Interviuri

Cornelia Decu Chaumont: „Când faci cunoștință cu un ulei esențial de calitate, sufletul se bucură”

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
aromaterapieCornelia Decu ChaumontinterviuplanterecomandareRemedii naturaleulei esențial

Psihoterapeut, aromaterapeut și fondatorul primei Școli de Aromaterapie din România, Cornelia Decu Chaumont este un profesionist desăvârșit, care transformă pasiunea pentru aromele fine în misiunea de a aduce armonie și echilibru în viața oamenilor. Locuind în Franța de la începutul anilor 1990, a început studiul aromaterapiei într-o fabrică de uleiuri esențiale cu tradiție din sudul Franței. Dorind să știe mai mult și să facă performanță, Cornelia Chaumont a absolvit cursurile Facultății Libere de Medicină Naturală și Etnomedicină din Paris, unde l-a avut ca profesor pe Pierre Francome, reputat aromaterapeut francez. A revenit în România în anul 2012, când a înființat școala de aromaterapie AROMAARMONY și brandul PURAROM. În prezent, ca lector și formator în aromaterapie științifică susține cursuri și seminarii pentru medici, psihologi, farmaciști, specialiști în terapii naturale. Cea mai recentă diplomă, obținută la Facultatea de Farmacie din Strasbourg, este aceea de referent în aromaterapie. „Este o meserie nouă în vestul Europei, care permite să faci parte din echipa medicală pentru a introduce uleiurile esențiale în tratamentele din spitale. În Franța se practică cu brio!”, ne-a povestit Cornelia Decu Chaumont.

Pentru că cititorii Ziarului de Sănătate sunt preocupați de o viață în armonie cu natura, am rugat-o pe doamna Cornelia Decu Chaumont să ne acorde acest interviu. Aflați ce înseamnă aromaterapia științifică și de ce este important să utilizați uleiuri esențiale de calitate, în spatele cărora există știință, cum vă ajută aceste remedii aromate să aveți mai multă energie sau să faceți față provocărilor sezonului rece, viroze, tuse, dureri în gât, febră, dar și care sunt regulile pentru a utiliza în siguranță uleiurile esențiale.

Ziarul de Sănătate: Sunteți specialist în aromaterapie, fondator al primei școli de aromaterapie științifică din România. Când și cum ați descoperit puterea terapeutică a aromelor naturale?

Cornelia Decu Chaumont: În copilărie, mama era cea care aduna petale de trandafir și le punea în oțet, pentru durerile de cap, petale de crin alb în alcool, pentru dezinfectarea rănilor, făcea macerat de gălbenele și multe alte leacuri de răceală naturale, cu care ne trata și cred că de acolo vine pasiunea pentru remedii aromate.

ZDS: Aromaterapia este destul de cunoscută în România, mulți chiar folosesc uleiuri esențiale, dar puțini știu ce înseamnă aromaterapia științifică. Ce reprezintă acest concept?

Cornelia Decu Chaumont: Aromaterapia științifică este caracteristica de bază a acestei medicine complementare, subliniază faptul că este obligatorie cunoașterea plantelor, a locului de proveniență a chemotipului care reprezintă identificarea uleiurilor în funcție de moleculele dominante, de unde și utilizarea uleiurilor esențiale. De exemplu, uleiul esențial de rozmarin există în trei chemotipuri: uleiul esențial de rozmarin chemotip verbenone, care se utilizează cu precădere în detoxifierea hepato-renală și este un excelent lipolitic, se folosește în uz intern; uleiul esențial de rozmarin 1,8 cineol, recomandat în amestecuri cu alte uleiuri în gripă și răceală, în masaj; și uleiul esențial de rozmarin chemotip camfor, care este destinat întinderilor musculare și care este interzis în uz intern! Când găsești în piață un ulei pe care scrie rozmarin, cu indicații de uz intern, pe care nu scrie chemotipul, înseamnă că în spatele sticluței nu există „știință”.

ZDS: Ce este uleiul esențial? Cum se obține?

Cornelia Decu Chaumont: Uleiul esențial prin simbolistică îl putem numi chintesența plantei. El se obține doar din plante, fructe, rădăcini, rășini aromate, prin mai multe metode. Cea mai cunoscută este distilarea la vapori de apă, care se regăsește și în scrierile lui Avicena, care a distilat, în jurul anului 1000, petalele de trandafiri prin această metodă. În acea epocă, gramul din această minunată poțiune era mai scump decât gramul de aur! O altă metodă este cea prin presare la rece, specifică citricelor, care se traduce prin utilizarea pericarpului (primul strat) de lămâie, portocal, mandarin, grepfruit etc., în prese speciale, care arată ca niște teascuri de presat vinul. Se recomandă utilizarea citricelor bio. Există de asemenea extragerea prin CO2 super critic, utilizată mai rar din cauza costurilor ridicate. „Enfleurage” este metoda utilizată în obținerea uleiurilor din flori fragile, cum este cazul iasomiei, în partea de nord a Africii – Maroc, Tunisia, care constă în recoltarea plantelor înainte de miezul zilei și depunerea cu pistilul în jos în grăsime vegetală. Aceasta din urmă se îmbină cu parfumul plantei și apoi se diluează în ulei de jojoba. Aceste metode sunt specifice uleiurilor esențiale de calitate, despre care vorbesc la școala AromaArmony și care sunt utilizate în uz intern în suplimentele alimentare sau simple, la indicația specialiștilor. Există încă o metodă de obținere a uleiului esențial prin solvenți chimici, mult mai puțin costisitoare decât cele menționate mai sus, de unde și diferența de preț. Aceste uleiuri nu sunt indicate în aromaterapie, pot doar parfuma detergenți, lumânări!

ZDS: Constatăm cu bucurie că sunt tot mai mulți oameni interesați să trăiască în armonie cu natura. Uleiurile esențiale ne pot ajuta întrucâtva în acest sens?

Cornelia Decu Chaumont: Aproape 80% din uleiurile esențiale au o componentă psihoemoțională, vom găsi uleiuri esențiale antibacteriene care sunt tonice, uleiuri esențiale hemo-statice care susțin sistemul nervos central, citrice care reduc pofta de mâncare compulsivă și altele… Când faci cunoștință cu un ulei esențial, de calitate, ai sentimentul unui „déjà vu”, deoarece fiind extras dintr-o plantă cu proprietăți terapeutice, sufletul, înaintea minții, se bucură!

ZDS: Ce reprezintă pentru dvs. mirosul? De unde vine puterea aromelor de a crea stări, sentimente, emoții, amintiri vii?

Cornelia Decu Chaumont: Mirosul este simțul despre care se spune că nu îmbătrânește niciodată. Pierderea mirosului, fără o cauză chimică sau fizică, indică probleme de alterare a funcțiilor creierului și este unul dintre indicii în boala Alzheimer. Utilizarea uleiurilor esențiale în partea energetică este de finețe, trebuie să cunoști planta până la origini. Spre exemplu, imortela este un ulei greu de găsit (de calitate), un ajutor în reglarea circulației sanguine și limfatice, un anti-hematom, despre care se spune că „șterge rănile de pe trup și de pe suflet”, vânătăile dispar ca prin miracol, iar persoanele care au nevoie de susținere în urma unui doliu își găsesc echilibrul și reconfortul în acest ulei!

ZDS: Care sunt aromele dvs. preferate și cum le utilizați în viața de zi cu zi?

Cornelia Decu Chaumont: Le iubesc pe toate, lucrez cu peste 100 de referințe, dar cele mai utilizate sunt esența de grepfruit și uleiul esențial de cistus! Utilizez multe altele în produsele cosmetice pe care le creez, în demachiant, serum de față, de corp, creme, geluri, dar cu măsură, în amestecuri, deoarece uleiurile esențiale au și un grad de toxicitate, despre care nimeni nu vorbește!

ZDS: Acum că am ajuns la partea practică a aromaterapiei și dat fiind că suntem în anotimpul rece, vă propunem să le explicați cititorilor noștri cum ne poate ajuta aromaterapia să depășim cu bine sezonul gripei și altor viroze. Durerea în gât, tusea, febra pot fi combătute cu această „terapie din sticluță”?

Cornelia Decu Chaumont: Ideal ar fi să se apeleze la un specialist, deoarece se pot comite erori, din dozare necorespunzătoare! Durerea în gât pleacă mai repede decât a venit cu uleiul esențial de cimbru chemotip linalol, dozarea se face în funcție de kilograme și vârstă. O sinergie de uleiuri esențiale reușită pentru tuse se compune din ulei esențial de arbore de ceai, eucalipt radiata și ravintsara. Amestecul pentru febră are în componență arbore de ceai, ravintsara, gaulteria și saro.

ZDS: În astfel de cazuri pot fi utilizate atât extern, cât și intern uleiurile esențiale?

Cornelia Decu Chaumont: În uz intern doar medicii, nutriționiștii și naturopații au dreptul să le indice, iar doza este foarte importantă! Prefer recomandarea în uz extern în cazul persoanelor care nu au urmat cursuri de specialitate, dar și uzul extern are doze prestabilite în amestecul de ulei esențial cu ulei vegetal.

ZDS: Uleiurile esențiale pot fi folosite și în cazul copiilor sau vârstnicilor? După cum știm, categoriile la limită de vârstă sunt cele mai vulnerabile…

Cornelia Decu Chaumont: Este preocuparea mea, deoarece nu avem voie să utilizăm uleiurile esențiale până la vârsta de 3 ani, sistemul nervos al copiilor poate fi afectat, iar după 3 ani preferabil este masajul tălpilor și al abdomenului cu sinergii care conțin maximum 5% ulei esențial.

ZDS: Trecerea de la anotimpul cald la cel rece, mohorât, cu puține zile însorite, reprezintă un efort de adaptare, iar multe persoane se confruntă cu ceea ce numim astenie de toamnă. Or, în acest caz, uleiurile esențiale sunt mai mult decât binevenite. Așa este?

Cornelia Decu Chaumont: DA și sunt simplu de utilizat: un roll-on din sticlă de 10 ml, în care se pun 10 picături de ulei esențial litseea cubeba, 3 de ulei esențial de portocal, 1 picătură de scorțișoară și 2 picături de cedru de atlas, peste care se adaugă diferența de ulei vegetal de migdal dulce. Se formează un parfum plăcut, echilibrant!

ZDS: Este de menționat totuși că uleiurile esențiale nu reprezintă un panaceu, și nu trebuie folosite oricum și de oricine. Care sunt regulile pentru a fi utilizate în siguranță? Există contraindicații?

Cornelia Decu Chaumont: Chinezii spun: „Dacă nu ești bolnav, de ce bei ceai?”. Asta denotă cunoașterea puterii plantelor, deci nu consumăm uleiuri esențiale pentru că am găsit un articol pe internet, ci pentru că avem nevoie și am făcut apel la un terapeut avizat, responsabil. Este aceeași regulă ca la medicamente: ce merge la vecina de la etajul 4 nu va funcționa în mod automat și la bătrânul de la etajul 3!

Uleiurile esențiale în primul rând trebuie achiziționate de la firma care se angajează că poate pune la dispoziție documente de calitate și trasabilitate. Trebuie să regăsim chemotipul pe etichetă, nu se utilizează decât diluate, nu utilizăm în uz intern esențele de citrice decât dacă sunt bio, nu ne expunem la soare cu acestea din urmă, cu excepția celor care au mențiunea furocumarin-free, adică li s-a extras această moleculă fotosensibilizantă și care poate interacționa cu contraceptivele sau tratamentul chimioterapic.

Contraindicațiile majore sunt deja din ce în ce mai multe. Nu se utilizează de către femeile însărcinate sau cele care alăptează, sunt interzise copiilor mici. O atenție enormă se acordă uleiurilor esențiale estrogen like, care pot crește riscul de cancer hormono-dependent: fenicul, salvia sclarea, niauli, chiparos și lista continuă…

ZDS: Putem folosi aromaterapia și în scop preventiv? Ce ar trebui să includă un astfel de protocol?

Cornelia Decu Chaumont: Ideal ar fi să parfumăm detergentul de spălat vase, de curățat pardoseli, cu uleiuri esențiale, să ne asigurăm în casă o barieră împotriva microbilor, să consumăm o picătură de ravintsara (nu două, nici mai multe) zilnic pe o bucățică de pâine, în compot sau în iaurt din octombrie până în martie, de luni până vineri, să utilizăm un „spray de picioare reci” în fiecare zi, în care am pus un amestec de scorțișoară, palmarosa, arbore de ceai, lemon grass, cimbru chemotip timol, grepfruit fără furocumarine (FCF), în total 10 ml pentru 90 ml ulei de sâmbure de strugure.

ZDS: Vă rugăm să împărtășiți cu cititorii noștri cum vă feriți dvs. de îmbolnăvirile sezonului rece? Aveți un obicei zilnic de la care nu vă abateți niciodată pentru a vă menține energia și buna dispoziție?

Cornelia Decu Chaumont: Buna dispoziție vine în parte de la uleiul de cistus prezent în toate produsele cosmetice pe care le creez, din spray-ul „de picioare reci”, din deparazitarea pe care o fac de trei ori pe an, cu Vermicin Forte capsule moi, și detoxifierea cu produsele pe care le-am creat recent din amestecarea uleiurilor esențiale cu colagen! Este vorba despre Arom Digest Slim, sinergie de colagen marin hidrolizat și uleiuri esențiale, care acționează eficient în diminuarea semnificativă a compulsiei alimentare și implicit ajută la pierderea în greutate. Evident, alimentația și mișcarea sunt două puncte care joacă un rol important în viața mea.

Etichete articol:
aromaterapieCornelia Decu ChaumontinterviuplanterecomandareRemedii naturaleulei esențial
Articolul anterior
„Știința are nevoie de religie pentru că descoperirile ei nu vin la pachet cu un manual de utilizare”
Articolul următor
Terapia prin lectură – Amanții

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Interviuri

Te-ar putea interesa și: