Nutriție, Sănătate integrativă, Video

Mituri și adevăruri despre colesterol – Video

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și astăzi voi vorbi despre atât de mult discutatul colesterol și câteva mituri legate de nivelul acestuia în analize.

Vezi toate articolele despre:
colesteroldietăNutrițievideo

Ai auzit probabil că un nivel ridicat al colesterolului LDL cauzează ateroscleroză și boli cardiovasculare. Într-adevăr, colesterolul oxidat este un pericol real și se regăsește în multe alimente procesate, cum ar fi laptele praf (care se adaugă în lactatele industriale, degresate pentru a le da consistență și în multe dulciuri procesate), sau în carne și grăsimi care au fost gătite la temperaturi înalte. Inflamația generată de uleiurile procesate, parțial hidrogenate (grăsimi trans), uleiurile vegetale, organisme modificate genetic și o dietă ridicată în zahăr și alimente procesate, alcool și tutun determină de asemenea valori ridicate. Disfuncții în nivelul de colesterol LDL pot fi cauzate și de toxicitate cu metale grele și chimicale, toxicitate a ficatului, hipotiroidism și disfuncții ale rinichilor.

Colesterolul, produs de organism ca răspuns la inflamație

Este esențial de înțeles și de reținut faptul că organismul nostru produce mai mult colesterol ca răspuns la inflamațiile existente în corp. Deci colesterolul NU este problema, este de fapt soluția pe care corpul o utilizează în încercarea de a se autovindeca.  De fapt, raportul între trigliceride și colesterolul HDL este probabil factorul de risc numărul 1 pentru bolile cardiovasculare.

Este corect să ingnorăm homocisteina?

Nivelul crescut al unei substanțe numite homocisteină este de multe ori ignorat. Homocisteina a fost corelată cu producerea patologică a plăcii în artere și tendința de a forma blocaje în acestea, care este o combinație fatală.

O concepție comună este că grăsimile saturate și alimentele bogate în colesterol sunt „rele“ și contribuie la valori crescute ale colesterolului în sânge.

Lupta împotriva colesterolului și industria alimentelor

Lupta împotriva colesterolului a început cu industria alimentelor procesate care a pornit o mare campanie împotriva acestei substanțe, susținută în principal de industria uleiurilor vegetale!?! Archer Daniels Midland a vrut să vândă un ocean de ulei de soia și astfel a ajuns să conducă războiul împotriva colesterolului și a grăsimii saturate, în special. Uleiurile sănătoase de cocos și palmier au fost interzise de la import în Statele Unite, consumul de unt a scăzut vertiginos și toată lumea „știa“ deodată că margarina va salva națiunea! Acest model s-a extins apoi în toată lumea.

Apoi au fost inventate statinele – medicamentele menite să reducă colesterolul, fiind acompaniate de lupta împotriva colesterolului și grăsimii saturate. Studiile și evidențele clinice care contraziceau vehement aceste teorii au continuat însă să apară. Știm acum că nu există nici o legătură între consumul de ouă sau carne și riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale, nici la bărbați și nici la femei.

Dr. William Castelli, un fost director al studiului Framingham (cel care inițial a susținut problema colesterolului în bolile cardiovasculare), a menționat ulterior:

PERSOANELE CU UN COLESTEROL SCĂZUT (MAI MIC DE 200) SUFERĂ UN ATAC DE CORD ÎN PROPORȚIE DE APROAPE 40% DIN TOTALUL ATACURILOR DE CORD ÎNREGISTRATE.

Riscurile consumului de uleiuri procesate

Uleiurile vegetale procesate industrial, cum sunt uleiul de floarea-soarelui, de soia, de porumb, rapiță, vor accelera procesul îmbătrânirii în general, generând o deteriorare catabolică în organism și, în special, vor cauza o oxidare în pereții arteriali și inimă, care poate declanșa o criză cardiovasculară.

Ficatul și producția de colesterol

Ficatul nostru produce 2.000 miligrame de colesterol în fiecare zi. Crezi că acesta încearcă să ne distrugă cu afecțiuni cardiovasculare? Nu. Colesterolul este o substanță absolut necesară având multe funcții critice în organism. Nu am putea supraviețui fără colesterol.

Colesterolul are funcții vitale!

Este ridicol să numim colesterolul o substanță dăunătoare care trebuie să fie „distrusă“, dacă ne gândim la multitudinea de funcții vitale, fiziologice, pe care acesta le are în organismul uman:

  • Creierul uman și nervii sunt alcătuiți în mare proporție din colesterol.
  • Corpul uman utilizează colesterol pentru a produce toți hormonii sexuali și hormonii suprarenali.
  • Laptele matern conține peste 50% din caloriile sale sub formă de grăsime, în cea mai mare parte saturată, fiind astfel „alimentul“ cel mai bogat în colesterol!
  • Colesterolul este esențial în producția bilei, o substanță care contribuie la descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților în intestine.
  • Fiecare celulă din corp este înconjurată de o membrană conținând colesterol și fără aceasta nici o celulă din corp nu ar putea funcționa.

În concluzie, o valoare crescută de colesterol în sânge nu este determinată de alimentele bogate în colesterol; aceasta se datorează unui metabolism care nu este eficient în a metaboliza colesterolul de care are organismul nevoie. Este un semnal de alarmă că se produc alte dezechilibre în organism care trebuie detectate și rezolvate. Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
colesteroldietăNutrițievideo
Articolul anterior
Ce sunt și cum luăm suplimentele naturale? – VIDEO
Articolul următor
Pentru stimularea detoxifierii, încearcă Shilajit! – Video
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieSănătate integrativăVideo