Știri

Premieră: Craniul distrus al unui pacient, reconstruit integral

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Reușită incredibilă a medicilor neurochirurgi din Bacău. Pentru prima dată în România, craniul unui tânăr de 26 de ani, distruns într-un accident rutier, a fost reconstruit în întregime cu ajutorul unui mulaj și a unor matrițe personalizate, realizate dintr-un ciment biologic, procedură ce niciodată nu a mai fost folosită la noi. Metoda de lucru este cu atât mai impresionantă, cu cât este o raritate la nivel mondial. Și a reușit, în chip aproape miraculos, să-i redea viața, cu tot ce înseamnă ea. Viața, pe care nu o mai credea nimeni, vreodată, salvată.

Vezi toate articolele despre: premieră medicală

Se întâmpla acum un an. Un accident. Atât de grav, că i-a pus direct viața în mâinile medicilor și mai ales ale Celui de Sus. În urma impactului, capul i-a intrat în partea metalică a unei mașini de gunoi. Fața i-a fost zdrobită complet. Pentru tânărul aflat pe scuter, leziunile erau incompatibile cu viața. Nimeni nu i-ar mai fi dat nici o șansă. Abia după 20 de ore de la internare la Terapie Intensivă, printr-o minune, a început să dea semne de viață.  Îi lipsea jumătate de față: un ochi, o parte din nas, urechea stângă, iar creierul era pe afară. După intervenții chirurgicale nenumărate, extrem de lungi, obositoare și chinuitor de migăloase, echipa de medici condusă de Vlad Buburuzan, medic primar, șeful secției de Neurochirurgie, a reușit să-l stabilizeze neurologic, a înlăturat focarele de infecție și a tratat porțiunea de creier afectată. Au reușit apoi, să-i reconstruiască nasul din bucățile de oase pe care le-au putut salva. La fel s-a întâmplat și cu zona oculară, și cu urechea afectată. ”S-a reconstruit linia părului, arcada zigomatică, piramida nazală. A durat în jur de 9 ore”, a precizat Radu Niţă, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă, în cadrul conferinței de presă.

Creierul, acoperit doar de piele, a fost acoperit de o proteză personalizată

Abia după toate acestea, a început munca de căutare a unei soluții salvatoare. Cum s-ar putea reconstrui craniul unui astfel de pacient? După zbateri multe, zilele acestea, s-a întâmplat minunea: intervenția ce avea să-l facă om din nou.

”După ce pacientul a fost stabilizat neurochirurgical, am căutat pe internet zile și nopți metode de reconstrucție a calotei craniene. Practic, creierul lui era, după acel nefericit accident, acoperit doar de o piele, un lambou, cum spunem noi în termeni medicali, grefată de pe coapsă și reconstruită de doctorul Radu Niță de la Chirurgie Plastică. Am găsit aceste proteze personalizate în Belgia. Nu puteam apela la o intervenție clasică de reconstrucție, prin montarea unei tije metalice, pentru că prezenta o leziune atipică de țesut osos”, a explicat medicul neurochirurg Vlad Buburuzan.

Dintr-o dată, gândurile doctorilor au prins formă. Mișcările lor, intensitate. Odată cu trimiterea examenelor tomografice ale pacientului la clinica din străinătate, mulajele au fost create după ”chipul și asemănarea bolnavului”. O mobilizare de forțe, susținută financiar de către spital, ce a făcut ca în final, să sosească mulajul personalizat. ”Am umplut acest mulaj cu un ciment special, pe baza unor matrițe, pe care le-am fixat apoi în șuruburi în restul craniului pacientului. Operația a durat circa 7 ore. Este o procedură foarte rară și în lume. Se fac reconstrucții de os facial, de șolduri, de oasele mâinilor și picioarelor, de mandibulă, dar de craniu, mai rar”, a explicat șeful echipei.

Matrița a fost realizată cu o imprimantă 3D

După spusele medicilor, procurarea matriței de la clinica din Belgia a fost dificilă, nu neapărat din pricina banilor, ci mai cu seamă din cauza procedurilor. Fiind vorba de o clinică ce nu a mai lucrat până acum cu România, dar care are o experiență extraordinară în aceste proteze personalizate, realizate cu ajutorul unei imprimante 3 D, la scară de 1:1, pentru spital, a fost mai greu de găsit metoda cea mai corectă de achiziție. Matrița a costat 9.000 de lei, bani suportați de către spital. În total, spitalizarea pacientului depășeste 200.000 de lei, având în vedere că la fiecare internare a necesitat circa o lună de spitalizare, în special pe Terapie Intensivă.

”A fost o provocare și pentru noi. Este un caz spectaculos. De excepție. Un caz, care, pentru noi, este un real succes, având în vedere amploarea leziunilor inițiale, a faptului că a supraviețuit în Reanimare, un caz ideal, pentru că nu a avut nici o problemă postoperatorie, la ambele intervenții majore efectuate. S-a recuperat neurologic foarte bine, a răspuns antibioterapiei, nu a făcut infecții ori complicații”, a precizat dr. Valentin Tutunaru, medic primar Terapie și Anestezie Intensivă.

Tehnologia modernă, mână în mână cu reușita și recuperarea miraculoasă

Tânărul a căpătat în dar o nouă viață. Mănâncă singur. Merge, fără să aibă amețeli. A început să muncească. Nu are sechele de nici un fel. Ca prin minune. Cu ochiul sănătos vede perfect, dar pe partea afectată a pierdut vederea. În schimb, aude foarte bine cu ambele urechi. Cazul a fost catalogat, încă de atunci, ca fiind unul dintre cele mai grave pentru echipa medicală a Spitalului Județean de Urgență Bacău. Intervențiile însă nu se opresc aici. La dorința pacientului, căci nu mai este o urgență medicală, se poate recurge la o reconstrucție estetică a feței.

Prin intervenția extraordinară, pe care medicii au reușit să o facă zilele acestea, viața și moartea capătă, dintr-o dată, alte sensuri. Lupta ce se dă între ele, mai ales în sălile de operație, nu mai este inegală. Viața pare, odată cu forța creatoarea a oamenilor, mereu în creștere, din ce în ce mai puternică, mai stăpână pe sine. Și învingătoare.

Etichete articol: premieră medicală
Articolul anterior
Pacienții își pot administra acasă imunoglobulina subcutanată, distribuită, în premieră, în spitalele din România!
Articolul următor
Proiect legislativ: Hrană fără gluten pentru copiii din școli, grădinițe și spitale

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: