Sănătate

Ce se întâmplă dacă fumezi în timpul sarcinii?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
femeifumatsarcinăsfat

Majoritatea oamenilor știu faptul că obiceiurile mamei din timpul sarcinii sunt extrem de importante pentru dezvoltarea fătului. Unul dintre obiceiurile nocive atât pentru mamă, cât și pentru copil este fumatul. Deși poate părea paradoxal, există foarte multe mituri referitoare la cât de toxic este fumatul pentru bebeluș.

Peste 250 de milioane de femei din întreaga lume fumează zilnic

Pentru a clarifica toate informațiile contradictorii, o metaanaliză recentă a centralizat 172 dintre studiile observaționale efectuate în perioada 1959-2010, identificând, printre altele, 173.687 de cazuri de malformații. Studiul intitulat „Maternal smoking in pregnancy and birth defects: a systematic review based on 173 687 malformed cases and 11.7 million controls” (publicat în Human Reproduction Update – European Society of Human Reproduction and Embryology) a identificat asocieri semnificative între fumatul în timpul sarcinii și probleme ale fătului, cum ar fi malformații cardiovasculare, musculo-scheletice, gastrointestinale, faciale, malformații ale ochilor sau chiar hernie. Multe dintre malformațiile congenitale de la naștere se datorează expunerii copilului la substanțe toxice, inclusiv tutun. Copiii născuți din mame care fumează sunt mai susceptibili de a avea anumite defecte congenitale, comparativ cu cei ale căror mame nu fumează pe perioada sarcinii, ținând cont de datele prelucrate de la aproximativ 12 milioane de copii.

Fumul de țigară conține aproximativ 4.000 de substanțe chimice, iar fătul este afectat că mama fumează prin faptul că nu primește suficient oxigen. În ciuda riscurilor asociate, multe dintre femei nu renunță la fumat în timpul sarcinii. Potivit datelor de la cea de-a 14-a Conferință Mondială cu privire la efectele tutunului asupra sănătății, aproximativ 250 de milioane de femei din întreaga lume folosesc zilnic tutun. De exemplu, 17% dintre femeile însărcinate din Marea Britanie și 14% dintre cele din SUA continuă să fumeze și pe perioada sarcinii.
Așadar, multe defecte ale copiilor la naștere sunt cauzate de fumatul mamei în timpul sarcinii, iar acest studiu ar trebui să crească nivelul de conștientizare a populației cu privire la riscurile asociate fumatului pe perioada sarcinii.

    Surse:

  • parenting.com/blogs/show-and-tell/melanie-parentingcom/study-smoking-during-pregnancy-linked-specific-birth-defect
  • scielo.br/pdf/csp/v30n12/0102-311X-csp-30-12-02491.pdf
  • mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/smoking-and-pregnancy/art-20047021
  • medscape.com/viewarticle/405866_1
Etichete articol:
femeifumatsarcinăsfat
Articolul anterior
Chlorella te scapă de metalele grele din organism
Articolul următor
Tumorile conțin soluția propriei lor eradicări

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: