Sănătate

O inimă sănătoasă înseamnă un creier sănătos!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cardiologieconcentrarecreierdeclin cognitivgândireinimămemorie

Legătura dintre creier și inimă tinde să iasă din ce în ce mai mult la iveală, dezvăluind o legătură extrem de strânsă între cele două organe vitale. Conform unor noi cercetări publicate în Journal of the American Heart Association, o inimă sănătoasă poate avea beneficii majore în prevenirea declinului funcției cerebrale care însoțește uneori procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au studiat un grup diferit de adulți și au constatat că mai mulți factori ai sănătății cardiovasculare au fost asociați cu o bună viteză de procesare a creierului la începutul studiului și reducerea declinului cognitiv șase ani mai târziu. Cercetătorii de la University of Miami și Columbia University au folosit definiția sănătății cardiovasculare „Life’s Simple Seven®“ (cf. American Heart Association) care include: evitarea tutunului, niveluri adecvate ale greutății corporale, activitate fizică, dietă sănătoasă, tensiune arterială, colesterolul și glicemia în limite normale.

Sănătatea cardiovasculară influențează viteza de procesare a creierului

Respectarea acestei matrici de sănătate cardiovasculară (Life’s Simple Seven) este asociată cu un risc redus de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, chiar și în rândul persoanelor în vârstă. Această constatare poate avea un impact pozitiv și asupra funcției creierului“, a declarat dr. Hannah Gardener, autor principal al studiului, om de știință și neurolog la Miller School of Medicine, University of Miami – Florida. La începutul studiului, 1033 de participanți (cu vârsta medie de 72 de ani, 65% hispanici, 19% negri, 16% albi) au participat la teste de memorie, gândire și viteză de procesare a creierului. Trebuie menționat faptul că viteza de procesare a creierului arată cât de repede este capabilă o persoană să îndeplinească sarcini care necesită o atenție concentrată. Aproximativ șase ani mai târziu, 722 dintre participanți au repetat testele cognitive, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare performanța în timp.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că parametrii optimi ai sănătății cardiovasculare au fost asociați cu o mai bună viteză de procesare a creierului. Asocierea a fost mai puternică în cazul nefumătorilor, în condiții de greutate optimă și nivel normal de glucoză. Funcția de execuție a creierului este asociată cu focalizarea, managementul timpului și alte abilități cognitive. Specialiștii susțin, totuși, că studii similare trebuie realizate luând în calcul diversitatea etnică și rasială, nivelul de educație, alfabetizare sau locul de muncă, pentru a putea generaliza concluziile. Tu cum ai grijă de creierul tău și de inima ta?

    Surse:

  • heart.org/HEARTORG/
  • sciencedaily.com/releases/2016/03/160316194211.htm
Etichete articol:
cardiologieconcentrarecreierdeclin cognitivgândireinimămemorie
Articolul anterior
Terapia cu viermi intestinali, o soluție pentru boala Crohn?
Articolul următor
Tratament revoluționar cu celule stem pentru AVC

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: