Coronavirus

Stresul, cortizolul și riscul de deces cu COVID-19

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Putem declara fără exagerare că toată această perioadă guvernată de COVID-19 rezultă a fi foarte stresantă, în diferite grade, pentru noi toți. Fie că ne-a afectat teama de îmbolnăvire, situațiile de izolare și restricțiile prin care am trecut, schimbările petrecute la locul de muncă și chiar la școlile copiilor. Cum afectează tocmai stresul și secreția de cortizol evoluția celor care sunt infectați cu COVID-19?

Vezi toate articolele despre:
Ashwagandhacoronaviruscortizolimunitatestres

Rolul cortizolului în organism

Sistemul endocrin este cel care controlează răspunsul organismului în fața reacțiilor tipice stresului. Însă, atunci când sistemul endocrin nu funcționează corespunzător, reacțiile în fața factorilor stresori pot fi imprevizibile. Unul dintre cei mai importanți hormoni din corpul nostru, cortizolul, a fost numit hormonul stresului pentru că este cel care modulează răspunsul organismului în situații cu potențial stresant. Acesta este și motivul pentru care nu se bucură chiar de un capital de imagine pozitiv în rândul publicului larg. Este bine să nu uităm însă că tot cortizolul este cel ce reglează glicemia, tensiunea arterială, dinamica apei în organism, inflamația, metabolismul, procesele cognitive etc.

Relația dintre cortizol și infectarea cu coronavirus

Pacienții infectați cu coronavirus, care au prezentat și concentrații crescute de cortizol (hormonul stresului) în sânge, au risc mai mare ca boala să avanseze rapid către deteriorare și către pierderea vieții, așa cum arată un nou studiu publicat în vara anului în curs (2020).

Studiul a fost condus de către Waljit Dhillo, profesor la Imperial College London și consultant endocrinolog la Imperial College Healthcare NHS Trust, și este primul studiu care a subliniat faptul că nivelul de cortizol este un posibil indicator al severității bolii. Cercetătorul ne sugerează că am putea utiliza această informație ca modalitate de identificare a pacienților care au riscuri mai mari de a avea nevoie de terapie intensivă în cazul unei îmbolnăviri cu COVID-19.

Cortizolul este un hormon pe care corpul îl produce ca răspuns la stresul generat de boală asupra organismului, generând schimbări în metabolism, funcționarea aparatului cardiovascular și a sistemului imunitar. Toate acestea au ca scop o mai bună adaptare a corpului nostru.

Niveluri îngrijorătoare pentru hormonii stresului

Nivelul cortizolului din organism atunci când suntem sănătoși și în stare de odihnă este de 100-200 nm/L și aproape 0 atunci când dormim. Pe de altă parte, atunci când pacienții bolnavi au niveluri scăzute de cortizol, acest lucru le poate pune viața în pericol. De asemenea, cantități de cortizol în exces pe perioada bolii sunt la fel de dăunătoare, crescând riscul de a face o infecție sau complicații de diferite forme.

În cadrul acestui nou studiu observațional realizat pe 535 de pacienți, dintre care 403 confirmați cu COVID-19, nivelul de cortizol prezent în cazul persoanelor infectate era semnificativ mai mare decât cel al persoanelor sănătoase. În cadrul grupului analizat și testat pozitiv cu COVID-19, nivelul de cortizol se regăsea în jurul valorii de 3241, un nivel în mod constant și semnificativ mai mare decât în cazul celor testați negativ. Un astfel de nivel este chiar mai mare decât cele înregistrate în timpul intervențiilor chirurgicale, când nivelul cortizolului poate ajunge în jurul valorii de 1000. Pacienții care au avut un prag de cortizol de 744 sau mai puțin au supraviețuit 36 de zile sau mai puțin. Cei care au comportat niveluri mai mari de 744 au avut o supraviețuire medie de 15 zile.

Profesorul Dhillo, coordonatorul diviziei de diabet, endocrinologie și metabolism la Imperial College London, a spus: „Dintr-o perspectivă endocrinologică, are sens ca persoanele cu forme mai grave de COVID-19 să aibă și nivelurile crescute de cortizol, dar aceste niveluri sunt îngrijorător de mari. Acum 3 luni, când am început să observăm acest val de pacienți COVID-19 în spitalele din Londra, aveam foarte puține informații despre cum este bine să facem triajul pacienților. Acum, când oamenii ajung la spital, avem poate un nou marker simplu pe care să îl folosim, alături de măsurarea saturației de oxigen, pentru a ne ajuta să identificăm care pacienți trebuie să fie internați imediat și care nu”.

Nivelul de cortizol din organism este important să fie ținut sub control independent de prezența coronavirusului. Persoanele care prezintă cel mai des concentrații crescute de cortizol în sânge pot dezvolta în timp: anxietate, probleme intestinale, probleme cardiovasculare, alterări ale greutății, probleme cognitive (greutatea de a ne concentra), depresie și, foarte important, deteriorarea funcțiilor sistemului imunitar.

Pentru un mai bun control al cortizolului și al stresului în general, alimentația, somnul suficient și odihnitor, activitatea fizică regulată și exercițiile de respirație sunt extrem de importante. Este important să luăm în calcul și apelarea la suplimente pe bază de plante adaptogene, de tipul Schisandra sau Ashwagandha. Există studii care subliniază efectul benefic al acestor plante în stresul legat de apariția anumitor boli.

Surse:

  • https://www.endocrineweb.com/lifestyle-diet/stress-covid-19-your-endocrine-health
  • https://medicalxpress.com/tags/cortisol/
  • https://medicalxpress.com/news/2020-06-high-cortisol-greater-death-covid-.html
Etichete articol:
Ashwagandhacoronaviruscortizolimunitatestres
Articolul anterior
Cele mai bune măsuri de susținere a imunității în sezonul infecțiilor virale
Articolul următor
Școala în pandemie

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Coronavirus

Te-ar putea interesa și: