Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Ficatul gras? Află cum te poți trata prin dietă!

Autor:

Până la 25% dintre adulți au ficat gras sau steatoză hepatică, avertizează statisticile. Grav este că mai nou, cazurile de ficat gras au început să fie diagnosticate și în rândul copiilor. Din fericire, dacă se iau măsuri din vreme, ficatul gras este reversibil, țesutul hepatic având o capacitate extraordinară de regenerare. Iar acest lucru se poate face cu ajutorul dietei și al suplimentelor alimentare.

Vezi toate articolele despre:
argininăcolonhelpdietăficat grasNutrițieobezitatevideo

Despre dietă, suplimente alimentare și refacerea țesutului ficatului în caz de steatoză discutăm cu Simona Dragomir și Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ficatul gras este o problemă serioasă mai ales că, în cele mai multe cazuri, diagnosticul de steatoză hepatică este însoțit de un altul: obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arterială. Vă invităm să aflați câteva sfaturi despre cum putem restaura starea de bine a ficatului printr-un control al alimentației și al stilului de viață.

Informații complete despre o dietă de vindecare, oferite de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, puteți afla pe larg din materialul video de mai sus!

Cum recunoaștem grăsimile bune și cum le păstrăm bune?

  • Există concepția conform căreia grăsimile, în general, sunt cele care duc la instalarea ficatului gras sau a steatozei hepatice. Ei bine, nu. Grăsimile trans sunt cele care sunt considerate ca fiind o sursă de probleme, la fel cum sunt și carbohidrații cu absorbție rapidă. Grăsimile sănătoase sunt chiar vitale în organism, ele stând la baza funcționării cel puțin a sistemului endocrin.
  • Uleiul de măsline presat la rece este o sursă foarte bună de grăsimi benefice, însă, pentru a se păstra sănătos, este necesar să nu fie utilizat încălzit. Dacă ne dorim să procesăm alimente în grăsime, să le prăjim, varianta cea mai puțin dăunătoare este cea în care folosim untul clarifiat, untul special pentru gătit, sau chiar untura de porc. Grăsimile de rață sau de gâscă fac și ele parte din categoria grăsimilor bune, din care organsimul își poate lua necesarul zilnic.

Important!

  • Tot ce este făcut din făină albă duce la instalarea grăsimii abdominale, care funcționează ulterior ca un mare organ endocrin ce produce inflamații sistemice.
  • Contrar credințelor generale, chiar dacă sunt naturale, nici fructele consumate în exces nu sunt indicate. Nici în dieta ficatului gras și nici în general.
  • Deși am fost obișnuiți să ne gândim că mesele cu 3 feluri de mâncare sunt sănătoase și complete, lucrurile nu stau chiar așa. Luarea unui desert la final de masă nu este o alegere sănătoasă. Dacă dorim totuși să consumăm un desert, nucile sunt o variantă recomandată. La fel și mierea crudă, din sursă sigură și nepoluată, consumată la temperaturi sub 40 de grade.
  • La fel de des întâlnite și dăunătoare sunt combinațiile dintre carne sau pește cu amidonoase. Se poate merge cel mult pe un orez basmati ca garnitură.
  • Consumul de fibre sănătoase este foarte important. Acestea încetinesc transformarea carbohidraților în zahăr, ceea ce permite organismului să folosească mai eficient glucoza. În plus, fibrele se fac responsabile de eliminarea grăsimilor înainte de a fi absorbite, astfel încât ceea ce mănânci va fi degresat în mare măsură. Suplimentarea în acest sens este de multe ori necesară.
  • Un alt supliment recomandat pentru susținerea funcțiilor hepatice este L-arginina. În plus, acest aminoacid menține tonusul vascular și sănătatea cardiovasculară, crește masa musculară și reduce stratul de grăsime.

Ficatul gras, deși este o situație patologică și disfuncțională cu care se confruntă mare parte din populație, nu este tratat la adevărata gravitate. Este bine de știut că, respectând sfaturi simple de dietă și asociind suplimentele alimentare potrivite, pot fi vindecate stadiile incipiente ale steatozei hepatice, înainte să fie vorba despre instalarea cirozei.

Etichete articol:
argininăcolonhelpdietăficat grasNutrițieobezitatevideo
Articolul anterior
Detoxifierea terapeutică, între mit și realitate
Articolul următor
Ce cadouri sănătoase facem copiilor?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo