Sănătate

Hipertensiunea în sarcină prevestește sindromul metabolic

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
hipertensiuneinimăsănătate femeisarcinăsindrom metabolic

Viitoarele mame care au probleme cu hipertensiunea arterială în cursul sarcinii prezintă mai multe riscuri de a suferi de sindrom metabolic sau probleme cardiace după nașterea copilului, semnalează Federația Americană de Cardiologie.

Un nou studiu al American Heart Association, publicat în revista Hypertension, le pune în gardă pe gravide să își verifice periodic tensiunea arterială pentru a depista din timp o eventuală creștere a acesteia.

Hipertensiunea de sarcină, numită preeclampsie, apare la circa 6-15% din gravide. Tensiunea arterială sistolică (adică presiunea sângelui în artere) devine superioară sau egală cu 14, iar cea diastolică – superioară sau egală cu 9.

Potrivit studiului american, gravidele care dezvoltă hipertensiune arterială prezintă un risc de 6,5 ori mai mare de a suferi de sindrom metabolic sau boli cardiace, după naștere.

Sindromul metabolic este una dintre bolile secolului al XXI-lea, care se asociază cu incidența crescută a cazurilor de diabet de tip 2, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Sindromul metabolic se caracterizează prin obezitate abdominală (acumulări excesive de țesut adipos în zona abdominală), nivel crescut al grăsimilor în sânge (colesterol și trigliceride), hipertensiune arterială, glicemie peste limita normală și rezistență la insulină.

Sarcina, test de stres cardiovascular?

Rezultatele studiului se bazează pe monitorizarea a 507 femei din SUA de naționalitate chineză, fără antecedente de complicații în timpul sarcinii și nici de hipertensiune arterială, având un nivel normal al glicemiei și colesterolului anterior sarcinii.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele acestui studiu avansează ideea că sarcina poate fi un stres cardiovascular pentru femei.

Kilogramele în plus, grea povară după naștere

Excesul ponderal cu care majoritatea femeilor rămân după naștere reprezintă o mare provocare. Se intră într-un cerc vicios: kilogramele în plus sunt cu atât mai greu de eliminat cu cât dereglările metabolice (de utilizare și depozitare a energiei în organism) se instalează după aducerea pe lume a unui copil. Unele femei ajung la o continuă creștere în greutate, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Cum se poate rezolva problema? Prin identificarea și reglarea dezechilibrelor hormonale, reducerea inflamației sistemice, detoxifiere, îmbunătățirea digestiei, controlul stresului, activitate fizică.

    Sursa:

  • topsante.com/maman-et-enfant/grossesse/les-petits-maux/l-hypertension-au-cours-de-la-grossesse-augmente-le-risque-de-syndrome-metabolique-612092
Etichete articol:
hipertensiuneinimăsănătate femeisarcinăsindrom metabolic
Articolul anterior
Tratament revoluționar cu celule stem pentru AVC
Articolul următor
De ce persistă durerea cronică?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: