă nu vindecă boala și nici nu oferă o subtituție perfectă a hormonilor tiroidieni eliberați în mod natural. Aici intervine rolul alimentației și importanța ei pentru o gestionare cât mai echilibrată a bolii.

Ce facem după stabilirea diagnosticului?

În primul rând, este foarte importantă găsirea unui diagnostician foarte bun care să fie atent la simptomele subtile ale bolii și care să depășească simpla analiză a hormonilor tiroidieni de bază pentru a identifica existența unei probleme. Este bine de știut că nivelul de fier, de seleniu și de vitamina D3 sunt analize care ne ghidează în setarea unui diagnostic. De asemenea, dominanța estrogenică și analiza revers T3 sunt investigații care ne ajută să avem o imagine mai integrată asupra bolii. După diagnosticare, urmează delimitarea tratamentului și a unei diete corespunzătoare.

Ce presupune o dietă corespunzătoare în tiroidita Hashimoto?

Tiroidita, ca orice afecțiune cu terminația „-ită”, face trimitere la prezența unei inflamații. Acestea fiind spuse, este limpede că principalul lucru pe care este bine să îl facem este să eliminăm alimentele cu un efect puternic inflamator.

  • Zahărul este cel mai puternic proinflamator, mai ales când vorbim despre dominanța estrogenică. Tot cu zahărul avem de-a face și în excesul de fructe sau în consumul de miere. Chiar dacă sunt forme de dulce naturale, nu putem apela la aceste alimente în mod abuziv. Zahărul este bine să rămână un condiment, nu un aliment uzual. Xilitolul este un înlocuitor acceptabil pentru zahăr, dar nici în cazul lui nu este indicat abuzul. Pudra de roșcove poate fi o alternativă destul de interesantă și mult mai sănătoasă în deserturile făcute în casă.
  • Și lactatele stau sub semnul întrebării. În a doua perioadă a vieții este mai bine să ne limităm la lactatele fermentate – de genul iaurtului, chefirului sau laptelui bătut. Laptele dulce este mult mai indicat în perioada copilăriei. În plus, lactatele fermentate reglează flora intestinală.
  • Soia este bine să fie evitată pentru că functionează ca un estrogen natural, iar o femeie hiperestrogenică nu are nevoie deloc de un plus la acest capitol.
  • Glutenul are un potențial alergen destul de mare. Chiar dacă nu sunt foarte multe persoane care suferă de boală celiacă, sunt totuși foarte multe cu sensibilitate la gluten, dezvoltată prin consumul în exces.
  • Una dintre tendințele celor diagnosticați cu tiroidită Hashimoto este să facă trecerea către o dietă vegetariană în ideea că este mult mai sănătoasă. O dietă vegetariană nu este însă neapărat o dietă sănătoasă pentru cei cu boli autoimune, fiind totuși o dietă restrictivă.
  • Dieta celor cu hipotiroidism este însoțită de o hipoproducție a acidului gastric, ceea ce face digestia dificilă. Enzimele naturale, administrate după mesele mai bogate, normalizează tranzitul intestinal.
  • Tot în tiroidita Hashimoto avem o hipoproducție a hormonilor care gestionează stresul. Și pentru că nu se produce destul, simțim oboseala mai acut decât dacă lucrurile ar fi funcționat bine.
  • Și consumul de cafea este problematic pentru persoanele cu tiroidită autoimună. Înlocuirea cu ceaiul verde este o alternativă mult mai sănătoasă.
  • Trecerea de la o alimentație abuzivă la una sănătoasă se face treptat. Ouăle, carnea slabă de pui sau de pește sunt de mare ajutor, o dată sau de 3 ori pe săptămână. Alimentele de sezon sunt foarte indicate, dovleacul sau semințele de dovleac, linte, fasole sau quinoa. Pentru micul dejun, un amestec din fulgi de ovăz cu lapte vegetal, fulgi de migdale, fructe de sezon și smochine sunt o alegere ideală. Important este să avem un program regulat de mese de la o zi la alta.
  • Dacă o persoană cu deficit de hormon tioroidian refuză să mănânce dimineața, tiroida produce și mai puțin hormon tiroidian și își încetinește și mai mult activitatea.
  • Timpul petrecut în aer liber este foarte important, fie că este vorba doar despre mersul pe jos. Frigul este bun pentru tiroidă chiar dacă hipotiroidineii nu resimt frigul foarte bine.
  • În tiroidita Hashimoto, ficatul are o problemă în a detoxifia în timp real. Din cauza acestui decalaj este important să avem mare grijă la toxinele introduse în organism: plastic, pesticide, vasele de teflon. O alegere mult mai sănătoasă pentru vasele de gătit este ceramica sau yena.

Cum știi că dieta pentru tiroidita Hashimoto funcționează?

Starea generală se îmbunătățește, nu mai ești balonat, somnul este mult mai odihnitor și profund. Nici dieta și nici medicamentele nu vor vindeca boala, însă există cazuri în care devine posibilă chiar renunțarea la medicație datorită unei alimentații corespunzătoare. Unul dintre pașii importanți în gestionarea cât mai echilibrată după diagnosticare este acceptarea bolii și integrarea ei în mod cât mai natural în viața de zi cu zi. Boala nu te definește și nu are de ce să pună stăpânire pe întreaga ta viață, însă nici nu îi poți nega existența pentru că va găsi o posibilitate de a se face auzită.

Etichete articol:
Codruța Gabriela Nedeleadietătiroidătiroidita Hashimotovideo
Articolul anterior
Despre durerea de spate și cauzele ei
Articolul următor
Tiroida şi kilogramele în plus, sfaturi de la Codruța Nedelea
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo