Sănătate

Nu te-ai fi gândit niciodată la asta! Câinii pot depista cancerul!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
câinicancerrecomandare

În august 2009, labradorul doctoriței Claire Guest (co-fondator al Medical Detection Dogs) a început să se comporte ciudat. Chiar dacă era un câine blând de obicei, el a început să o împingă cu botul în piept în mod repetat. Derutată de comportamentul ciudat al câinelui ei, dr. Guest și-a făcut o serie de analize în zona respectivă a corpului și a depistat că avea cancer la sân într-un stadiu incipient.
De ce ar vrea un câine să miroasă cancerul? Răspunsul ar fi că, dacă este ceva în neregulă cu noi, acest lucru va afecta și câinele. Dacă suntem bolnavi, acest lucru ar putea afecta în mod direct capacitatea noastră de a oferi hrană și adăpost pentru câine. Astfel, câinele observă micile modificări în organism care ar putea semnifica faptul că avem probleme.

Nasul unui câine are peste 300 de milioane de senzori

Studiile efectuate la Spitalul Universitar Milton Keynes – Buckinghamshire din Marea Britanie au arătat că multe boli au compuși organici volatili, pe care câinii îi pot detecta și diferenția cu succes. Nasul unui câine are peste 300 de milioane de senzori, în comparație cu doar 6 milioane cât are omul. Nasul uman are doar 3 centimetri pătrați de membrană olfactivă, în timp ce unele rase de câini (rasa Bloodhound, de exemplu) pot avea până la 150 centimetri pătrați de material sensibil la miros. Câinii au, de asemenea, în creier de 40 de ori mai multe celule care procesează mirosul decât oamenii. Totodată, câinii au și o extraordinară memorie olfactivă, ei putând recunoaște, de exemplu, că o pisică a trecut printr-o anumită zonă în urmă cu o zi și pot ști chiar ce a mâncat pisica respectivă.
Se pare că dacă sunt pregătiți, câinii au rate de detectare mai mari decât majoritatea testelor existente, ei putând detecta echivalentul unei picături de sânge în două bazine de înot de dimensiuni olimpice. După o pregătire de șase luni, sunt capabili să adulmece urmele celulelor canceroase din probele de urină, de exemplu. Formarea câinilor (cum ar fi rasele Cavalier King Charles Spaniel, Border Collie, Portuguese Water Dog, labradori, ciobănești germani, ciobănești australieni) pentru a mirosi cancerul se face în același fel în care sunt instruiți pentru a detecta bombele sau narcoticele, prin asocierea mirosului-țintă cu o recompensă de mare valoare. De asemenea, câinii trebuie să fie instruiți pentru a ignora mirosul specific sănătos sau mirosul altor boli.
Tu ce părere ai despre asta, câinele tău crezi că ar putea să îți diagnosticheze bolile?

    Surse:

  • dogsdetectcancer.org/
  • pets.webmd.com/features/pets-amazing-abilities
  • edition.cnn.com/2015/11/20/health/cancer-smelling-dogs/
  • dogtime.com/dog-health/general/21352-cancer-scent-detecting-dogs
  • npr.org/2015/08/16/432443226/for-cancer-detecting-canines-the-nose-knows
  • huffingtonpost.com/entry/cancer-sniffing-dogs_us_55ed354de4b093be51bbc4bc
  • harvardprostateknowledge.org/trained-dogs-can-sniff-prostate-cancer
  • bbc.co.uk/newsbeat/article/33835669/how-do-medical-dogs-smell-cancer
Etichete articol:
câinicancerrecomandare
Articolul anterior
Povestea vindecării prin aromaterapie
Articolul următor
Cum cureți mercurul după ce ai spart un termometru?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: