Sănătate, Video

Cum calmăm tusea seacă și tusea productivă?

Autor:

Tusea, cel mai frecvent și cel mai obositor simptom din arsenalul virozelor respiratorii și al afecțiunilor pulmonare, necesită măsuri specifice în funcție de modul în care se manifestă. Care sunt cele mai potrivite remedii naturale care calmează tusea într-un timp cât mai scurt? Aflăm de la dna dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.

Vezi toate articolele despre:
dr. Ruxandra ConstantinagoldensealGripăimunitateracealatusevideovirozavitamina C

Tusea, cu sau fără expectorații, este mai mult decât un simptom supărător care apare în urma iritării și inflamării căilor respiratorii. Este un act reflex, natural, de curățare a căilor aeriene superioare, care apare și în debutul infecțiilor respiratorii virale sau bacteriene, în alergii respiratorii, bronșite astmatiforme, crize de astm bronșic, dar și din cauze din afara sferei respiratorii, cum ar fi refluxul gastroesofagian.

Remedii naturale pentru toate tipurile de tuse

Tusea uscată, iritativă sau seacă are nevoie în primul rând de plante emoliente, antispastice, bronhodilatatoare și calmante. Dintre acestea, cele mai eficiente sunt pătlagina, lichenul de piatră, scaiul vânăt și nalba mare. Tusea umedă sau productivă este însoțită de secreții la nivelul tractului respirator inferior și poate fi lecuită cu ajutorul unor plante antiseptice, antiinflamatoare, care fluidifică secrețiile și favorizează expectorația. Natura a fost foarte generoasă cu remediile utile în cazul acestui tip de tuse: cimbru, cimbrișor, busuioc, muguri de plop, de brad, de pin, potbal, ciuboțica cucului, flori de tei, nalbă mare, iarbă mare. Dr. Ruxandra Constantina recomandă folosirea acestor plante în combinații, sub formă de ceaiuri, îndulcite cu miere polifloră, de salcâm, de tei și cu puțin suc de lămâie. Două-trei cești de ceai călduț pe zi pot fi o delectare în sezonul rece. De asemenea, tincturile de cimbru și de ciuboțica cucului sunt deosebit de benefice pentru adulți, datorită efectului calmant al tusei. Trebuie să ne îndreptăm atenția asupra extractelor din plante cu efecte dovedite în întărirea imunității. Plantele imunostimulatoare precum echinacea, folosită pentru funcționarea normală a sistemului respirator și Goldenseal, util în tratarea infecțiilor respiratorii și utilizat ca antibiotic natural, sunt deosebit de eficiente pentru tratarea tusei.

Sfatul medicului pentru a calma tusea celor mici

Pentru copii, cele mai bune sunt siropurile din extracte naturale, emoliente, expectorante, în amestec cu uleiuri esențiale de cimbru, lavandă, tea tree, eucalipt, pin și lămâie, cu acțiune antibiotică deosebită la nivelul căilor respiratorii. Vitamina C naturală, din fructe de pădure liofilizate, miere și propolis, este un puternic antioxidant, fără coloranți, conservanți, zahăr, îndulcitori artificiali, care nu trebuie să le lipsească celor mici. De asemenea, extractele de călin, carpen, coacăz negru sunt indicate copiilor datorită acțiunii de calmare a tusei. Medicul atrage atenția asupra faptului că, în sezonul rece, cu precădere la copiii din colectivități, apare sindromul de hiperreactivitate bronșică, cu tuse persistentă și reziduală. În cazul în care tusea reapare chiar și la mult timp după episodul acut, este important să mergem la medic pentru depistarea și tratarea complicațiilor.

Tusea trebuie privită cu seriozitate

Tusea este un semnal de alarmă căruia trebuie să-i acordăm atenția cuvenită. Chiar dacă tusea este sâcâitoare și deranjantă, de multe ori avem tendința să o ignorăm, în speranța că va dispărea de la sine. Să nu uităm, însă, că în unele cazuri poate fi extrem de periculoasă. În spatele ei se pot ascunde afecțiuni grave ce pot pune în pericol nu doar sănătatea, ci și viața. Între acestea, se numără bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), bronșita cronică, astmul bronșic sau chiar cancerul pulmonar.

Așadar, să nu neglijăm tusea și să o tratăm de preferat prin mijloace naturale. Astfel, vom putea respira liber din nou și ne vom putea bucura de sănătate.

Etichete articol:
dr. Ruxandra ConstantinagoldensealGripăimunitateracealatusevideovirozavitamina C
Articolul anterior
Să ne sperie o infecție respiratorie?
Articolul următor
Cum ajutăm ficatul obosit?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateVideo