Advertorial2

Beneficiile neștiute ale cărbunelui activat

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
albire dințiantiagingbalonarecărbune activatdetoxifiere intestinalăeliminare toxinescăderea colesterolului

În anul 1831, profesorul Touery a băut o doză letală de stricnină în fața colegilor săi de la French Academy of Medicine și a trăit pentru a spune povestea. El a scăpat de otrava mortală cu ajutorul cărbunelui activat.

Te-ai gândit vreodată că ar putea exista un tratament natural puternic utilizat pentru a „capta“ toxinele și substanțele chimice din organism, permițând să fie eliminate înainte ca organismul să le reabsoarbă? Ei bine, această sarcină poate fi îndeplinită cu succes de către cărbunele activat. Acesta poate proveni dintr-o varietate de surse, însă dacă vrei să ai parte de o vindecare naturală este important să alegi cărbunele din coajă de nucă de cocos sau din alte surse naturale.

Una dintre cele mai populare utilizări ale cărbunelui activat este ca tratament natural, sigur și eficient în cazurile de intoxicare, fiind folosit în centrele de urgență din întreaga lume. În plus, mai este folosit pentru a scăpa de balonare și gaze, pentru scăderea colesterolului, tratarea problemelor de flux biliar în condiții de siguranță în timpul sarcinii și chiar pentru a preveni mahmureala. Cercetările arată că acest cărbune activat funcționează chiar mai bine decât sistemul de pompare al stomacului (lavaj gastric) în anumite situații.

Cum lucrează cărbunele activat?

Cărbunele activat atrage toxinele și substanțele chimice în milioanele sale de pori mici. Acesta nu absoarbe toxinele, dar funcționează prin intermediul procesului chimic de adsorbție. În corpul uman, absorbția este reacția elementelor, inclusiv nutrienți, substanțe chimice și toxine, ce sunt asimilate în fluxul sangvin. Adsorbția este reacția chimică în care elementele se leagă la suprafață. Această suprafață poroasă a cărbunelui activat are o sarcină electrică negativă, care cauzează o încărcare pozitivă a toxinelor și gazelor pentru a se putea lega. Ungherele și crăpăturile din cărbunele activat sunt create printr-un proces de încălzire. Este important de remarcat faptul că acest cărbune activat este diferit de cărbunele obișnuit (folosit la grătar, de exemplu), acesta din urmă neputând fi consumat din cauza toxinelor și substanțelor chimice pe care le conține.

Ori de câte ori consumi cărbune activat, este necesar să bei și 12-16 pahare de apă pe zi pentru a evita deshidratarea pe care acesta o poate provoca. În plus, acest obicei ajută la eliminarea rapidă a toxinelor și la prevenirea constipației. Alte beneficii suplimentare ale cărbunelui activat includ dezodorizarea și dezinfectarea, ajutând chiar în cazul bolii Lyme. Iată, mai departe, descrierea câtorva beneficii ale cărbunelui activat.

1. Cărbunele activat îți albește dinții

Ai probleme cu culoarea dinților din cauza cafelei, ceaiului, vinului sau fructelor de pădure? Cărbunele activat te ajută să-ți albești dinții în mod natural și sprijnă sănătatea orală prin echilibrarea pH-ului, prevenirea apariției cariilor, a respirației urât mirositoare și a bolilor gingivale. Această albire a dinților funcționează prin adsorbția plăcii și a rămășițelor microscopice dintre dinți, trasformând cărbunele activat în soluția optimă pentru un zâmbet strălucitor. Se recomandă umezirea periuței de dinți și presărarea pudrei de cărbune activat. Spală dinții în mod obișnuit și folosește apă pentru clătire. Pentru rezultate optime, folosește cărbunele activat de două-trei ori pe săptămână. Atenție însă la coroane și fațete, pentru că se pot păta din cauza cărbunelui activat!

2. Cărbunele activat atenuează balonarea și gazele intestinale

Acest beneficiu al cărbunelui activat tinde să fie trecut cu vederea. Acțiunea se realizează prin legarea produselor secundare cauzatoare de gaze din produsele alimentare care pot cauza disconfort. Un studiu din American Journal of Gastroenterology arată cum cărbunele activat previne gazele intestinale după o masă tipică, ce predispune la astfel de probleme. Doza recomandată pentru a atenua gazele intestinale și balonarea este de 500 mg cu o oră înante de masă, cu un pahar plin cu apă. Consumă apoi încă un pahar cu apă pentru a ajuta la legarea elementelor producătoare de gaz.

3. Cărbunele activat tratează intoxicațiile cu alcool și previne mahmureala

Deși cărbunele activat nu adsoarbe alcoolul, el ajută la eliminarea rapidă a altor toxine din organism, care pot conduce la otrăvire. Alcoolul este consumat rar în forma sa pură; amestecarea cu îndulcitori artificiali și alte substanțe chimice este des întâlnită, iar cărbunele activat elimină aceste toxine. Mai mult decât atât, atunci când cărbunele activat este administrat în același timp cu alcoolul, unele studii arată că poate reduce semnificativ concentrațiile de alcool din sânge.

4. Cărbunele activat te ajută să filtrezi apa

Cărbunele activat atrage impuritățile din apă, inclusiv solvenți, pesticide, deșeuri industriale și alte substanțe chimice. Acesta este motivul pentru care este utilizat în sistemele de filtrare a apei din întreaga lume. Cu toate acestea, nu poate elimina virușii, bacteriile sau mineralele care cauzează duritatea apei. Conform unui studiu publicat în Journal of the Canadian Dental Association, filtrele de apă care conțin cărbune activat ajută la eliminarea fluorului, ceea ce aduce importante beneficii pentru sănătatea orală, funcționarea adecvată a sistemului imunitar și pentru sănătatea rinichilor și a ficatului. Apa potabilă este esențială pentru o sănătatea bună, iar ingerarea de toxine odată cu aceasta trebuie limitată la minim.

5. Cărbunele activat elimină toxinele în regim de urgență

Cei mai mulți dintre compușii organici, pesticide, mercur, îngrășăminte se leagă de suprafața cărbunelui activat, permițând eliminarea rapidă și prevenind absorbția în organism. Cărbunele activat este utilizat, de asemenea, în cazurile de otrăvire sau supradoză de medicamente. Este eficient și în cazul drogurilor, dar este foarte important ca o cantitate adecvată să fie administrată în maximum o oră de la ingerare. Conform University of Michigan Health System, în cazurile de otrăvire, după apelul la numărul de urgență, se pot administra 10-25 grame de cărbune activat pentru copii și 50-100 de grame pentru adulți. În plus, cărbunele activat poate fi folosit în cazurile de intoxicații alimentare, atunci când sunt prezente stările de greață și diaree. Reține că un consum adecvat de apă este esențial atunci când iei cărbune activat!

6. Cărbunele activat asigură sănătatea corpului și a pielii

Utilizarea cărbunelui activat trece dincolo de aplicațiile sale interne. În tratamentele externe, este eficient în tratarea mirosului neplăcut al corpului, acnee, alinarea disconfortului după înțepăturile de insecte, erupții cutanate sau mușcături de șarpe. După o înțepătură de țânțar sau de albină, amestecă puțină pudră de cărbune activat cu o jumătate de lingură de ulei de cocos și tamponează zona afectată. La fiecare 30 de minute, aplică din nou până senzația de mâncărime dispare. Pentru acnee, amestecă pudra de cărbune activat cu două lingurițe de gel de aloe vera și aplică soluția rezultată pe față. Lasă să se usuce și apoi clătește complet. Cărbunele activat leagă toxinele din mediul înconjurător și murdăria care contribuie la acnee.

7. Cărbunele activat asigură curățarea intestinală

Cărbunele activat este benefic pentru sănătatea tractului digestiv, eliminând toxinele care provoacă reacții alergice, daune oxidative și funcționarea deficitară a sistemului imunitar. Prin eliminarea acestor toxine din sistemul digestiv, poți reduce durerile articulare și îți poți crește energia și funcția mentală. Factorii de mediu, inclusiv pesticidele, produsele chimice din apa pe care o bem și expunerea la mucegai, pot crea o sarcină toxică în corp. Este important să-ți cureți tractul digestiv în mod obișnuit, pentru a sprijini starea generală de sănătate. Pentru a completa curățarea intestinală, ia 10 grame de pudră cărbune activat cu 90 de minute, înainte de fiecare masă, timp de două zile. Nu uita să consumi suficientă apă!

8. Cărbunele activat are importante efecte antiaging

Beneficiile cărbunelui activat includ ajutorul pentru prevenirea leziunilor celulare la rinichi și ficat, precum și sprijinirea sănătății glandelor suprarenale. Cărbunele activat ajută organismul să scape de toxinele și substanțele chimice care provoacă daune organelor majore. Îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, dar din cauza sarcinii toxice, suntem expuși prin intermediul alimentelor, caselor, locurilor de muncă și a mediului în general, la o îmbătrânire prematură.

9. Cărbunele activat reduce nivelul de colesterol

Studiile efectuate arată că pudra de cărbune activat reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL) la fel de mult ca unele medicamente care se eliberează cu prescripție medicală. Într-un astfel de studiu, colesterolul total a scăzut cu 25%, colesterolul LDL a scăzut cu 41%, iar colesterolul HDL a crescut cu 8% în doar patru săptămâni. Participanții au consumat trei doze a câte 8 g de cărbune activat pe perioada studiului. Trebuie ținut cont și de recomandarea de a nu consuma cărbunele activat în termen de 90-120 de minute în perioada administrării de medicamente sau suplimente alimentare, doarece poate fi influențată absorbția corectă.

Carbo Forte – Cărbunele activat de la Zenyth

Pentru a avea parte de toate beneficiile enumerate mai sus, alege un supliment alimentar 100% natural și 100% vegetal de la Zenyth Pharmaceuticals: Carbo Forte. Datorită suprafeței specifice foarte mari, obținută exclusiv prin procese de distilare (fără utilizarea unor solvenți chimici), cărbunele activat are capacitatea de a reține prin atracție electrostatică o gamă diversificată de toxine, agenți poluanți sub formă de lichide sau gaze.

Acest produs premium conține 100% cărbune vegetal din coajă de nucă de cocos (Cocos nucifera), activat prin distilare. Nu conține lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici!

Ca modalitate de administrare, pentru adulți se recomandă 1-2 g (1/2-1 linguriță rasă), înainte și după masă, în amestec cu apă. Dacă este cazul, se poate repeta doza după 2 ore. Nu se recomandă depășirea dozei de 6 g/zi. Pulberea se pune într-un pahar, se adaugă apoi progresiv apa și se amestecă, iar suspensia astfel formată se bea într-o singură priză. Efectul benefic se obține în condițiile consumului unei cantități de 1 g, cu cel puțin 30 minute înainte de masă, și 1 g imediat după masă.

Se recomandă administrarea cu două ore înainte sau la două ore după medicația alopată și nu este recomandat persoanelor care suferă de constipație cronică. Produsul poate produce temporar colorarea scaunului în negru, intensificarea transpirației sau schimbarea mirosului acesteia. La dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare. Supradozarea produsului sau administrarea pe termen lung (mai mult de 3-4 săptămâni consecutive) poate interfera cu procesul de absorbție a unor nutrienți, poate cauza deze¬chilibre electrolitice sau constipație. În caz de dureri abdominale puternice, consultați medicul.

Surse:

 • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1676641/pdf/bmj00002-0006.pdf
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3521259
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3710499
 • science.naturalnews.com/2008/1426452_Neither_hollow_fibre_membrane_filters_nor_activated_charcoal_filters_remove.html
 • uofmhealth.org/health-library/hn-5203004
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2874369
 • mayoclinic.org/drugs-supplements/charcoal-activated-oral-route/before-using/drg-20070087
 • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-269-activated%20charcoal.aspx
 • wellnessmama.com/247/activated-charcoal/
 • sciencebasedmedicine.org/activated-charcoal-the-latest-detox-fad-in-an-obsessive-food-culture/
 • xovain.com/how-to/beauty-uses-for-activated-charcoal
 • drugs.com/mtm/activated-charcoal.html
 • medical-dictionary.thefreedictionary.com/activated+charcoal
Etichete articol:
albire dințiantiagingbalonarecărbune activatdetoxifiere intestinalăeliminare toxinescăderea colesterolului
Articolul anterior
Sedentarismul îți provoacă dureri de spate? Încearcă o soluție naturală!
Articolul următor
7 motive să alegi suplimentele cu psyllium

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Advertorial2

Te-ar putea interesa și: