Știri

Producția de miere scade la 60-70% din cauza vremii capricioase

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Anul viitor este posibil să avem mai puțină miere românească pe piață. Ioan Fetea, președintele ACA, a afirmat că producția de miere scade la 60-70%, dar că prețul nu ar trebui să crească.

Vezi toate articolele despre:
albinemierezahăr

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat recent că, din cauza vremii capricioase din acest an, producția de miere se va reduce la 60%-70% din ceea ce se obține într-un an bun cu valori de 25.000-27.000 de tone. Cu toate acestea, prețul mierii nu va fi mai mare.

“A fost o iarnă ușoară, caldă, care a dus la creșterea consumului de mâncare și, fiind temperaturi crescute, albinele și-au început mai repede activitatea. Acest lucru a presupus niște eforturi și pentru apicultori pentru a le hrăni suplimentar. Cu toate acestea, albinele nu au ieșit chiar atât de dezvoltate din iarnă pe cât ne-am fi așteptat. Culesul de rapiță a fost compromis 50% pentru că au fost ploi, vânt și zile reci și nu s-a putut valorifica. Salcâmul a fost cel care a asigurat o producție aproape de un an normal, între 14 și 16 kilograme pe familia de albine. A urmat culesul de tei care în unele zone, mai ales în vestul țării, a fost bun, undeva între 8-10 kilograme de miere pe familie, dar a fost compromis în sud, inclusiv în zona Ciucurova din județul Tulcea, care este cel mai mare masiv melifer silvic de tei din Europa. Și aceasta tot datorită schimbărilor de vreme”, a explicat pentru AGERPRES Ioan Fetea. Nici la floarea-soarelui, care anul trecut a reușit să salveze producția de miere, nu s-au înregistrat rezultate mai bune, deoarece perioada de cules a durat foarte puțin, în jur de 3-4 zile.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere în fiecare an, clasându-se pe locul 4 în Europa. La nivel național sunt înregistrați aproximativ 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine.

Potrivit ACA, consumul de miere în România a crescut cu 15%, ajungând la 550 de grame pe cap de locuitor pe an. Cu toate acestea, românii se află la coada clasamentului european în ceea ce privește consumul de miere de albine. Studiile spun că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

Sursă:

www.roaliment.ro/piata/productia-de-miere-a-anului-2018-va-fi-la-60-70-din-ceea-ce-se-obtine-intr-un-an-bun/

Etichete articol:
albinemierezahăr
Articolul anterior
Medicul de familie, factor important în depistarea precoce a neuropatiei diabetice
Articolul următor
Atenție la uscătoarele de mâini!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: