Psihologie

Superstițiile – de ce credem în ele?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Superstițiile au ca sursă aceeași trăsătură umană care ne face să credem în monștri și fantome. Când creierul nu poate explica ceva, inventează. Mai multe studii susțin că unele superstiții chiar pot funcționa datorită autosugestiei, însă ce facem când superstițiile încep să ne dea viața peste cap?

Vezi toate articolele despre:
ghinionnorocobiceiurirecomandaresuperstițiitradiții

Obișnuiești să ocolești pisicile negre ca nu cumva să îți taie calea? Ai spart o oglindă și ca să nu ai 7 ani de ghinion te apuci să culegi cu grijă toate cioburile și le arunci într-un râu? Nu dai bani în nicio zi de luni pentru că ești convins că vei da toată săptămâna? Nu îți lași pantofii încrucișați când te descalți pentru că e semn de ghinion? Dacă te regăsești în această descriere înseamnă că este timpul să nu mai fii sclavul superstițiilor! Norocul și-l mai face omul și cu mâna lui, cum se spune în popor!

Poate părea incredibil, dar superstițiile îți pot afecta comportamentul, starea de spirit și influența toate aspectele din viața de zi cu zi. În urma unor studii efectuate în 2015, cercetătorii au descoperit că participanții manifestau o încredere mai mare în ei înșiși dacă li se permitea să folosească un obiect pe care ei îl considerau norocos. „Când oamenii simt că pierd controlul, caută surse și metode externe care să îi ajute să recapete controlul asupra situației – superstițiile sunt o reacție în astfel de situații. Oamenilor le place să aibă senzația că pot controla haosul și incertitudinea“, spune co-autorul studiului, Eric Hamerman, profesor asistent în cadrul Colegiului Iona din New Rochelle, New York.

Pentru mulți dintre noi, superstițiile sunt ca niște obiceiuri pe care le-am moștenit de la bunici și pe care le respectăm ca să ne meargă bine. Dar ce ne facem când începem să dăm vina pe câte o superstiție pentru fiecare întâmplare din viața noastră? Nu cumva căutăm un motiv pentru a nu ne asuma responsabilitatea? Atât timp cât superstițiile nu îți schimbă în mod radical comportamentul ești în siguranță, însă dacă vrei să scapi de ele, trebuie să sapi mai adânc!

Învață despre originea superstițiilor

Învață despre originea superstițiilor pentru a putea scăpa de ele. De exemplu, superstiția care spune că vei avea ghinion dacă treci pe sub o scară s-a născut din ideea de a te feri de zonele aflate în construcție, pentru că este posibil să cadă diverse materiale de pe clădiri, care te-ar putea răni. Nu e bine să deschizi umbrela în casă pentru că în secolul al XVIII-lea au devenit populare umbrelele cu spițe metalice, iar deschiderea lor în interior putea fi periculoasă. Superstiția care spune că dacă verși sare sau piper atragi cearta provine din antichitate, când sarea și piperul erau condimente rare și prețuite. Astăzi se spune chiar că trebuie să aduni sarea sau piperul și să le arunci peste umăr ca să „anulezi răul”. Pisicile negre erau considerate norocoase în anumite culturi, însă în Evul Mediu au primit o conotație negativă pentru că erau asociate cu vrăjitoarele. Astăzi se spune că o sa ai ghinion dacă o pisică neagră îți taie calea. Logic vorbind, este și pisica neagră un suflet, indiferent de ce culoare are blănița ei.

Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. Se zice că aduce ghinion pentru că la Cina cea de taină au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli și Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Puţini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri. Unele clădiri nu au etajul 13 sau camera 13, iar în sălile de cinema e posibil să nu găsești scaunul cu numărul 13. Teama de cifra 13 are chiar o denumire și se numește triskaidekaphobia. Dar cum îți explici că pentru unele persoane cifra 13 este norocoasă? Nu e cumva vorba de felul în care își controlează și influențează propriile gânduri?

Ți s-a întâmplat vreodată să porți o brățară la un interviu care s-a terminat cu bine, o haină sau o anumită pereche de încălțări la un concurs pe care l-ai câștigat și să crezi că acele obiecte îți poartă noroc? Psihologul Jane Risen, profesor de științe comportamentale la Universitatea din Chicago Booth School of Business, spune că „uneori oamenii recunosc faptul că unele superstiții pur și simplu nu au sens, dar instinctul de a le urma este atât de puternic încât devine dificil să și le scoată din minte“.

Dacă ești o fire anxioasă, superstițiile pot fi felul tău de a-ți calma mintea. Dacă, de exemplu, îți faci griji în privința unei întâlniri sau a unui drum pe care trebuie să îl faci, haina norocoasă sau ieșitul din casă cu piciorul drept ar putea fi metoda ta de a te liniști. Știi că ai pășit cu dreptul, deci îți va merge bine. E felul tău de a-ți reda încrederea în tine și de a-ți reseta gândurile.

Caută explicația logică a superstițiilor

Dacă simți că ai prea multe superstiții și ai vrea să fii mai „liber”, caută în fiecare o explicație logică. Dacă te uiți la ceas la oră fixă (de exemplu la 10:00) înseamnă că „cineva” te iubește, un minut înainte de ora exactă, că te-a iubit, iar un minut după, că te înșală. Cum crezi că este posibil ca ora unui ceas la care te uiți tu să influențeze comportamentul altei persoane? Nu pui niciodată poșeta pe podea pentru că se spune că atragi sărăcia sau nu duci gunoiul afară noaptea pentru că vei primi vizita unui străin. Nu a fost nevoie niciodată să duci gunoiul seara și să observi că nu te vizitează nimeni? Sau nu te-a mâncat niciodată în talpă fără să pleci imediat într-o călătorie? Dacă mănânci direct din oală, se spune că la nunta ta va ploua, dar să știi că în cazul meu nu a funcționat! Poate trebuie să mai aștept până la nunta de argint pentru că și dacă îți plouă la nuntă înseamnă ce vei fi bogat. Dacă astfel de superstiții nu îți dau pace și te fac să renunți la anumite obiceiuri sau lucruri care îți plac, încearcă să găsești legătura logică dintre faptă și consecință. Scrie-ne și nouă dacă o găsești! Important este și să realizezi că te legi de anumite superstiții care nu fac decât să îți îngreuneze viața și să îți încarce mintea inutil.

Renunță treptat la superstiții

Dacă ți se întâmplă să verși sare din greșeală încearcă să nu o arunci peste umăr ca să „anulezi răul”, ci să o strângi și să o arunci la coș pur și simplu. Vei vedea că nu se întâmplă nimic rău! Dacă vezi o pisică neagră încearcă să o chemi la tine să o mângâi în loc să încerci să o gonești ca să nu îți taie calea. Ai putea avea surpriza să descoperi că pisica ghinionistă e de fapt foarte prietenoasă. Pe rând și cu răbdare vei reuși să te desparți de superstiții. Conștientizează că, de cele mai multe ori, norocul ți-l faci singur, prin deciziile pe care le iei. Nu poți controla chiar totul în viață, dar poți controla felul în care reacționezi și măsurile pe care le iei. O atitudine pozitivă și adoptarea unor metode prin care să îți îmbunătățești calitatea vieții pot fi extrem de benefice. Să crezi în superstiții poate fi uneori comod și poate fi pretextul care să te țină departe de împlinirea visurilor tale. E mai ușor să crezi că îți merge cam prost anul acesta pentru că ai uitat să mănânci pește sau linte în noaptea de Anul Nou sau pentru că nu ai avut vâsc pe masă. Poate nu te-ai gândit la superstiții în felul acesta, dar pot fi și ele un mod de a refuza să îți iei viața în propriile mâini și poate te sperie faptul că tu ești unicul responsabil de alegerile pe care le faci și de majoritatea lucrurilor care ți se întâmplă.

Ziua bună se cunoaște după găleata plină?

În loc să îți pui toate speranțele să îți iasă cineva cu găleata plină în drum (foarte puțin probabil dacă locuiești în oraș) sau să ți se îndeplinească una dintre cele trei dorințe pe care ți le-ai pus când ai văzut o stea căzătoare, mai bine îți liniștești mintea și încerci să privești mereu partea plină a paharului. Fă-ți ordine în gânduri, stabilește-ți țeluri, fă-ți planuri, fii perseverent și disciplinat și dorințele pot deveni realitate. Imaginează-ți mereu că ți se vor întâmpla lucruri bune, fii pozitiv pentru a atrage binele de partea ta și vei vedea că și marțea, când se spune că sunt trei ceasuri rele, poate fi o zi frumoasă. Superstițiile sunt ca și fricile: trebuie învinse!

Superstiții la puterea a treia

Supertițiile au putere asupra ta doar dacă tu le dai acea putere. Funcționează ca autosugestia sau ca medicamentele placebo . Unii dintre noi privesc superstițiile ca pe niște întâmplări motivaționale și nu e nimic rău în asta! Mă mănâncă palma stângă – sigur iau bani! Am găsit un bănuț pe stradă azi – sigur îmi merge bine! Dar dacă superstițiile te fac să urmezi un anumit tipar de activități zilnic, te determină să faci anumite lucruri care nu îți sunt benefice, te împiedică să ai activități care îți plac, îți hrănesc anxietatea și nu fac decât să stimuleze scenariile negative, ar fi bine să iei în considerare câteva ședințe de psihoterapie pentru că ar putea fi semnul unei tulburări obsesiv-compulsive. Te ajută și să petreci timp în preajma persoanelor ce nu au superstiții pentru că ai putea să te convingi pe pielea altuia că nu se întâmplă nimic rău dacă lași pisica neagră să îți taie calea sau dacă fluieri în casă.

Ești sau nu o persoană norocoasă?

Richard Wiseman, psiholog în cadrul Universității din Hertfordshire, a efectuat un studiu pentru a demonstra că norocul într-adevăr ține mai mult de felul fiecăruia de a fi și de a gândi și nu de amulete norocoase sau bănuți găsiți pe stradă. Experimentul a fost destul de simplu: a publicat o reclamă în ziarul local și a cerut oamenilor care se considerau nocoroși sau ghinioniști să participe la studiu. Timp de mai mulți ani, în jur de 400 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani, s-au oferit voluntar. Fiecărui participant i s-a dat un ziar și i s-a cerut să spună câte fotografii sunt în el. În medie, ghinioniștilor le-au trebuit cam 2 minute să numere fotografiile, iar norocoșilor doar câteva secunde. Care e secretul? Pe a doua pagină a ziarului era scris pe jumătate de pagină mesajul „Oprește-te din numărat! Sunt 43 de fotografii în acest ziar“. Ghinioniștii aveau tendința să îl rateze, pe când norocoșii îl vedeau rapid. Mai mult, la jumătatea ziarului era un alt mesaj la fel de mare: „Oprește-te din numărat, spune-i profesorului că ai găsit acest mesaj și câștigi 250 de dolari!”. Din nou, ghinioniștii aveau tendința să îl rateze pentru că erau mult prea preocupați să caute fotografii.  Testele de personalitate au scos la iveală faptul că oamenii care se consideră ghinioniști sunt, în general, mai tensionați, mai anxioși, iar anxietatea perturbă capacitatea de a observa obiecte sau evenimente neașteptate. Pe de altă parte, cei care se consideră norocoși sunt mai relaxați și observă mult mai ușor oportunitățile. Așadar, norocul ți-l faci singur! Nu ai nevoie de superstiții și talismane!

Pentru noi, românii, superstițiile fac parte din cultură. Unele dintre ele sunt obiceiuri date mai departe din generație în generație, sunt inofensive și chiar un prilej de veselie și socializare dacă ne gândim la nunțile care urmează toate tradițiile, pentru că „așa se face”!

În spiritul superstițiilor, îți doresc să ai o memorie de elefant, să nu trebuiască să întorci oalele cu gura în jos pentru a-ți aminti unde ai lăsat cheile de la casă și să găsești numai trifoi cu patru foi ca să îți meargă bine!

Surse:

www.webmd.com/mental-health/features/psychology-of-superstition#3

health.usnews.com/wellness/mind/articles/2016-10-26/how-superstitions-are-affecting-your-behavior

www.wikihow.com/Stop-Being-Superstitious

richardwiseman.com/resources/The_Luck_Factor.pdf

Etichete articol:
ghinionnorocobiceiurirecomandaresuperstițiitradiții
Articolul anterior
NU ești atât de ocupat pe cât crezi!
Articolul următor
Ajutoare pentru memorie în perioada examenelor

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Psihologie

Te-ar putea interesa și: