Sănătate, Video

Dischinezia biliară – Ce remedii naturale avem?

Autor:

Dischinezia biliară este o disfuncție de contractilitate și secreție a vezicii biliare. O afecțiune foarte des întâlnită la femei – 20% dintre acestea au, după 40 de ani, manifestări ale acestei boli. Bărbații sunt mai puțin afectați, incidența în rândul lor fiind doar de 7%.

Vezi toate articolele despre:
dietădigestiedischinezie biliarăenzime digestivevideo

Dischinezia biliară poate fi:

  • Hipotonă, cunoscută și sub numele de bilă leneșă sau fiere leneșă. În acest caz, apare mărită în timpul ecografiei, iar simptomele pot fi de la ușoare și moderate, până la grave: jenă/disconfort în partea dreaptă, sub coaste sau în dreptul epigastrului. Durerea poate persista mai mult de 30 de minute și uneori iradiază spre umărul drept. Greața, vărsăturile și balonarea sunt simptome des întâlnite. Gustul amar și durerile de cap de tip migrenă însoțesc și ele o criză biliară. Dischinezia biliară hipotonă apare de obicei la persoanele sedentare care petrec foarte mult timp așezate în poziții necorespunzătoare, la birou.
  • Hipertonă: Atunci când vorbim despre o dischinezie biliară hipertonă înseamnă că vezica este mică și are o contractivitate crescută. În acest caz, este depus un efort mărit pentru a evacua bila. Dacă în acest caz consumăm alimente grele – smântână, ouă prăjite – se poate declanșa chiar o colică, o durere puternică și scaune diareice. Cauzele acestor dischinezii au și o componentă genetică, însă alimentația joacă un rol foarte important. Cei care au un meniu bogat în produse de patiserie, rântașuri, fast food, prăjeli sunt mai predispuși. De asemenea, dischinezia biliară poate să apară și din cauza unor boli care afectează organele învecinate: afecțiuni ginecologice, gastrite, parazitoze, colite și multe altele. În cazul femeilor, menopauza poate fi un factor favorizant. Dezorganizarea în ceea ce privește regimul alimentar, înfometarea, mesele neregulate lucrează în defavoarea unei bune funcționări a fierei. Dischinezia biliară poate avea și o coordonată psihologică, frica și stresul având și ele un rol activ în declanșarea crizelor.

Cum prevenim dischinezia biliară?

  • Alimentație echilibrată.
  • Mese mai dese (4-5/zi), la ore fixe, scăzute în grăsimi și nu foarte bogate cantitativ.
  • Mestecarea corespunzătoare a alimentelor.
  • Întreruperea mesei înainte de apariția senzației de sațietate.
  • Și felul de mâncare este important. Evitați sosurile, tocănițele, tocăturile, mâncărurile condimentate și ceea ce este foarte bogat în grăsimi.
  • Apa se consumă doar la finalul mesei.

Cum tratăm dischinezia biliară în mod natural?

În formele ușoare și medii, remediile din plante ne sunt de foarte mare ajutor, mai ales cele care au rol de stimulare a secreției de bilă și de eliminare a ei: rostopască, anghinare, păpădie, cicoare, brusture, rozmarin. Unele dintre aceste plante nu pot fi utilizate pe perioade foarte lungi de timp, cum este anghinarea. Dacă prelungim prea mult consumul sau dacă supradozăm pot să apară grețuri, diaree și alte fenomene digestive de acest gen. În ceea ce privește gemoterapia, beneficii evidente au extractele din muguri de arțar, muguri de frasin sau mlădiță de rozmarin.

Atenție! Apariția unei dureri intense, violente în partea dreaptă, imediat sub coaste, care dă semne de iradiere la nivelul coloanei sau a umărului și care este însoțită de greață și vărsături ne trimite către existența unei colici biliare ce necesită consultul medical de urgență. În caz de colică biliară, pe lângă medicația clasică antialgică, antiinflamatorie și chiar antibiotică uneori, ne sunt de folos plantele care relaxează vezica biliară: rostopască, păpădie, mentă, turiță mare. De asemenea, există plante care au rol în împiedicarea depunerilor calculilor la nivelul vezicii biliare și care pot chiar ajuta la eliminarea pietrelor de mici dimensiuni: anghinare, rostopască, sunătoare, păpădie, cicoare, urzică etc.

Pentru reglarea digestiei și pentru diminuarea simptomelor asociate dischineziei biliare, suplimentele naturale de la Zenyth sunt o alegere foarte eficientă. Consultă lista produselor dedicate unei digestii ușoare: enzime digestive, alcalinizante naturale, produse pentru constipație, produse pentru detoxifiere și probiotice.

Etichete articol:
dietădigestiedischinezie biliarăenzime digestivevideo
Articolul anterior
Protecția solară naturală: Cum ne expunem corect la soare?
Articolul următor
Pastila cea bună: Despre energia sexuală
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateVideo