Advertorial2

Rhodiola – „rădăcina de aur“ care îți redă energia și vitalitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
adaptogendepresieenergieîmbunătățirea memorieiimunitaterezistență fizicărhodiolastrestonic

Ritmul vieții de astăzi aproape că ne obligă să folosim un adaptogen puternic natural, pentru a ne ajuta mintea și corpul să facă față stresului și provocărilor moderne, fără a perturba funcțiile biologice normale. Cunoscută sub numele de „rădăcina de aur“, Rhodiola rosea este o plantă din familia Crassulaceae care este utilizată în mod tradițional ca remediu antioboseală și compus adaptogen.

Rhodiola rosea este o plantă remarcabilă, cu o istorie vastă și variată. Aceasta consolidează sistemul nervos, luptă împotriva depresiei, sporește imunitatea, crește capacitatea fizică, îmbunătățește memoria, ajută la scăderea în greutate și îmbunătățește nivelul de energie. De asemenea, rhodiola este cunoscută ca un adaptogen puternic, crescând rezistența totală a organismului și ajutând la normalizarea funcțiilor corpului.

Rhodiola are o istorie legendară, care datează de mii de ani. În anul 70 d. Hr., medicul grec Dioscorides a documentat aplicațiile medicale ale plantei, pe care a numit-o apoi Rodia Riza în opera sa „De Materia Medica“. Vikingii au depins de planta medicinală pentru a-și spori puterea și rezistența fizică, iar împărații chinezi au trimis experți în Siberia pentru a aduce „rădăcina de aur“ pentru preparate medicinale. Oamenii din Asia Centrală considerau că ceaiul de Rhodiola este cel mai eficient tratament pentru răceală și gripă, iar medicii mongoli îl prescriau pentru tuberculoză și cancer. În Suedia și alte țări scandinave, planta este utilizată pentru a crește capacitatea mentală de lucru și pentru a stimula vitalitatea.

Rhodiola: Antidot pentru stresul vieții moderne

Multe dintre cercetările privind Rhodiola rosea și alte plante medicinale au reprezentat părți ale planului Uniunii Sovietice de a concura cu Occidentul în ceea ce privește dezvoltarea militară, explorarea spațiului, sporturile olimpice, știința, medicina și industria. Este o plantă populară în sistemele medicale tradiționale din Europa de Est și Asia, având o reputație bună pentru stimularea sistemului nervos, combaterea depresiei, îmbunătățirea performanței de lucru, eliminarea oboselii și prevenirea răului de înălțime.

Rhodiola se dezvoltă în soluri uscate, nisipoase, la altitudini ridicate, în climatele reci din Asia și Europa de Est, înflorind chiar și în unele regiuni arctice. Noile descoperiri confirmă multiplele beneficii fiziologice și psihologice ale rhodiolei, demonstrând că planta oferă, într-adevăr, un puternic antidot la stresul vieții moderne. Compușii activi din rădăcinile plantei lucrează împreună în sinergie. Iată care sunt principalele beneficii ale acestei plante uimitoare!

Rhodiola învinge depresia și îmbunătățește funcțiile creierului

În studiile efectuate pe animale, extractele de Rhodiola îmbunătățesc transportul de precursori ai serotoninei (triptofanul și 5-hidroxitriptofan) în creier. Serotonina este un neurotransmițător implicat în multe funcții, inclusiv contracția mușchilor netezi, reglarea temperaturii, apetitului, comportamentului, tensiunii arteriale și respirației. Atunci când este echilibrată, serotonina dă un sentiment de mulțumire și eliberare mentală. Rhodiola a fost utilizată în monoterapie sau în asociere cu antidepresive pentru a stimula și echilibra starea mentală. Mulți medici care practică medicina funcțională prescriu Rhodiola rosea ca o alternativă la medicamentele antidepresive, datorită faptului că ajută la creșterea sensibilității dopaminei. Într-un studiu clinic, 150 de persoane care sufereau de depresie au consumat Rhodiola rosea timp de o lună. La final, două treimi din grup au prezentat remisie completă a simptomelor de depresie și slăbiciune experimentate în timpul zilei. De asemenea, unii medici au început să recomande rhodiola pentru afecțiuni precum ADHD, datorită capacității plantei de a îmbunătăți concentrarea.

Rhodiola îmbunătățește răspunsul organismului la stres

Stresul este un fapt inevitabil al vieții, însă poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre mentale și fizice. Cercetările arată că rhodiola poate oferi o soluție practică și naturală pentru rezolvarea multor probleme cauzate de stres. Rhodiola rosea te eliberează de stres prin echilibrarea sistemului de răspuns la stres al organismului. Acesta cuprinde sistemul nervos simpatic (care pregătește organismul să consume energie în timpul perioadelor de criză) și, în contrabalansare, sistemul nervos parasimpatic (care reîncarcă și vindecă trupul, readucându-l în starea de relaxare). Când apar stările de stres, sistemul se dezechilibrează, ceea ce ne face să ne simțim nervoși, obosiți sau deprimați. Rhodiola rosea ajută la restabilirea echilibrului, acționând ca un agent adaptogen care întărește răspunsul organismului la factorii de stres fizic și mental. Există studii care arată că rhodiola este utilă și în terapiile condițiilor astenice, cum ar fi tulburări ale somnului, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, hipertensiune, dureri de cap și oboseală.

Rhodiola stimulează memoria și activitatea cognitivă

Rhodiola rosea crește activitatea bioelectrică a creierului, care îmbunătățește memoria și energia creierului. Într-un studiu, 40 de studenți au primit fie 500 mg de extract standardizat de rhodiola, fie un placebo, de două ori pe zi, pentru o perioadă de 20 de zile. Studenții care au primit extractul standardizat au demonstrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește aptitudinile fizice, funcțiile psihomotorii, performanța mentală și starea generală de bine. Subiecții care au primit extractul de rhodiola au raportat, de asemenea, reduceri semnificative ale oboselii mentale, îmbunătățiri ale calității somnului, creșterea motivației pentru studiu și stabilitatea stării de spirit. Rhodiola este extrem de benefică întrucât îmbunătățește proprietățile de vindecare naturale ale sistemului nervos, asigurând stimulare cognitivă și calmare emoțională. Nu în ultimul rând, cercetările au arătat că un alt avantaj al rhodiolei ar putea fi sprijinul în sporirea atenției asupra sarcinilor orientate spre detalii, prin îmbunătățirea concentrării pe o perioadă îndelungată de timp. O serie de teste au arătat că o doză de 300 mg de Rhodiola rosea pe zi a scăzut semnificativ procentul de erori, într-o perioadă de opt ore.

Rhodiola crește energia și îmbunătățește rezistența fizică

Rhodiola poate crește vitalitatea și rezistența prin creșterea numărului de celule roșii din sânge. Aceste celule transportă oxigen la mușchi și pot îmbunătăți simțitor performanța fizică. Conform unui studiu publicat în Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism în anul 2004, rhodiola are importante beneficii antiinflamatorii, ajută la recuperarea rapidă a mușchilor și îmbunătățirea anduranței. Totodată, rhodiola crește performanța la locul de muncă și dimunează efectele pe care lipsa de odihnă le poate avea asupra organismului.

Rhodiola întărește sistemul imunitar și inhibă dezvoltarea cancerului

Rhodiola stimulează și protejează sistemul imunitar prin restabilirea echilibrului metabolic în organism. De asemenea, crește celulele natural killer în stomac și splină datorită capacității sale de a normaliza hormonii prin modularea eliberării de glucocorticoizi în organism. Rhodiola s-a dovedit a crește activitatea antitumorală prin creșterea rezistenței organismului la toxine. O serie de compuși antioxidanți au fost identificați în Rhodiola rosea, a căror activitate a fost legată de eliminarea radicalilor liberi. Rhodiola ar putea fi utilă și în combinație cu unele medicamente antitumorale. În conformitate cu informațiile de la cercetătorii ruși, administrarea orală de rhodiola a inhibat creșterea tumorală la șobolani cu 39% și a scăzut cu 50% metastazele. Aceasta a îmnunătățit țesutul urinar și imunitatea la pacienții cu cancer de vezică urinară. În alte experimente cu tipuri diferite de cancer, utilizarea extractelor de Rhodiola rosea a dus la creșterea semnificativă a ratei de supraviețuire.

Așadar, atât tradiția, cât și cercetările actuale sugerează că Rhodiola rosea reprezintă o opțiune naturală excelentă pentru a susține performanța fizică, pentru a crește nivelul de energie și pentru a îmbunătăți starea de spirit. Tu folosești suplimente naturale cu rhodiola? Împărtășește-ne din experiența ta!

Încearcă extractul standardizat Rhodiola de la Zenyth!

Suplimentul alimentar 100% natural Rhodiola de la Zenyth este recomandat pentru susținerea funcțiilor organismului, combaterea stresului și a efectelor negative ale acestuia asupra sănătății, reducerea oboselii și susținerea stării de bine (energie și vitalitate). Cu un conținut de 3% rosavine și 1% salidrozide pe fiecare capsulă de 500 mg, Rhodiola de la Zenyth oferă o excelentă protecție antioxidantă și o acțiune tonic-adaptogenă. Produsul nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici. Referitor la modul de administrare, se recomandă câte 1 capsulă o dată sau de 2 ori pe zi, în timpul micului dejun și/sau prânzului ori conform recomandării consultantului de specialitate. Așadar, dacă vrei să de bucuri de un supliment alimentar premium care să îți redea bucuria vieții de zi cu zi, alege Rhodiola extract standardizat de la Zenyth!

Surse:

  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-883-rhodiola.aspx
  • draxe.com/rhodiola-benefits-burning-fat-for-energy-and-beating-depression/
  • drweil.com/vitamins-supplements-herbs/supplements-remedies/rhodiola-for-what-ails-you/
  • herbwisdom.com/herb-rhodiola.html
  • globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-rhodiola-rosea/
  • lifeextension.com/magazine/2007/12/report_nutraceutical/page-01
Etichete articol:
adaptogendepresieenergieîmbunătățirea memorieiimunitaterezistență fizicărhodiolastrestonic
Articolul anterior
7 beneficii ale vitaminei K2 pe care trebuie neapărat să le știi
Articolul următor
Nutricosmeticele: Cel mai nou trend în industria frumuseții

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Advertorial2

Te-ar putea interesa și: