Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Totul despre postul intermitent

Autor:

Când vine vorba despre diete suntem bombardați, nu de puține ori, cu sfaturi care fie merg în paralel, fie se anulează unul pe altul, fie se potrivesc numai anumitor persoane. Astăzi vorbim cu Cristian Mărgărit – consultant nutriție și fitness – despre postul intermitent, o metodă alimentară care nu își propune doar scăderea greutății corporale și diminuarea depozitelor de grăsime, dar și reglarea stării generale de sănătate.

Vezi toate articolele despre:
dietăpost intermitentslăbirevideo

Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness, este alături, virtual, de Simona Dragomir pentru a ne spune mai multe despre cum putem ține postul intermitent, astfel încât să fie o metodă de câștigare a sănătății, nu o pantă către o hrănire deficitară.

Postul intermitent este o metodă alimentară care presupune alternarea perioadelor de privare alimentară cu cele în care ne alimentăm normal. Practic, se merge pe perioade mult mai mari între mese, mai mari față de cele cu care suntem obișnuiți. Se renunță la varianta clasică de 3 mese cu 2 gustări. Există mai multe modalități în care poate fi ținut postul intermitent, astfel încât să se integreze în obișnuințele și programul nostru zilnic. Există persoane care aleg alternanțe de zile în care se consumă și în care nu se consumă alimente. Pentru alții se merge pe varianta de creștere a numărului de ore în care nu se mănâncă, cel puțin 16 ore în fiecare zi. Postul intermitent poate fi ținut pe perioade nelimitate, în funcție de starea organismului.

Postul intermitent vs postul religios

Postul intermitent nu este construit pe o coordonată religioasă și nici filosofia alimentară nu este aceeași. Dacă în postul intermitent este o restricție la nivelul orelor în care se consumă alimente, în cazul postului religios restricția vizează ceea ce avem voie să consumăm și ce nu. Practic, ceea ce oferă postul intermitent este asigurarea unor perioade de pauză în care organismul se poate regenera, se poate reface. În plus, sunt antrenate depozitele de grăsime și toxinele pentru a fi eliminate din organism.

Care sunt beneficiile postului intermitent?

Unele dintre primele efecte pozitive pe care le simte cel care ține un post intermitent este o mai mare energie și claritate mentală. De asemenea, este folosit și pentru efectele în controlul greutății și pentru cele de regenerare la nivelul întregului organism. Tot postul este cel care ajută foarte mult la reglarea florei intestinale. Oricare ar fi motivele pentru care luați în calcul o astfel de schimbare alimentară, este important să consultați medicul, mai ales în cazul în care aveți diverse afecțiuni cronice de tipul gastritei, diabetului și altele. Este bine să fie un medic care vă cunoaște istoricul și care poate estima efectele pe care o astfel de dietă le-ar putea avea asupra stării de sănătate.

De ce trebuie să ținem cont când ținem post intermitent?

  • Cele mai multe persoane aleg să sară peste una dintre mese, de dimineață sau de seară. Pentru ca trecerea peste masa de dimineață să fie mai ușoară, se poate consuma o cafea cu ulei de cocos, o băutură care ajută în controlul glicemiei și al senzației de foame.
  • Daca ai o viață stresantă și dezorganizată, un astfel de stil nu prea funcționează, din cauza hormonilor de stres. Nu se va putea face o echilibrare hormonală, astfel încât organismul să se bucure de o pauză.
  • Una dintre capcanele postului intermitent este credința conform căreia după perioadele de pauză putem mânca orice și oricât. Ei bine, nu este adevărat. După perioada de privare nutrițională, organismul este mult mai sensibil și mai receptiv la ceea ce primește ca hrană. Astfel, nu numai că suntem mai predispuși la creșteri în greutate, dar ne și supunem organismul unui stres inutil.
  • Există persoane care aleg să limiteze numărul de ore în care se mănâncă, fără a renunța la cantitatea de mâncare folosită în mod normal. O astfel de decizie va îngreuna digestia, mai ales în cazul în care alimentele sunt foarte variate. Este chiar indicat să consumăm oarecum disociat, axându-ne în fiecare zi pe un anumit tip de aliment, pentru a ajuta organismul să digere mai ușor: zile de carne, de fructe etc.
  • Regulile clasice pentru o alimentație sănătoasă se mențin și în cazul postului intermitent. Mestecați foarte bine alimentele și evitați să vă culcați cu stomacul plin (2 ore înainte de somn). Activitatea fizică regulată, somnul și hidratarea se mențin în topul indicațiilor pentru o alimentație sănătoasă.
  • Suplimentarea dietei este indicată, la fel ca în cazul alimentației normale, pentru completarea necesarului de vitamine, minerale și aminoacizi. Este bine să se evite suplimentele și condimentele cu efect hipoglicemiant de genul curcuminei sau scorțișoarei. Pentru controlul senzației de foame se poate merge pe suplimentarea cu acid linoleic și omega 3.

Pentru urmărirea întregului material vă invităm să ascultați materialul video de mai sus!

Etichete articol:
dietăpost intermitentslăbirevideo
Articolul anterior
Cum ne resetăm corpul în funcție de vreme și vremuri?
Articolul următor
Alergii vs Viroze: Cum le recunoaștem și cum le tratăm?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo