Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Terapii moderne în tratarea diabetului

Autor:

Există boli cronice care lucrează silențios și care ne sperie când ne gândim la un viitor plin de suferință. Alte boli aduc o scădere semnificativă în calitatea vieții, chiar din stadiile incipiente. Discutăm aici despre diabet, atunci și acum. Despre cum s-au schimbat lucrurile în timp și despre cum tehnicile moderne ne ajută să obținem o viață cât mai aproape de normalitate, cu riscuri scăzute de apariție a complicațiilor, ne spune Dr. Nicoleta Mîndrescu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Vezi toate articolele despre:
diabetglicemieslăbirevideo

Diabetul, nu cu foarte mult timp înainte, obișnuia să facă parte din ambele categorii evocate mai sus: limitări și restricții de zi cu zi, dar și complicații dure, greu de evitat. Pe de-o parte, regimul strict împiedica desfășurarea unei vieți normale. Pe de altă parte, riscul posibilelor complicații transforma diabetul într-un scenariu de coșmar pe termen lung. Puteți urmări întreaga discuție pe marginea modului în care terapiile moderne ajută la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu diabet, din materialul video de mai sus.

  • În trecut, pacientul cu diabet era dependent de un program de mese extrem de strict, la ore fixe, lucru care intervenea de multe ori în mod negativ în programul zilnic. Desigur, este bine să înțelegem că în orice boală, dieta joacă un rol foarte important. În diabet, dieta reprezintă chiar 40% din tratament. Spre deosebire de vremurile trecute, acum nu există alimente care sunt interzise diabeticilor, deși un echilibru este absolut necesar. O felie de cozonac cu lapte, dimineața, poate să intre fără riscuri în dieta unui diabetic. Ușurința cu care pacientul cu diabet își poate măsura glicemia pe parcursul fiecărei zile ajută la o mult mai bună dozare, independent de mesele servite. Acum, flexibilitatea este mai mare, poți lua micul dejun la orice oră, poți amâna puțin o anumită masă. Acest lucru ajută foarte mult, mai ales în cazul copiilor insulino-dependenți.
  • Informațiile, specialiștii și chiar intervențiile chirurgicale în domeniul controlului greutății au adus un mare plus pentru pacientul diabetic. Diabetul de tip 2, cel al adultului (deși în ultima perioadă îl regăsim și la copii), este legat de multe ori și de un surpuls ponderal. O scădere în greutate aduce beneficii majore în aceste cazuri. Dacă avem o predispoziție genetică către diabet, este cu atât mai important să încercăm să avem un control cât mai bun al greutății. De asemenea, menținerea numărului de kilograme în limite normale ajută și în prevenția bolilor cardiovasculare, o complicație clasică pe termen lung a pacienților diabetici.
  • Mișcarea este foarte importantă, putând să îți optimizezi mult mai bine și natural dozele de insulină. De exemplu, dacă ai glicemia ușor crescută și ieși 30 de minute pentru un mers alert, ți se echilibrează glicemia fără medicație.
  • Cel mai mare câștig al tehnicii moderne sunt dispozitivele de măsurare automată, sincronizată și continuă a diabetului? Părinții pot monitoriza glicemiile copilului cu diabet, medicul poate monitoriza mult mai ușor pacientul, în baza unui istoric. Îți arată practic glicemia în timp real, ceea ce era o pură utopie în trecut.
  • Se merge și pe scheme de tratament mai complexe și mai eficiente, cu rol atât în ușurarea vieții bolnavului, cât și în prevenția complicațiilor pe termen lung. Una dintre complicațiile extrem de grave și invalidante cu care se confruntă pacientul cu diabet sunt neuropatiile. Acestea pot afecta atât membrele inferioare, cât și alte zone ale corpului, cum ar fi fața. Aceste neuropatii pot să apară chiar de la început, de la debutul bolii. Terapiile noi se adresează și prevenirii și tratării neuropatiei diabetice. Tot noile terapii medicamentoase se adresează și dislipidemiilor diabetice.
  • Chiar dacă tehnica a evoluat, putem vorbi doar despre o creștere a calității vieții și despre prevenția complicațiilor, nu despre vindecare. Se lucrează însă la descoperirea unui vaccin pentru copii, împotriva diabetului de tip 1, o veste extraordinară pentru lumea endocrinologiei. Există cazuri false, trecătoare, în care pacienții care au trecut printr-o intervenție de chirurgie bariatrică trăiesc o remisie temporară a diabetului. Această stare dispare însă după aproximativ 5 ani, un timp necesar pentru readaptarea organismului la noua dietă. Menținerea legăturii cu medicul endocrinolog este absolut necesară.

Dezvoltarea tehnologiilor în domeniul diabetologiei nu anulează însă urmarea unui firesc natural al lucrurilor. Este important să ne ascultăm corpul, să îi urmărim nevoile și să îl punem mereu în mișcare.

Etichete articol:
diabetglicemieslăbirevideo
Articolul anterior
Ce cadouri sănătoase facem copiilor?
Articolul următor
Creștere alarmantă a cazurilor de gripă, în România
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo