Sănătate

Ziua Mondială a Sănătății 2017, dedicată depresiei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
depresieOMSrecomandaresfatziua mondială a sănătății

Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual la 7 aprilie, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), are ca temă, în acest an, depresia. De ce a fost aleasă această temă? Fiindcă depresia are un impact major asupra populației, afectând desfășurarea activităților de zi cu zi și având în anumite situații consecințe devastatoare asupra relațiilor de familie, de prietenie și profesionale. În cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea de-a doua cauză a mortalității în cazul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani, arată OMS.

Aproape 1 milion de români, diagnosticați cu depresie

În România, aproximativ 5% din populație suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament), potrivit unui raport OMS.

Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane. Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populația globală se confruntă cu această problemă de sănătate mintală care, trebuie conștientizată și controlată, mai ales în condițiile în care numărul persoanelor cu depresie se află în creștere.

Din 2005 până în 2015, prevalența depresiei a crescut în lume cu 18,4%.

Femeile, mai vulnerabile în fața depresiei

Depresia este mai răspândită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, afirmă specialiștii. Prevalența depresiei variază, pe plan global, și în funcție de vârstă – depășind 7,5% în rândul femeilor care au între 55 și 74 de ani și situându-se peste 5,5% în rândul bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Depresia apare însă și la persoane tinere, inclusiv la copii și la adolescenți sub 15 ani, dar prevalența este mult mai scăzută, în cazul acestora.

Depresia apare în urma unor interacțiuni complexe dintre factori de ordin social, psihologic și biologic, arată specialiștii. Persoanele care au trecut prin experiențe traumatizante sau triste sunt predispunse la depresie. La rândul ei, depresia poate să agraveze o anumită stare sau situație personală de viață. În plus, depresia și sănătatea fizică se află în corelație, arată datele.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum:

 • sărăcia,
 • lipsa unui loc de muncă,
 • evenimente triste din viață, precum decesul unei persoane apropiate sau sfârșitul unei relații,
 • boală fizică sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri.

Depresia, adesea subestimată și lăsată netratată

Chiar dacă depresia poate fi tratată, ea reprezintă, încă, o povară personală, dar și socială și economică majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. O problemă majoră constă în faptul că există o proporție mare a persoanelor care nu urmează un tratament, deși acesta este eficient și accesibil din punct de vedere financiar. Totuși, multe persoane subestimează importanța acestuia, iar la nivel mondial, mai puțin de 50% din populația afectată de depresie primește un tratament.

Stigmatul social se asociază cu depresia, arată experții, acesta fiind un motiv în plus care scade aderența la tratament.

Conform specialiștilor, informarea constantă și programele de prevenție pot fi eficiente în reducerea ratei depresiei, alături de programele organizate la nivel de comunitate, în școli, astfel încât să transmită modele de gândire pozitivă, în rândul tinerilor, adolescenților și persoanelor care pot fi vulnerabile în fața depresiei.

Semnale de alarmă

Semne precum tristețea prelungită, pierderea interesului față de activitățile preferate, inabilitatea de a duce la bun sfârșit atribuțiile de zi cu zi, observate de-a lungul unei perioade de cel puțin două săptămâni, pot să indice apariția depresiei, conform reprezentanților OMS.

Alte simptome ale depresiei includ:

 • pierderea energiei,
 • modificarea apetitului,
 • putere redusă de concentrare,
 • neliniște,
 • incapacitatea de a lua decizii,
 • sentimentul lipsei de valoare,
 • lipsă de speranță și chiar gânduri suicidale.

Sfaturi pentru a învinge depresia

Depresia este o boală care se tratează, la fel ca orice altă problemă de sănătate. De aceea, este esențial să conștientizați problema și să căutați ajutor de specialitate.

Depresia poate fi abordată din timp și controlată, astfel că, specialiștii îi sfătuiesc pe toți cei care observă semnele depresiei să acționeze fără reținere și să se prezinte la medic.

Se recomandă de asemenea evitarea deconectării de la activitățile de zi cu zi, hobby-uri, persoane apropiate și familie, păstrarea unor mese regulate și respectarea orelor necesare de somn, alături de integrarea activităților sportive în viață și evitarea alcoolului.

Surse:

 • apps.who.int/iris/bitstream/10665/254610/1/WHO-MSD-MER-2017.2-eng.pdf?ua=1
 • who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/
 • who.int/campaigns/world-health-day/2017/handouts-depression/older-age/en/
Etichete articol:
depresieOMSrecomandaresfatziua mondială a sănătății
Articolul anterior
De ce sănătatea orală e un indicator al stării generale de sănătate?
Articolul următor
Ai senzația de gură uscată? Atunci trebuie să citești asta!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: