Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Alergii vs Viroze: Cum le recunoaștem și cum le tratăm?

Autor:

Virozele și alergiile au simptome foarte similare. Mecanismul care produce aceste simptome este însă foarte diferit. La fel și tratamentul. Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL, este alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate, pentru a ne ajuta să facem diferența între aceste două patologii cu simptomatologii similare, ce ne pot da multe bătăi de cap în lipsa unui tratament adecvat.

Vezi toate articolele despre:
alergiiimunitatequercetinăracealavideovirozevitamina C

Când ești răcit, chiar și când vorbim despre o simplă viroză, starea generală se deteriorează destul de semnificativ. Te concentrezi mai greu, te oxigenezi deficitar, ochii lăcrimează, iar gâtul te doare. Este de înțeles de ce ești mai irascibil, mai ales că uneori nici nu poți să te odihnești așa cum ai avea nevoie. Ei bine, acum imaginați-vă că simptome asemănătoare au persoanele care suferă de rinită alergică. În aceste cazuri, diferența este că simptomele nu trec în câteva zile cu paracetamol. Uneori se continuă pe parcursul întregului an și se reactivează de la un simplu buchet de flori, un parfum puternic în metrou sau în sala de cinema, un detergent mai intens, o plimbare prin parc. Și lista ar putea continua.

Pentru a asculta întreaga discuție din platoul Ziarul de Sănătate, vă invităm să urmăriți materialul video de mai sus.

Alergii vs Viroze: Ce este important să reținem?

  • Există alergii sezoniere și alergii perene. Cele sezoniere se manifestă în principal primăvara și toamna, iar cele care sunt perene ne dau bătăi de cap pe toată perioada anului. Acestea din urmă sunt mai puțin agresive decât primele și sunt date de prezența factorilor poluanți, de diverși alergeni la care ne supunem independent de anotimp. Experiența ne învață că nici alergiile sezoniere nu se mențin exclusiv pe durata acestor anotimpuri. Schimbările climatice au făcut ca diverse plante să aibă timpi decalați de polenizare.
  • Deși au mecanisme complet diferite, răcelile și alergiile au simptome relativ asemănătoare. În cazul alergiilor ne confruntăm cu strănutul repetitiv, mai multe zile la rând, mâncărimi la nivelul nasului și ochilor. Nasul curge și apare rinoreea apoasă. Apoi nasul se înfundă, de cele mai multe ori, iar secrețiile nazale se scurg la nivelul gâtului. Atunci mucoasa gâtului se irită, apare senzația de durere în gât și tusea iritativă și seacă. În infecțiile virale nu apar mâncărimile și nici strănuturile repetate. De asemenea, este foarte puțin probabil ca o alergie să ducă la pierderea gustului și mirosului, așa cum se întâmplă în cazul unor infecții virale sau bacteriene.
  • În perioadele de refacere și de luptă împotriva virusurilor și infecțiilor, odihna este pe primul loc. Dacă ne odihnim, o boală trece mult mai repede.
  • Tusea cu expectorații poate avea două surse. Sputa poate să vină din plămâni sau din partea superioară a sistemului respirator, din nas și sinusuri. Dacă avem rinită alergică și nu reușim să eliminăm alergenul, atunci secrețiile vor persista, în cantități diferite.
  • Reacțiile alergice pot fi generate de alergenii clasici, de tipul polenului din alergiile sezoniere. Din ce în ce mai multe persoane dezvoltă reacții de respingere la poluare, la diverse substanțe chimice, alergeni industriali. Tratamentul antialergic ne ajută să trecem peste perioadele acute, însă nu are rol de vindecare. El funcționează doar atâta timp cât este consumat.
  • Tusea însoțește atât alergiile, cât și virozele. Uneori, tusea apare ca urmare a unor afecțiuni digestive – boala de reflux gastroesofagian. Acidul gastric irită căile respiratorii atunci când se întoarce din stomac. O altă cauză a tusei, mai puțin cunoscută, este dată de consumul diferitelor tipuri de medicamente. De tipul tratamentelor pentru hipertensiune, boli cardiovasculare sau oncologice.
  • Corpul nostru este cald, are 36 de grade. Dacă stăm în frig, mucoasele se inflamează și sunt mult mai predispuse la apariția diverselor infecții virale și bacteriene. Prin urmare, timpul petrecut în bătaia aerului condiționat, la temperaturi prea joase, este extrem de dăunător pentru organismul nostru.
Etichete articol:
alergiiimunitatequercetinăracealavideovirozevitamina C
Articolul anterior
Totul despre postul intermitent
Articolul următor
Cum descoperi și cum stimulezi potențialul copilului tău?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo