Sănătate

Homeopatia, la egalitate cu medicina clasică în Elveția

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
homeopatiemedicină holisticăterapii complementare

Guvernul elvețian a anunțat elaborarea unui program prin care homeopatia și alte patru terapii complementare vor fi recunoscute și considerate egale cu medicina convențională, potrivit swissinfo.ch.

Homeopatia, medicina holistică, fitoterapia, acupunctura și medicina tradițională chineză vor dobândi același statut ca medicina clasică până în mai 2017, când ar putea fi incluse definitiv în asigurarea medicală de bază. Cu alte cuvinte, populația va beneficia de rambursarea costurilor, în condițiile în care tratamentele respective sunt efectuate de terapeuți autorizați.

Acest lucru s-a mai întâmplat în Elveția în perioada 1998-2005, când cele cinci terapii complementare erau incluse în asigurările medicale de bază, însă doar temporar. După reevaluare, autoritățile au respins măsura din cauza lipsei de dovezi științifice care să ateste eficiența acestor terapii. Între timp, pacienții elvețieni au continuat să apeleze la medicina blândă chiar dacă erau nevoiți să suporte costurile din propriul buzunar, iar la un referendum în 2009, 67% din populație a votat pentru reintroducerea terapiilor complementare pe lista serviciilor medicale de bază.

Ca rezultat al votului, aceste tratamente sunt acoperitede asigurarea medicală de bază, în perioada 2012-2017. Pe durata celor șase ani de probă, guvernul elvețian va analiza din punct de vedere cost-eficiență decontarea acestor terapii.
Homeopatia egala cu medicina conventionala
Potrivit unei declarații oficiale a unui reprezentant al guvernului elvețian, s-a ajuns la concluzia că „este imposibil de demonstrat eficiența unei singure terapii, în exclusivitate”. Terapiile complementare, așa cum sugerează și denumirea lor, trebuie analizate împreună cu alte specialități medicale. În orice caz, dezbaterile publice pe acest subiect continuă cel puțin până la 30 iunie 2016, când este prevăzut un nou referendum pentru adoptarea unei hotărâri legislative.

Elveția este pe primul loc în Europa în ceea ce privește utilizarea homeopatiei. Potrivit Journal Cooperation (2005), peste 70% dintre elvețieni sunt convinși de eficiența homeopatiei. Autoritățile din Țara Cantoanelor precizează că peste 20.000 de terapeuți și aproape 3.000 de medici practică terapii complementare, în topul listei fiind homeopatia.

    Surse:

  • swissinfo.ch/eng/complementary-therapies_swiss-to-recognise-homeopathy-as-legitimate-medicine/42053830
  • naturalnews.com/053582_Switzerland_alternative_medicine_holistic_healthcare.html
  • boiron-swiss.ch/fr/homeopathie-en-suisse.html
Etichete articol:
homeopatiemedicină holisticăterapii complementare
Articolul anterior
Ce este mai periculos decât fumatul a 15 țigări pe zi?
Articolul următor
Chlorella te scapă de metalele grele din organism

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: