Sănătate

Vitamina D + Omega 3: o combinație excelentă pentru creier!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
acizi grașicreierneuroniomega 3recomandareserotoninăulei de peștevitamina D

În creierul uman există miliarde de neuroni, care comunică între ei printr-un număr imens de sinapse. Fără serotonină, comunicarea între neuroni nu ar fi posibilă. Este substanța-cheie implicată în reglarea tuturor funcțiilor cerebrale: de la memorie, învățare, dispoziție, comportamente sociale până la reglarea apetitului, somnului, temperaturii corpului, dorinței sexuale. Iată de ce un nivel optim de serotonină reprezintă o condiție esențială pentru sănătate și mulți caută soluții pentru a atinge acest nivel care le permite să se simtă bine.

Vești bune vin dintr-un studiu publicat în FASEB Journal, potrivit căruia vitamina D împreună cu acizii grași omega 3 din ulei de pește acționează cel mai bine împreună pentru a crește nivelul serotoninei din creier. Acești nutrienți sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de a îmbunătăți funcția cognitivă, starea de bine și comportamentul social în cazul unor boli precum ADHD, autism, depresie, tulburare bipolară, schizofrenie. Studiul citat aduce însă dovada faptului că vitamina D trebuie asociată cu acizi omega 3 din ulei de pește, respectiv EPA și DHA, pentru funcționarea normală a creierului și bunăstarea fizică și psihică. Rezultatele studiului au o relevanță deosebită pentru sănătatea mintală la nivel global, afirmă comunitatea științifică.

De ce este importantă creșterea nivelului de serotonină din creier?

Serotonina, cunoscută și ca hormonul fericirii, este un neurotransmițător din creier care joacă un rol fundamental în menținerea echilibrului psihic. Funcția ei este de a transmite semnalul nervos între neuroni. Atunci când în creier nu există suficientă serotonină, apar manifestări precum: tristețe, anxietate, panică, confuzie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, insomnii, obsesii, comportamente atipice și risc de a dezvolta dependențe. Deficitul de serotonină este implicat în depresie, autism, ADHD, schizofrenie, tulburare bipolară, consum de substanțe psihotrope.

În studiul nostru explicăm de ce serotonina este un mediator principal în funcția cerebrală, controlul emoțiilor, stimularea senzorială și comportamentul social”, a explicat coordonatoarea cercetărilor, dr. Rhonda Patrick, de la Children’s Hospital Oackland Research Institute. „Asociem producția și funcția serotoninei cu vitamina D și omega 3, deoarece acești doi micronutrienți lucrează împreună pentru susținerea activității creierului”, adaugă cercetătoarea.

Vitamina D, pe placul creierului

Serotonina este sintetizată în creier pornind de la triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial care intră în compoziția proteinelor. Conversia triptofanului în serotonină este activată de vitamina D, un hormon cu rol de vitamină. Iată cum participă vitamina D la creșterea nivelului de serotonină din creier.

Vitamina D este atât de importantă pentru sănătatea creierului încât receptorii săi pot fi găsiți pe întreaga suprafață a creierului. Vitamina D joacă un rol crucial în funcțiile cognitive, mai ales în ceea ce privește învățarea și memoria. Când vine vorba despre starea de spirit, dovezile științifice sunt clare. Cu cât nivelul vitaminei D este mai ridicat, cu atât cresc șansele de a te bucura de bună dispoziție și optimism, arată o serie de studii citate într-o meta-analiză publicată în Mental Health Nursing.

Cum acționează omega 3 în sprijinul creierului?

Cercetătorii au elucidat de asemenea mecanismul de acțiune al acizilor omega 3. Astfel, un tip de omega 3, acidul eicosapentaenoic (EPA), stimulează eliberarea serotoninei reducând anumite procese inflamatoare. Un alt omega 3, acidul docosahexaenoic (DHA), influențează receptorii serotoninei, făcându-i mai accesibili pentru acest neurotransmițător. În plus, DHA intră în alcătuirea materiei cenușii a creierului.

DHA și EPA protejează membranele celulare, structuri vitale pentru funcționarea tuturor celulelor noastre, inclusiv a celor nervoase. Sinapsele, acele conexiuni dintre neuroni, trebuie să fie bogate în acizi grași omega 3 pentru a funcționa normal.
Dacă nu te-ai convins încă, ia în calcul și următoarele argumente:

  • Un număr tot mai mare de dovezi științifice indică faptul că uleiul de pește bogat în EPA și DHA ajută la creșterea bunei dispoziții. Un studiu derulat pe durata a 20 de ani, la care au participat 3.317 femei și bărbați, a constatat că persoanele cu cel mai mare consum de EPA și DHA au fost mai puțin susceptibile de a suferi tulburări de dispoziție, anxietate, iritabilitate sau alte tulburări de comportament.
  • Într-un alt studiu, o echipă daneză a descoperit, după analiza dietei a 5.386 de persoane, că performanțele cognitive ale acestora erau cu atât mai bune pe măsură ce înaintau în vârstă, cu cât aveau un consum mai ridicat de pește sau ulei de pește.

Ce doze de vitamina D și omega 3 sunt recomandate?

Neurologul american, psihiatru și specialist în imagistica creierului, dr. Daniel G. Amen, fondatorul clinicii Amen, recomandă ca, preventiv, fiecare adult să primească până la 3 grame de ulei de pește pe zi și cel puțin 2.000 UI de vitamina D. Cu această formulă, susține dr. Amen, se poate menține o stare de sănătate mintală bună până la vârste înaintate.

Foarte important este și stilul de viață: grija pentru o alimentație echilibrată și mișcare, atitudinea proactivă și gândirea pozitivă. Dacă o să vă complaceți în gânduri și atitudini negative, riscați a vă antrena creierul să producă mai puțină serotonină. Un test pe maimuțe ilustrează întocmai acest concept. Cercetătorii Michael McGuire și Michael Raleigh de la UCLA au observat că, într-un grup de maimuțe, masculul dominant avea o cantitate de serotonină dublă față de ceilalți masculi. După ce a fost îndepărtat din grup, un alt mascul a preluat poziția de lider. La ceva timp, nivelul de serotonină din creierul noului lider a crescut semnificativ față de ceilalți masculi. Practic, ocuparea rolului dominant, modificarea comportamentului și atitudinii față de grup au condus la creșterea serotoninei.

Dincolo de studii și experimente, putem constata cu toții că alimentația sănătoasă, expunerea la lumină și aer curat, activitatea fizică, schimbarea modului în care gândim și privim viața reprezintă o adevărată terapie pentru creier.
Grija pentru sănătatea creierului înseamnă și alegerea unor suplimente alimentare de calitate. Alegeți cu încredere Super Vitamin D3 și Omega 3 Marinol de la Zenyth!

Super Vitamin D3 este un supliment alimentar ce conține vitamina D solubilizată în trigliceride cu catenă medie (MCT) din ulei de cocos. Aceste trigliceride asigură transportul vitaminei D, măresc rezistența acesteia la oxidare și favorizează absorbția mai rapidă în sânge. Super Vitamin D3 se prezintă sub formă de capsule moi, fiecare capsulă având 2.000 UI, doza optimă recomandată de specialiști pentru menținerea sănătății sistemului osos, sistemului nervos și creșterea imunității organismului.

Omega 3 Marinol este un supliment alimentar 100% natural din ulei de pește concentrat, pur, îmbogățit cu lipază, o enzimă care crește biodisponibilitatea produsului și previne riscul regurgitațiilor neplăcute. Spre deosebire de alte produse, Omega 3 Marinol are un conținut mai mare de acizi EPA și DHA. O capsulă Omega 3 Marinol conține 1000 mg ulei de pește concentrat: total acizi grași Omega 3 – minimum 470 mg, din care 210 mg EPA, 160 mg acid DHA.

Surse:

  • fasebj.org/content/early/2015/02/23/fj.14-268342.abstract
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908269/
  • pourquoidocteur.fr/Articles/Question-d-actu/9937-Omega-3-vitamine-D-leurs-bienfaits-sur-le-cerveau-expliques
  • ro.wikipedia.org/wiki/Neuron
  • newsweek.com/little-help-serotonin-170282
Etichete articol:
acizi grașicreierneuroniomega 3recomandareserotoninăulei de peștevitamina D
Articolul anterior
Probioticele și boala intestinală inflamatorie
Articolul următor
Alimente pentru un bronz sănătos

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: