Sănătate

Lipsa odihnei, pericol pentru sănătate

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
Alzheimerlipsa de somnlipsa odihneisomn

Importanța somnului este subliniată de către medici pentru menținerea parametrilor de funcționare normală a organismului, nici un stimulent sau supliment alimentar neputând încă înlocui orele de somn. Studiile au demonstrat că somnul poate fi implicat în apariția numeroaselor boli – de la obezitate, toleranță alterată la glucoză, ateroscleroză, depresie și până la apariția diverselor forme de cancer. Lipsa de somn a fost corelată chiar și cu consumul de alcool, astfel o persoană care a condus timp de 19 ore a avut o capacitate de concentrare mai scăzută față de o persoană cu o alcoolemie de 0,08%.


Cercetătorii americani au mers mai departe și au decoperit că persoanele în vârstă care au avut și au un somn deficitar prezintă un risc mai mare de a face Alzheimer față de persoanele ce se odihnesc îndeajuns fără să se trezească pe parcursul nopții.
Oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore au efectuat un studiu la care au participat 70 de adulți cu vârste cuprinse între 53 si 91 de ani pentru a demonstra că există această legatură, între lipsa somnului sau somnul agitat și Alzheimer.

Persoanele supuse studiului au fost rugate să răspundă unor întrebări legate de numărul de ore dormite și frecvența cu care somnul le era întrerupt. După această etapă cercetătorii le-au făcut o scanare a creierului pentru a observa dacă există acumulări de plăci de beta-amyloid (formațiuni de proteine ce se găsesc în număr mare la bolnavii de Alzheimer). Fiecare oră în minus de somn a condus la creșterea nivelului proteinei de beta-amyloid.

Dr. Yo-El Ju, de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washington afirmă că această teorie este una validă deoarece s-au mai facut niște studii pe animale, studii ce au condus la același rezultat, nivelul proteinei beta-amyloid a crescut în urma orelor nedormite și calitatea somnului a fost alterată de nivelul ridicat al acestei proteine. Conform cercetătoarei, orele de somn trebuie respectate însă concluzionează că este încă prea devreme pentru ca publicul larg (sau cel puțin persoanele care nu se odihnesc suficient) să se îngrijoreze că vor suferi de această maladie în viitor.

Etichete articol:
Alzheimerlipsa de somnlipsa odihneisomn
Articolul anterior
Pot antioxidanţii să prevină cancerul de piele?
Articolul următor
Sugestii naturale pentru tratarea depresiei

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: