Sănătate

Oxigenul hiperbaric salvează vieți!

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Fracturile, rănile, arsurile, edemul osos sau pulmonar, ischemiile, cangrena și chiar diabetul pot fi date uitării datorită oxigenului hiperbaric! Terapia cu oxigen hiperbaric, ce în România se poate face doar la Constanța și Târgu-Mureș, salvează vieți pe bandă rulantă! Din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează nici măcar parțial acest tip de tratament, așa că foarte puțini români au într-adevăr acces la terapia miraculoasă.

Vezi toate articolele despre:
boala Crohncolitădiabetfibromialgiemedicină hiperbarămigreneoboseală cronicăoxigen hiperbaricrecomandare

Într-o zi ca oricare alta, o tânără de 30 de ani, însărcinată în luna a 5-a, a început să simtă un disconfort în zona șoldului drept. La început nu i-a dat mare importanță crezând că senzația se datorează sarcinii care se dezvoltă și care pune presiune pe întregul bazin, însă în câteva săptămâni, disconfortul s-a transformat în durere. O durere de bazin ce în ultimele luni de sarcină devenise o rutină. Picioarele i se umflaseră și nu mai reușea să ridice piciorul drept nici pentru a urca scările, cu atât mai puțin să îl pună în pământ, să iasă la o banală plimbare. Medicii ridicau din umeri spunând că mai mult ca sigur durerea va trece de la sine odată ce copilul va ieși din burtica mămicii și nu va mai exercita presiune, însă nu a fost așa. La 3 zile de la naștere, proaspăta mămică avea dureri din ce în ce mai mari. După un RMN, diagnosticul a fost descurajant: edem osos. Medicul care a interpretat RMN-ul i-a spus senin că trebuie să o opereze și să îi monteze o proteză de șold, proteză care trebuie schimbată la fiecare 10 ani. Să aibă încredere că el face operații din astea în fiecare săptămână și că o să fie bine! Plină de temeri și frici, pacienta a mers la un alt medic pentru o a doua părere și aici norocul i-a surâs: i s-a recomandat să urmeze un tratament cu oxigen hiperbaric. Să meargă la Constanța, la Clinica de Medicină Hiperbară. Au urmat 3 luni grele, cu tratament zilnic, dar efortul a meritat. După 10 ședințe, pacienta reușea să se deplaseze cu o singură cârjă, iar la finalul tratamentului, edemul osos a dispărut, iar tânăra mămică a plecat acasă pe picioarele ei. Cu mici interdicții, ce-i drept: fără mers pe jos prea mult, fără efort și nu avea voie să ridice nimic mai greu de 3 kilograme. Prin urmare nu avea voie să își țină nici bebelușul în brațe. Acum, un an mai târziu, toate acestea au trecut! În 6 luni de la tratamentul cu oxigen hiperbaric, RMN-ul arăta un os perfect sănătos, iar pacienta s-a putut întoarce la activitățile obișnuite. Cea mai mare bucurie a fost să se poată plimba cu bebelușul ei în brațe, pentru prima dată!

Din păcate, cazuri precum cel pe care vi l-am povestit mai sus sau mai grave se întâmplă la ordinea zilei. Tânăra mămică din poveste este o bună prietenă dintre ale mele, care a avut tăria să se îndoiască de soluția primului medic și norocul să dea peste un medic ceva mai destupat la minte care să îi spună despre tratamentul cu oxigen hiperbaric. Din păcate, medicii noștri recomandă pe bandă rulantă operația de protezare a șoldului, operație costisitoare, dureroasă și care trebuie repetată la fiecare 10 ani, pentru a se înlocui proteza. Tot din păcate, sistemul nostru de sănătate nu decontează terapia cu oxigen hiperbaric, iar o singură ședință costă în jur de 100 de euro, așadar este o terapie nu tocmai accesibilă financiar. În Europa există sute de astfel de centre de terapie hiperbară, iar în Statele Unite în jur de 6000. În România, medicină hiperbară găsim doar în Constanţa şi Târgu-Mureş. Două clinici în care ne punem toate speranțele.

Există multe persoane ce s-au vindecat cu ajutorul medicinei hiperbare. În continuare găsiți poveștile altor doi pacienți pe care le-am preluat din site-ul Clinicii de Medicină Hiperbară.

În vara anului 2013, un bărbat în vârstă de 34 de ani s-a prezentat la Centrul de Medicină Hiperbară din Constanța, suferind de necroză avasculară de cap femural drept, stadiul I/II Ficat&Arlet. După primele 8 ședințe de oxigenoterapie hiperbară, evaluarea RMN evidenția reducerea edemului osos la nivelul capului femural, iar la 7 zile după încheierea primei serii de 15 ședințe, evaluarea RMN arăta reducerea masivă a edemului osos. După o pauză de trei săptămâni, pacientul a efectuat alte 7 ședințe de oxigenoterapie hiperbară, iar la 6 zile de la terminarea tratamentului s-a constatat dispariția completă a edemului osos de la nivelul capului femural drept și semnal normal în secvența T1, ceea ce se traduce prin vindecarea fără sechele a necrozei de cap femural.

Un alt caz ce merită prezentat este cel al unui băiețel de doar 3 ani ce s-a prezentat în 2010, la același centru, cu o serie de diagnostice grave: paralizie cerebrală formă hipotonă, epilepsie simptomatică, encefalomalacie multichistică și retard psihomotor sever. Băiețelul nu verbaliza decât monosilabic cuvinte simple, înțelegea anumite lucruri din ceea ce i se transmitea, avea un deficit major de echilibru, neputându-se deplasa pe propriile piciorușe decât susținut de ambele mânuțe. Singur se putea deplasa doar de-a bușilea. Înainte de a începe tratamentul cu oxigen hiperbaric, micul pacient era deja integrat într-un program complex de kinetoterapie şi logopedie, asociat altor terapii comportamentale, ce nu reușeau decât să îl mențină pe linia de plutire. După 15 ședințe de oxigenare hiperbară, băiețelul a continuat schema de recuperare urmând terapie Vojta, ședințe de logopedie și gimnastică tradițională, terapie comportamentală, masaj și băi de lumini. În urma tratamentului de oxigenare hiperbară la cel mic s-au observat îmbunătățiri la nivelul atenției, fiind mult mai receptiv și prezent la tot ceea ce se întâmplă în jurul său și la nivel cognitiv și cel al socializării, înțelegând tot ceea ce i se comunică. În urma evaluărilor neurologice, encefalograma arăta încă modificări, dar acestea erau mult reduse în intensitate și frecvență comparativ cu perioada de dinaintea tratamentului cu oxigen hiperbaric. Din fericire, pentru cel mic și spre bucuria părinților, crizele epileptice s-au redus la simple scuturări, insesizabile de cele mai multe ori! Și, cel mai important, băiețelul de numai 3 ani a reușit, după numai o lună și jumătate de la terminarea tratamentului cu oxigen hiperbaric, să meargă singur! Desigur, recomandarea specialiștilor este ca pacientul să continue tratamentul de logopedie și kinetoterapie asociat cu oxigenarea hiperbară, cât și integrarea acestuia în programul Lokomat, de recuperare robotizată.

Despre terapia cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen hiperbaric îşi are originile în anul 1662, când un cleric britanic a construit prima cameră hiperbarică, pe care a botezat-o „domicilium”, şi în care a tratat o serie de boli respiratorii. Chirurgul francez Fontaine a construit în 1879 prima cameră hiperbară mobilă, iar în 1928 dr. Orville Chunningam, profesor anestezist, a deschis Steel Ball Hospital, cea mai mare construcţie hiperbară. Din 1940, terapia cu oxigen hiperbaric este folosită ca tratament standard pentru scafandrii militari americani, iar din anii ’60 când s-au descoperit efectele oxigenului hiperbaric în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon, s-a răspândit și printre civili.

Astăzi, terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT – Hyperbaric Oxygenation Therapy) este o metodă de tratament alopată, recunoscută medical pe plan mondial. Este o specializare medicală în cadrul terapiei intensive, în care pacientul introdus într-o incintă presurizată (barocameră) respiră oxigen 100% pur, în condiții de presiune crescută.

Atenție, însă! Nu vă lăsați păcăliți de clinicile înființate peste noapte ce promit vindecări miraculoase prin respirația de oxigen 100% la 1 atmosferă (1atm) sau expunerea izolată a părților corpului la oxigen 100%. Conform Societății Medicale Hiperbare Undersea – USA, oxigenarea hiperbară reprezintă expunerea pacientului la oxigen 100% în dispozitivul medical numit barocameră (cameră de presiune), în interiorul căreia presiunea atmosferică este crescută controlat, de la 2,5 bari până la 6 bari ATA (50 m sub nivelul mării), în funcție de afecțiunea care se tratează și în funcție de recomandarea medicului specialist de medicină hiperbară.

În aceste condiții în care presiunea atmosferică este crescută controlat, în plămâni ajunge mult mai mult oxigen decât ar putea ajunge atunci când respirăm oxigen pur în condiții normale. Sistemul circulator transportă acest oxigen prin tot organismul, lucru ce contribuie la combaterea bacteriilor, stimulează eliberarea de substanțe numite factori de creștere și celule stem, ce susțin vindecarea.

Cum acționează oxigenul hiperbaric?

În 1959, profesorul Boerema la Universitatea din Amsterdam a făcut un experiment pe porci:  animalele au fost complet exsangvinate, iar sângele a fost înlocuit cu plasmă. Acești porci au supraviețuit în camera hiperbară ca urmare a administrării de oxigen pur, până ce hemoglobina s-a regenerat complet apoi au fost eliberați în condiții normale, fără a suferi nicio modificare a vreunui organ.

Oxigenul hiperbaric are efect desicant, adică elimină rapid surplusul de umiditate din alveolele pulmonare, ceea ce permite, în cazul unui edem pulmonar, degajarea plămânilor într-un timp scurt. La ora actuală se consideră că oxigenul hiperbaric are cel mai puternic efect anti-edematos. Prin presiunea și nivelul de oxigen din țesuturi crescute, este posibilă vasoconstricția (esențială în degajarea rapidă a edemului), iar terapia cu oxigen hiperbaric se poate realiza atât în tratamentul de urgență în stările de șoc sau edem cerebral, cât și în patologia traumatică-osoasă. Tot terapia cu oxigen hiperbaric crește raza de difuziune al oxigenului în țesuturi, însemnând că se oxigenează atât țesuturile aflate la distanță față de capilare, cât și cele în care transportul capilar este întrerupt și are efect de restabilire a drenajului limfatic normal, reducând edemul cronic. Oxigenul hiperbaric ajută la formarea de capilare noi, funcționale, contribuie la activarea fibroblastelor și a sintezei de colagen, activează macrofagele și leucocitele, îmbunătățind răspunsul imunitar și activează și osteoclastele și osteoblastele cu osteoneogeneză ridicată, esențiale în regenerarea oaselor.

Terapia cu oxigen hiperbaric reduce agregarea plachetară (împiedică formarea cheagurilor de sânge și previne accidentul vascular prin ischemie), are efect bactericid, luptând cu succes chiar și împotriva bacteriilor polirezistente sau cu evoluție fulminantă și are efect de inactivare asupra multor toxine bacteriene. Oxigenul hiperbaric este capabil să mobilizeze circulația propriilor celule stem, îmbunătățind capacitatea organismului pentru reorganizare, reînvăţare şi imunitate, activează celulele neuronale non-funcționale sau afectate, are efect antispastic în cazul paraliziilor spastice și îmbunătățește și efectul de învățare și condiționare, îmbunătățind efectele terapiilor asociate precum cele de socializare, cognitive, ABA.

Ce tratăm cu oxigen hiperbaric?

Oxigenul hiperbaric este util în primul rând scafandrilor şi piloţilor. Aceștia pot suferi de boala de decompresie ce poate apărea după scufundări, în timpul zborului cu avionul sau în cazul expunerii hiperbarice sau hipobarice. Apoi, oxigenul hiperbaric este extraordinar în tratarea rănilor ce nu răspund la tratamentul convențional (ulcerul piciorului diabetic, tromboflebită, ischemie periferică) deoarece tratamentul accelerează vindecarea lor. Tratamentul cu oxigen hiperbaric ajută la o recuperare rapidă, fără sechele, a sportivilor, precum şi la îmbunătăţirea performaţelor şi a rezistenţei la efort a acestora. Terapia este recomandată în parodontoze, borrelioză, botulism, boala de iradiere (radioterapie), insuficienţă arterială, anemie după pierderea severă de sânge. Oxigenul hiperbaric accelerează și procesul de dezintoxicare, fiind extrem de util pentru persoanele ce fac abuz de alcool sau droguri.

Pe site-ul Clinicii de Medicină Hiperbară găsiți liste separate cu afecțiunile în care se recomandă tratamentul cu oxigen hiperbaric: boli acute precum stările septice, hipoxia cerebrală, arsurile și chiar stopul cardiorespirator și boli cronice precum infecțiile ce nu răspund la tratamentul convențional, ischemia periferică, diabetul, colita ulceroasă, Boala Crohn, migrenele, fibromialgia, discopatiile sau oboseala cronică. Medicina hiperbară tratează și sportivii, atât în cazul accidentelor, cât și pentru întreținerea sau îmbunătățirea condiției fizice.

Așadar, dacă dumneavoastră sau cineva apropiat suferiți de una dintre aceste boli, iar medicina convențională nu pare să îi dea de cap, nu ezitați să cereți și părerea unui medic specialist de medicină hiperbară! Terapia cu oxigen hiperbaric nu este dureroasă, dimpotrivă, poate fi chiar relaxantă. Tot ce trebuie să faceți este să vă așezați confortabil în camera hiperbară, să vă luați cartea preferată sau să trageți un pui de somn, în timp ce respirați oxigen pur. Într-adevăr, tratamentul nu este deloc ieftin, dar vă poate salva!

Surse:

www.mayoclinic.org/tests-procedures/hyperbaric-oxygen-therapy/about/pac-20394380

www.medicinahiperbara.ro

www.medicalnewstoday.com/articles/313155.php

Etichete articol:
boala Crohncolitădiabetfibromialgiemedicină hiperbarămigreneoboseală cronicăoxigen hiperbaricrecomandare
Articolul anterior
Cum punem pe fugă efectele anotimpului rece asupra sănătății?
Articolul următor
Amărăciunea din gură: pune otravă în gustul mâncării și spini în fiecare înghițitură

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

1 comentariu. Leave new

  • Besea Laurentiu
    24 ianuarie 2019 8:31

    Am urmat la îndemnul Dr Enescu tratamentul hiperbaric din Constanta . La clinica hiperbara , echipa condusă de Dr Ion , a demonstrat un nivel înalt de pregătire și devotament. Le mulțumesc ptr ajutorul acordat , am scăpat de operație la menisc , ligamentele s-au regenerat mai repede iar necroza a dat înapoi . Le mulțumesc pe aceasta cale și recomand cu încredere tratamentul cu oxigen .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: