Coronavirus

Noul coronavirus a suferit mutații. Două tulpini circulă în paralel

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Toate virusurile prezintă o variabilitate genetică remarcabilă, această proprietate datorându-se mutaţiilor frecvente apărute în genomul viral. Noul coronavirus, la fel ca toate celelalte virusuri, suferă și el mici modificări în genomul său.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusGripăimunitateraceala

Două tulpini SARS-CoV-2 circulă în același timp

Un studiu publicat recent a sugerat că noul coronavirus, SARS-CoV-2, a suferit deja mutații și că acum circulă cel puțin două tulpini, una mai mult și alta mai puțin agresivă, cele două forme fiind cunoscute ca tulpinile L și S. Aceste afirmații sunt făcute de un grup de cercetători chinezi care au analizat genomul SARS-CoV-2 din probele prelevate de la 103 pacienți din orașul Wuhan care aparține de provincia Hubei a Chinei. Ei descriu tipul L (prevalență 70%) pe care îl consideră mai agresiv și susțin că prevalența acestei tulpini a început să scadă după începutul lunii ianuarie. Tipul S (prevalență 30%) este considerat mai vechi, dar și mai răspândit decât tipul L, deoarece intervenția umană, cum ar fi carantinele și distanțarea socială, ar contribui la reducerea capacității tipului L de a se răspândi.

Afirmațiile chinezilor sunt combătute de Nathan Grubaugh, un epidemiolog la Yale, care a declarat că concluziile autorilor sunt pure speculații. El susține că mutațiile la care au făcut referire autorii studiului au fost incredibil de mici – de ordinul a câteva nucleotide, ceea ce este nesemnificativ pentru SARS-CoV-2 care are o lungime de aproximativ 30.000 de nucleotide. El susține că majoritatea acestor mutații afectează negativ virusul. Dacă mutațiile nu sunt benefice pentru virus, ele sunt de obicei eliminate prin selecția naturală, mecanismul de evoluție prin care organismele mai bine adaptate mediului lor tind să supraviețuiască. Deci, pentru ca un virus să devină mai virulent sau să se transmită mai ușor, ar terbui să sufere mutații la nivelul mai multor gene. În ciuda ratelor mari de mutație pe care le suferă virusurile, Grubaugh susține că este neobișnuit să găsești virusuri care își schimbă modul de transmitere între oameni pe astfel de perioade scurte de timp.

E nevoie de timp pentru a ști cum evoluează virusul

Pe de altă parte, autorii din China recunosc că datele din studiul lor sunt „încă foarte limitate” și trebuie să urmărească seturi de date mai mari pentru a înțelege mai bine cum evoluează virusul.

Grubaugh consideră că este timpul să ne modelăm concepția despre mutații, deoarece acestea nu sunt indicatori pentru noi caracteristici virale extravagante și devastatoare. Deci, nu mutațiile ar trebui să ne preocupe în acest moment, ci stoparea pandemiei.

Conf. Dr. Sanda-Maria Crețoiu este doctor în biologie moleculară, medic specialist medicină de familie, consilier nutrițional și specialist siguranță alimentară, consilier nutrigenomică. Conf. dr. Sanda-Maria Crețoiu oferă consultații de nutriție și nutrigenomică la Clinica Nutriscience din București.

Bibliografie

Kui L, Fang YY, Deng Y, Liu W, Wang MF, Ma JP, et al. Clinical characteristics of novel coronavirus cases in tertiary hospitals in Hubei Province. Chin Med J. 2020.

Grubaugh ND, Petrone ME, Holmes EC. We shouldn’t worry when a virus mutates during disease outbreaks. Nat Microbiol. 2020 Feb 18.

Etichete articol:
coronavirusGripăimunitateraceala
Articolul anterior
Ce trebuie să știi despre COVID-19
Articolul următor
Sfaturi medicale gastroenterologice gratuite, prin telefon sau e-mail

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Coronavirus

Te-ar putea interesa și: