Sănătate

Ești ceea ce mănânci: Celulele imunitare își amintesc prima lor „masă“

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
celule imunecercetareimunitateinflamațierecomandaresistem imunitar

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au identificat factorii declanșatori ai răspunsului inflamator al celulelor sistemului imunitar – o descoperire care ar putea deschide calea pentru noi tratamente în cazul unei serii de boli. Celulele imune joacă un rol important în întreținerea și repararea corpurilor noastre. Atunci când ne rănim, celulele imunitare produc un răspuns inflamator rapid pentru a ne proteja împotriva infecției și a ajuta la vindecarea țesutului deteriorat.

Răspunsul imun – prieten și dușman

Studiul reprezintă o colaborare între laboratoarele profesorului Paul Martin de la Schools of Biochemistry and Physiology, Pharmacology and Neuroscience și profesorul Will Wood de la School of Cellular and Molecular Medicine, fiind susținut de Medical Research Council and the Wellcome Trust.
Conducătorul cercetării, dr. Helen Weavers, de la Facultatea de Științe Biomedicale, susține că „în timp ce acest răspuns imun este benefic pentru sănătatea umană, mai multe boli (inclusiv ateroscleroza, cancerul și artrita) sunt cauzate sau agravate de un răspuns imun exagerat. O mai bună înțelegere a ceea ce activează sistemul imunitar este, prin urmare, crucială pentru proiectarea de noi terapii pentru tratarea acestor afecțiuni inflamatorii cronice. Studiul nostru a constatat că celulele imune trebuie să fie mai întâi activate prin consumul unei celule din apropiere aflată pe moarte, înainte ca acestea să poată răspunde la răni sau infecție. În acest fel, celulele imune își pot construi o memorie moleculară pe baza a ceea ce consumă, ceea ce modelează și comportamentul lor inflamator“.

Celulele imune trebuie „activate“ pentru a provoca inflamație

Studiul, care a fost publicat în revista Cell, a folosit Drosophila melanogaster, cunoscută ca musculița de oțet, pentru a studia modul în care celulele imunitare (macrofage) sunt activate pentru a răspunde unui prejudiciu sau unei infecții. Cercetătorii au realizat filme de genul time-lapse ale comportamentului dinamic al celulelor sistemului imunitar, deoarece acestea migrează într-un organism viu. De asemenea, au fost testate și genele care sunt importante pentru comportamentul celulelor imune. Cu ajutorul geneticii, cercetătorii au disecat mecanismul prin care memoria moleculară este generată în interiorul celulei imune. Ingestia celulei care urmează să moară activează un semnal de calciu, ceea ce duce la deteriorarea și creșterea cantității receptorului Draper în celulele imune. Nivelurile ridicate ale acestui receptor permit celulelor imune „amorsate“ să sesizeze semnalele provocate de o rană în timpul inflamației. Fără activare, celulele sunt oarbe la răni și infecții.
Înțelegerea modului în care un semnal (în acest caz o celulă ce urmează să moară) poate influența capacitatea unei celule imune de a răspunde la un alt semnal ulterior este un pas important spre găsirea unei modalități noi de a manipula clinic celulele sistemului imunitar atunci când acestea cauzează pagube în alte părți ale organismului.

    Surse:

  • sciencedaily.com/releases/2016/05/160520101953.htm
  • cell.com/cell/abstract/S0092-8674(16)30494-9
  • bristol.ac.uk/
Etichete articol:
celule imunecercetareimunitateinflamațierecomandaresistem imunitar
Articolul anterior
Povestea tratamentului de Premiul Nobel contra malariei
Articolul următor
Cum să faci față constipației din călătorie?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: