Spiritualitate

Taina Adormirii Sfintei Fecioare Maria – 15 august

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Adormirea Maicii DomnuluiIisus HristosMaica DomnuluirugăciuneSfânta Fecioară Mariasfat

Praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului este serbat în fiecare an la data de 15 august, atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Romano-Catolică (unde se mai numește „Ridicarea cu trupul și sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria“). Astfel, după o perioadă de post de două săptămâni, Biserica Ortodoxă pomenește trecerea la cele veșnice a Sfintei Fecioare Maria, Mama Domnului nostru Iisus Hristos. Într-un gest de iubire reciprocă, cea care L-a ținut în brațe pe Însuși Dumnezeu este primită spre odihnă în brațele Fiului și Stăpânului ei. Ca o arvună a vieții, moartea Sfintei Fecioare devine prag spre veșnicie, iar rugăciunea și mijlocirea ei către Fiul lui Dumnezeu nu încetează să mângâie pe cei îndurerați și să ajute pe cei aflați în nevoie.

Păzirea fecioriei la naștere și a trupului la adormire

Conform Tradiției, Maicii Domnului i-a fost vestit sfârșitul ei pământesc cu trei zile înainte, prin îngerul Gavriil, care i-a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“. Născătoarea de Dumnezeu a primit mesajul cu bucurie și a mers în Muntele Măslinilor, unde obișnuia adesea să se roage. După această rugăciune, s-a întors acasă, și-a pregătit toate cele necesare pentru îngroparea ei și și-a luat iertăciune de la toți. Apoi s-a făcut sunet de grabnic tunet și arătare de mulți nori, care aduceau de la marginile lumii pe toți ucenicii lui Hristos la casa Maicii lui Dumnezeu. La final, a ajuns și Apostolul Pavel, care căzând la picioarele Maicii lui Dumnezeu s-a închinat și deschizându-și gura a lăudat-o cu multe cuvinte, zicând: „Bucură-te Maica Vieții, împlinirea și încheierea propovăduirii mele; că deși pe Hristos, Fiul tău, trupește pe pământ nu L-am văzut, însă pe tine văzându-te, mi se părea că pe El Îl văd“. După aceasta, Fecioara s-a așezat pe pat și a făcut rugăciune pentru pacea și întărirea lumii, revărsându-și binecuvântarea asupra tuturor. Astfel, și-a încredințat sufletul în mâinile Fiului și Dumnezeului său. Apostolii au mers în satul Ghetsimani și au așezat trupul Maicii Domnului în mormânt, veghindu-l timp de trei zile în sunetul neîncetat al glasurilor îngerești. Însă Apostolul Toma nu a reușit să vadă trupul adormit al Preacuratei Fecioare pentru că a ajuns mai târziu, dar atunci când a fost deschis mormântul, trupul Maicii Domnului nu se mai afla acolo.

Maica lui Dumnezeu și Maica oamenilor

Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. Adormirea Sfintei Fecioare nu a fost amară și dureroasă, ci ca o trecere lină spre nestricăciune. După cum a născut pe Fiul lui Dumnezeu fără durere, tot așa i-a fost și adormirea fără durere. Dumnezeu a păzit fecioria Mariei la nașterea Fiului Său și acum păzește trupul ei la moarte, ridicându-l la cer. Iar prin Iisus Hristos, Maica Domnului a devenit mama tuturor creștinilor, maica tuturor celor care s-au unit cu Dumnezeu întru Fiul. Pedagogia divină a sărbătorii arată că fiecare are înăuntrul său o fecioară: sufletul. Noi trebuie să ne păstrăm sufletul curat și să ne rugăm Maicii Domnului pentru a dobândi ajutor și milă înaintea lui Dumnezeu. Suntem apropiați de Sfânta Fecioară Maria pentru că ea face parte din neamul omenesc și se roagă neîncetat pentru mântuirea noastră. Avem marele privilegiu ca Maica lui Dumnezeu să fie și Maica noastră, a oamenilor. Ea ne îndeamnă permanent să facem tot ceea ce ne spune Fiul Său pentru că la El găsim viața cea veșnică.

Ziua Marinei și pomenirea celor adormiți

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este celebrată și Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. În această zi, la malul mării, dar și în orașele dunărene sunt organizate serbări importante. În unele zone ale ţării, în dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică, unde împart struguri, prune, faguri de miere şi merg în cimitir pentru a tămâia mormintele. În părţile Moldovei, Sfânta Maria Mare (15 august) este considerată „a morţilor“, fiind pomeniţi toţi cei adormiți care au numele pornind de la cel al Preacuratei, şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei vii care poartă acest nume. Între cele două sărbători ale Sfintei Marii (15 august – 8 septembrie) este timpul prielnic semănării grâului. De asemenea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefaţează deschiderea sezonului de nunţi (16 august – 14 noiembrie), începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă și a praznicelor de pomenire a morţilor. În unele zone ale ţării, în ajunul sărbătorii (14 august), numită „Ziua cercurilor Sfintei Marii“, oamenii se adună şi povestesc despre bunătatea şi minunile Maicii Domnului.

Etichete articol:
Adormirea Maicii DomnuluiIisus HristosMaica DomnuluirugăciuneSfânta Fecioară Mariasfat
Articolul anterior
Schimbarea la Față sau participarea omului la slava lui Dumnezeu
Articolul următor
Nașterea Maicii Domnului, primul praznic împărătesc din anul bisericesc

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Spiritualitate

Te-ar putea interesa și: