Sănătate

Terapia cu viermi intestinali, o soluție pentru boala Crohn?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
boala Crohnboli inflamatorii intestinalehelmințiimunoterapieparazițisănătateștiați căviermi intestinali

Boala Crohn se caracterizează prin inflamația cronică a tubului digestiv, la nivelul oricărui segment, de la esofag până la anus. Totuși, cea mai frecventă localizare este ultima parte a intestinului subțire – ileonul și intestinul gros – colonul.

Boala Crohn face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale (BII) și poate fi întâlnită la orice vârstă, dar cele mai multe cazuri apar în rândul tinerilor. Este o boală extrem de gravă, care schimbă dramatic viața pacienților de la vârsta de 15-25 de ani. Din cauza inflamației intestinale permanente, apar simptome chinuitoare precum scaune diareice foarte dese (diaree cronică neinfecțioasă), dureri abdominale, anemie, stări de slăbiciune, malnutriție, greutate corporală sub limita normală. Cei care suferă de boala Crohn în stadiu avansat au țesutul intestinal atât de afectat încât pot avea periodic fistule sau abcese care cauzează scaune cu puroi și sânge, febră. Nu de puține ori, din cauza complicațiilor, pacienții necesită spitalizare pentru nutriție parenterală. Iar în ultimele stadii ale bolii pot ajunge la anus contra naturii.

Boala Crohn și teoria supraigienei

Îngrijorător este faptul că, în ultimii 50 de ani, frecvența bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă) a crescut în mod semnificativ. Cea mai mare incidență se înregistrează în țările dezvoltate din regiunile temperate. În schimb, în țările slab dezvoltate, boala Crohn este extrem de rară. Aceste date arată că factorii de mediu au un impact major în răspândirea bolilor inflamatorii intestinale.

Boala Crohn are de asemenea o componentă imună foarte importantă. „Teoria supraigienei” precizează că creșterea copiilor în medii extrem de igienizate influențează în mod negativ dezvoltarea sistemului imunitar, ceea ce îi predispune la boli autoimune, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale. În cadrul acestei teorii, s-a demonstrat că, în societatea modernă, lipsa expunerii la paraziți intestinali ca urmare a obiceiurilor stricte de igienă este un factor de mediu esențial care contribuie la dezvoltarea bolii Crohn.

Până în vremurile moderne, aproape toți copiii și adulții erau purtători, cel puțin o dată în viață, de paraziți sau viermi intestinali. De altfel, se știe că paraziții intestinali și sistemul imunitar al omului au evoluat în strânsă legătură pe parcursul a mii de ani. Paraziții aveau rol de reglare a sistemului imunitar al gazdei, preîntâmpinând un răspuns inflamator exagerat, ceea ce stă la baza dezvoltării unor mecanisme antiinflamatorii de protecție. Or, în lipsa expunerii la acest stimul reprezentat de paraziți intestinali, sistemul imunitar nu învață a-și dezvolta asemenea mecanisme.

Știați că?

Primele cazuri de boală Crohn descrise în literatura de specialitate apar în anii 1930, perioadă care coincide în Statelor Unite cu începerea programelor sanitare pentru eliminarea viermilor intestinali în rândul populației.

Viermii intestinali pot vindeca boala Crohn?

În prezent, cea mai avansată strategie terapeutică pentru boala Crohn se bazează pe imunoterapie, adică influențarea sistemului imunitar pentru a produce un rezultat dorit. În cazul bolilor autoimune, în care sistemul imunitar reacționează exagerat atacând propriile structuri ale organismului, imunoterapia urmărește scăderea răspunsului imun și, în consecință, reducerea inflamației. Este vorba despre anticorpi monoclonali, care blochează factorul de necroză tumorală (TNF), dar și tratamente care inhibă acțiunea interleukinelor, toate având ca obiectiv comun de a scădea intensitatea răspunsului imun.

Dar trebuie spus că sunt terapii foarte costisitoare, inaccesibile majorității pacienților. În aceste condiții, apare întrebarea: de ce să nu se folosească imunoterapia cu ajutorul paraziților intestinali? Oamenii de știință au studiat această variantă și chiar există studii clinice care dovedesc că terapia cu helminți (viermi intestinali) este sigură și eficientă în cazul bolii Crohn.

Potrivit unor studii publicate în British Medical Journal, suplimentul Gut, pacienții cu boala Crohn tratați cu helminți intestinali Trichuris suis au obținut remisia simptomelor.

Cu toate acestea, specialiștii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a certifica terapia cu viermi intestinali în cazul bolii Crohn.

Știați că?

Helminții intestinali au o capacitate remarcabilă de a modula răspunsul inflamator. Spre exemplu, s-a constatat că anafilaxia nu apare niciodată la o persoană care găzduiește paraziți intestinali. Șocul anafilactic este unul dintre răspunsurile inflamatorii extreme, care se soldează adesea cu decesul celor afectați.

    Surse:

  • gut.bmj.com/content/54/1/6.extract
  • gut.bmj.com/content/53/1/7.extract
  • autoimmunetherapies.com/candidate_diseases_for_helminthic_
    therapy_or_worm_therapy/crohns-disease_helminthic_therapy.html
  • link.springer.com/article/10.1007%2Fs00436-006-0416-4
Etichete articol:
boala Crohnboli inflamatorii intestinalehelmințiimunoterapieparazițisănătateștiați căviermi intestinali
Articolul anterior
Grăsimea brună, grăsimea care te ajută să slăbești
Articolul următor
O inimă sănătoasă înseamnă un creier sănătos!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: