Nutriție

Incredibil! Află ce legume pot fi toxice dacă le consumi crude!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
sfattips & tricks

Dacă dorim să păstrăm o dietă sănătoasă, încercăm de cele mai multe ori să includem în alimentația noastră fructe și legume crude. Logica acestor alegeri sănătoase este legată de încercarea de a obține în acest mod cea mai mare valoare nutrițională. Însă, în unele cazuri, consumul legumelor crude poate fi chiar periculos pentru sănătatea ta. Află, în continuare, de ce!

Vinetele și cartofii conțin solanină

Vinetele conțin un compus numit solanină, care inhibă absorbția calciului. Caracteristicile inițiale ale otrăvirii cu solanină sunt de natură neurologică și gastrointestinală. Simptomele comune includ vărsături, crampe stomacale, greață, dureri de cap, amețeli și diaree. Gătitul vinetelor va neutraliza solanina, însă dacă le-ai consumat crude, trebuie să soliciți imediat asistență medicală. Cartofii conțin, de asemenea, această toxină, o nuanță de verde închis însemnând că respectiva legumă conține o cantitate mare de solanină. Deoarece cartofii cresc în subteran, expunerile la lumină sunt minime, ceea ce poate reduce concentrația acestei toxine. Totodată, conținutul ridicat de amidon, poate face cartofii greu de digerat în stare crudă.

Spanacul, sfecla verde, gulia și rubarba au acid oxalic

Acidul oxalic este o substanță foarte iritantă pentru cavitatea bucală și tractul intestinal. De asemenea, blochează absorbția fierului și a calciului și poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Vestea bună este că acidul oxalic poate fi redus prin gătit, cu condiția ca legumele care conțin această toxină să fie separate de apa în care au fost preparate.

Fasolea roșie, soia și mazărea conțin substanțe toxice

Consumate crude, aceste legume pot cauza probleme ale tiroidei și pot conține un aminoacid toxic, ce face parte din familia substanței chimice numite cianură. Deși aceste legume pot fi dăunătoare dacă se depășește o anumită cantitate, este bine să nu încerci să le consumi crude, ci să le înmoi în apă sau să le gătești.

Rădăcina de manioc (cassava) conține cianidă

Cassava este o rădăcină similară cu cartofii, fiind o bună sursă de carbohidrați. Aceasta se găsește sub două forme, dulce și amar, cea din urmă fiind mai toxică, o jumătate de kilogram putând ucide chiar și un animal de dimensiunile unei vaci. Din cauza nivelurilor ridicate de cianuri, otrăvirea cu manioc poate duce chiar la paralizie irecuperabilă.

Etichete articol:
sfattips & tricks
Articolul anterior
Creierul poate fi educat să aleagă alimente sănătoase
Articolul următor
10 lucruri pe care nu le știai despre varza Kale

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: