Coronavirus

Adevărat sau Fals: Informații verificate despre COVID-19!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Dacă avem la dispoziție orice mijloc de comunicare – publicații online, TV, social media, suntem automat expuși la informații cu un grad limitat sau nul de adevăr. Lipsa unor cunoștințe medicale ne face dificilă separarea informațiilor corecte de cele care sunt simple speculații. Care sunt cele mai cunoscute și răspândite informații despre coronavirus și cât sunt de adevărate aflăm de la Dr. Amy Myers, unul dintre liderii medicinei funcţionale la nivel internațional.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusimunitaterecomandarevitamina C

Mitul 1: Virusul supraviețuiește pe suprafețe timp de 1 lună

Adevărul: Este adevărat că virusul are o perioadă destul de lungă în care rămâne activ în afara corpului nostru, însă timpul nu este atât de extins. Cercetătorii care au evaluat stabilitatea SARS-CoV-2 pe diferite suprafețe – plastic, oțel inoxidabil, cupru sau carton – au descoperit că virusul rămâne activ astfel:

  • Plastic și inox: 72 de ore și chiar mai mult. În plus, cantitatea de virusuri active se înjumătățea după 5-6 ore în cazul oțelului inoxidabil și după 6-8 ore pe suprafețele de plastic.
  • Cupru: particulele de virus nu mai erau detectabile după 4 ore.
  • Carton: virusul se inactivează după 24 de ore.

Totuși, potrivit unei analize noi realizate de CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor), particulele de virus, analizate de pe suprafețele vasului Diamond Princess, erau încă active la 17 zile după ce pasagerii au fost debarcați. Acest vas este unul dintre cele 3 vase de croazieră în care au fost confirmate 800 de cazuri de pacienți cu COVID-19.

În ceea ce privește virusuri asemănătoare – SARS și MERS, alte 22 de studii au arătat că acestea puteau rezista pe suprafețe până la 9 zile. În orice caz, utilizarea dezinfectanților comuni, folosiți în mod curent, se dovedește a fi eficientă. CDC recomandă utilizarea unei soluții diluate de înălbitor sau alcool, conținând cel puțin 70% alcool. Soluția pe bază de înălbitor poate fi făcută acasă amestecând 5 linguri de înălbitor fără clor într-un litru de apă sau 4 lingurițe de înălbitor la un sfert de litru de apă.

Pentru a dezinfecta suprafețele de acasă este importantă purtarea mănușilor. Înmoaie o bucată de material în soluție și șterge podelele și alte suprafețe folosite în mod constant. Nu uita să dezinfectezi și întrerupătoarele, clanțele, butonul vasului de toaletă, cheile, căștile, telefonul și orice altă suprafață utilizată în mod curent.

Având în vedere că virusul supraviețuiește pe suprafețele de carton și 24 de ore, avem nevoie de un protocol atent respectat și atunci când deschidem pachetele primite prin curierat. Aruncă imediat ambalajul si du gunoiul dacă este posibil, cât mai curând. Pentru un plus de grijă, dezinfectează orice produs aflat în interiorul coletului. Desigur, spălarea mâinilor după deschiderea coletelor și dezinfectarea sunt absolut necesare.

Dacă este nevoie să mergi la magazin, sfatul dr. Amy Myers este să purtăm peste haine o haină mai lejeră și, desigur, masca de protecție. Utilizează mănușile în interiorul magazinului, cel puțin. Când ieși din magazin scoate-ți haina de protecție și pune-o într-o pungă pentru a o putea spăla acasă. La fel și în cazul în care folosești o eșarfă de protecție. Este bine să te descalți înainte de a intra în casă.

Mitul 2: Aerul cald al uscătorului de păr poate omorî virusul din corp

Adevărul: Este adevărat că virusul este distrus de temperaturile înalte, peste 56 de grade Celsius și este adevărat că un uscător de păr poate atinge astfel de temperaturi. Expunerea căilor nazale la astfel de temperaturi nu va face însă altceva decât să usuce mucoasa nazală și va supune organismul unor eforturi suplimentare pentru a se reface.

Mitul 3: Dacă îl ai, vei ști

Adevărul: Dacă vei fi infectat cu COVID-19, cel mai probabil nu vei ști până nu vei fi testat. Mai mult decât atât, este posibil să nu știi niciodată dacă simptomele tale vor fi unele ușoare. Izolarea la domiciliu este una dintre principalele măsuri împotriva răspândirii, mai ales că există posibilitatea de a nu avea simptome, chiar dacă ești purtător. Acesta este, de fapt, și principalul mod în care virusul se răspândește. A analiză realizată în Singapore și Tianjin în China a arătat faptul că 2 treimi și respectiv 3 pătrimi dintre cei infectați au luat virusul de la persoane asimptomatice.

Mitul 4: Copiii nu sunt afectați de COVID-19

Adevărul: Conform datelor publicate în Jurnalul de Pediatrie, la mijlocul lunii martie, mai mult de 90% dintre cazurile de boală apărute la copii au adus simptome ușoare și medii ca intensitate. Un procent mic, pe aceste segmente de vârstă, dezvoltă versiuni grave ale bolii COVID-19. Prin urmare, copiii nu sunt imuni în fața bolii. Precauțiile sunt esențiale atât pentru cei mici, cât și pentru adulții care îi au în grijă.

Mitul 6: Irigațiile cu apă cu sare previn infectarea

Adevărul: Irigațiile saline la nivelul căilor respiratorii superioare sunt recomandate de mulți specialiști pentru decongestia nazală. S-a constatat că au efect și în cazul rinitelor și sinuzitelor cronice. Multe persoane folosesc această metodă pentru a elimina substanțele iritative, particulele care provoacă inflamație și agenții patogeni. Deși nu există studii care să arate utilitatea acestei practici în cazul COVID-19, este o certitudine că o mucoasă hidratată are șanse mai mari să ne apere împotriva infecțiilor.

Mitul 6: Vitamina C ne protejează de COVID-19

Adevărul: Vitamina C este folosită în doze mari, intravenos, ca tratament în stadiile incipiente ale bolii. Vitamina C contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, atât înnăscut, cât și dobândit. Deficiența de vitamina C ne poate face mai predispuși la infecții, în general. Chiar dacă nu putem spune că această vitamină previne infectarea cu COVID-19, studiile au arătat de-a lungul timpului că ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C în exces, peste doza recomandată, poate aduce efecte secundare: diaree, greață, hiperaciditate, gastrită. Nu este însă un pericol pentru sănătate. Această vitamină este solubilă. Prin urmare, cantitățile în exces sunt eliminate din organism, nu se poate produce un supradozaj cu efecte pe termen lung.

Mitul 7: Poți aplica alcool sau înălbitor pe suprafața corpului

Adevărul: O astfel de acțiune este una foarte periculoasă. Este important să ne spălăm corpul în variantele clasice, cu produse de baie pe care le folosim în mod curent. Spală mâinile, mai des decât este nevoie în mod normal, cu apă caldă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Este important pentru că săpunul inactivează virusurile, distrugând stratul de grăsime care îl protejează. Nu uita să îți speli mâinile după ce ai strănutat, ai tușit sau ți-ai suflat nasul, după ce ai vizitat un loc public, ai atins suprafețe din afara casei tale – inclusiv bani, pachete sau mânerul pompei din benzinărie – precum și înainte și după ce ai mâncat. Dacă ești responsabil de îngrijirea unei persoane bolnave, spală-ți mâinile de cât mai multe ori.

Chiar dacă igiena este extrem de importantă, nu folosi niciodată înălbitorul sau alcoolul, recomandate pentru dezinfectarea casei, direct pe corpul tău. Alcoolul poate fi folosit pe suprafețe mici din corp, dar în niciun caz pe întregul corp. Recomandarea dr. Amy Myers este către evitarea, pe cât se poate, să introducem produse noi în rutina de curățare pentru a evita diverse reacții iritative asupra organismului.

Mitul 8: Vremea caldă va distruge virusul

Adevărul: Nu știm încă. Gripele sunt, în general, în număr mult diminuat în perioada verii. Totuși, au existat epidemii care au început în luna aprilie și au durat pe toată perioada lunilor de vară. În momentul de față, nu cunoaștem care va fi evoluția virusului în lunile de vară, mai ales că, în momentul de față, virusul se răspândește și în zone calde și uscate cum este Arizona. Prin urmare, ceea ce știm cu siguranță este că izolarea socială rămâne încă cea mai sigură măsură de prevenție.

Mitul 9: Consumul de apă va spăla virusul din organism

Adevărul: Sfatul specialiștilor, în orice situație, merge către beneficiile pe care le are consumul de apă proaspătă pentru sănătate. Totuși, o astfel de măsură nu va spăla virusul către stomac, omorându-l. Acesta este un virus care atacă sistemul respirator, nu sistemul digestiv. De îndată ce a pătruns în organism, apa nu îl va elimina. Totuși, consumul de lichide calde te va păstra hidratat, ceea ce are un impact uriaș în buna funcționare a tuturor sistemelor din organismul nostru.

Mitul 10: Dacă îți poți ține respirația timp de 10 secunde, plămânii nu sunt afectați

Adevărul: Acest mit este parțial adevărat. Testul celor 10 secunde este unul dintre testele care se fac pentru a măsura efectul anumitor boli cronice de tipul astmului, bolilor respiratorii obstructive sau fibrozei chistice. Cel mai important mod în care putem vedea care este starea organismului nostru este printr-un consult de specialitate.

Chiar dacă există multe informații neadevărate, care circulă prin mijloacele de comunicare, asta nu înseamnă că nu există și surse verificate ce ne pot da cele mai bune sfaturi pentru a ne păstra sănătoși. Dincolo de orice indicație ce ține de igienă, atenția pentru o dietă echilibrată nu părăsește niciodată lumina reflectoarelor. Consumă fructe și legume, carne de pui bio și pește sălbatic. Menține o rutină de mișcare zilnică, în interiorul casei, și evită alimentele toxice, glutenul, lactatele, zahărul și consumul de alcool. În plus, menținerea unei atitudini pozitive, odihna și timpul petrecut cu cei dragi fac parte din regimul de viață care ne menține sănătoși.

Sursă: https://www.amymyersmd.com/2020/04/coronavirus-myths-debunked/

Etichete articol:
coronavirusimunitaterecomandarevitamina C
Articolul anterior
Evoluția pandemiei de coronavirus în România, cu dr. Adrian Marinescu
Articolul următor
Sarcină fără probleme pe timp de pandemie

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Coronavirus

Te-ar putea interesa și: