Coronavirus, Sănătate

Beneficiile Vitaminei C în prevenirea infecțiilor respiratorii, inclusiv COVID-19

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Vitamina C probabil că poate fi denumită cu ușurință „regina vitaminelor”, având în vedere că de mici, copiilor li se spune să mănânce citrice, acestea fiind bogate în această vitamină. În contextul ultimului an, s-a cercetat foarte mult efectul vitaminei C și mai ales impactul pe care îl are asupra coronavirusului.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusimunitatequercetinărăcelirecomandareseleniuvitamina Cvitamina Dzinc

Ce este Vitamina C?

Vitamina C sau acidul ascorbic este un nutrient esențial, solubil în apă, ce se găsește în multe sortimente de fructe și legume. Ca efect principal, vitamina C are rolul de antioxidant în neutralizarea radicalilor liberi, reducând riscul de inflamație și astfel prevenind apariția bolilor. Mai mult, vitamina contribuie la sănătatea organismului, prin proprietățile sale antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitrombotice și antivirale.

De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale vitaminei C, printre care amintim îmbunătățirea sănătății pielii, creșterea imunității și chiar protejarea împotriva anumitor afecțiuni. Organismul nostru folosește vitamina C pentru a sintetiza compuși importanți, precum colagenul, un tip de proteină structurală care alcătuiește țesutul conjunctiv și ajută la vindecarea rănilor. Mai mult, vitamina C este necesară pentru producerea altor compuși, cum ar fi l-carnitina și neurotransmițătorii.

Printre problemele care generează o scădere imediată a nivelului de vitamina C se numără stresul fiziologic, fiind incluse aici infecțiile, traumatismele și intervențiile chirurgicale, conform unor studii desfășurate pe pacienți din mai multe spitale din Paris și Australia. De aceea, persoanele care au deficit de vitamina C, în special vârstnicii, sunt predispuse la infecții critice. Bolile cauzate de nivelurile scăzute de vitamina C au fost asociate multă vreme cu pneumonia, ceea ce a provocat opinii cu privire la faptul că vitamina C poate influența susceptibilitatea la infecții respiratorii. Cu alte cuvinte, persoanele cu deficit de vitamina C pot fi mai predispuse la infecții respiratorii severe, cum ar fi pneumonia, fapt ce a fost demonstrat în cadrul studiului mai multor pacienți ce sufereau de această afecțiune.

Vitamina C și tratarea infecțiilor virale

Așa cum aminteam mai sus, vitamina C are importante proprietăți antiinflamatoare, imunomodulatoare, antioxidante, antitrombotice și antivirale. Astfel, nutrientul își manifestă activitatea antivirală, atât în cadrul sistemului imunitar înnăscut, cât și în cel adaptativ.

Efectele vitaminei C asupra imunității în timpul infecțiilor sunt numeroase, incluzând dezvoltarea și maturizarea limfocitelor T, susținerea funcțiilor fagocitozei și chimiotaxiei leucocitelor. Mai mult, vitamina are un rol vital ca antioxidant, după cum urmează: fagocitele importă vitamina C oxidată (adică, acidul dehidroascorbic) și o regenerează până la reducerea vitaminei C (adică, acidul ascorbic). În plus, vitamina C contribuie la scăderea numărului de citokine, protejând endoteliul de leziunile oxidante și având un rol esențial în repararea țesuturilor.

Vitamina C are mai multe ținte în procesul de infectare, replicare virală și patologie în cazul virusului SARS-Cov-2, iar una dintre acestea este o enzimă periculoasă, denumită Mpro. Această protează are ca funcție principală activarea mai multor proteine virale nestructurate, care, conform mai multor studii, poate fi inhibată cu ajutorul acidului ascorbic. Având în vedere faptul că boala cauzată de virus se poate transforma în sindrom de detresă respiratorie acută, într-o infecție secundară și în sepsis, s-a demonstrat faptul că o doză mare de vitamina C a scăzut semnificativ rata mortalității.

Așadar, tratamentul cu vitamina C are efecte antivirale, studiile clinice arătând că administrarea de doze mari de vitamina C are efecte benefice împotriva răcelii obișnuite. O doză mare de vitamina C (doze orale de 1000 mg de vitamina C în primele 6 ore și apoi de 3 ori pe zi timp de 3 zile) a scăzut simptomele gripei și răcelii la pacienți. Mai mult, s-a verificat faptul că administrarea de doze mari de vitamina C la debutul răcelii comune a scăzut durata răcelii și a ameliorat simptomele, cum ar fi durerea toracică, febra și frisoanele de o săptămână.

Asocierea vitaminei C cu alți nutrienți în infecțiile respiratorii, inclusiv COVID

Vitamina C și Quercetina

Despre quercetină se cunoaște faptul că este un atihistaminic natural, ce își face cu succes efectul în cazul astmului bronșic sau al rinitei alergice. Mai mult, studiile sugerează că suplimentarea cu quercetină poate avea efecte:

  • Antioxidante.
  • Antiinflamatoare.
  • Antivirale.
  • Imunoprotectoare.

În tratarea coronavirusului, quercetina a fost investigată pentru posibilele efecte antivirale, încă de la începutul răspândirii virusului fiind menționată de către cercetătorul Ling Yi și echipa acestuia ca reprezentând un ajutor promițător în tratarea virusului SARS-Cov-2.

Împreună cu vitamina C, quercetina poate produce respingerea intrării, replicării, activității enzimatice și asamblării virusului, întărind în același timp răspunsul imun în fața acestuia. Administrarea concomitentă de quercetină și acid ascorbic reprezintă o strategie de profilaxie și tratament împotriva mai multor virusuri respiratorii, precum SARS-CoV-2. Blocarea intrării virusului reprezintă o strategie cheie, iar quercetina împiedică fuziunea membranelor virale, atât pentru gripă, cât și pentru coronavirus. Vitamina C exercită activitate imunomodulatoare, îmbunătățind producția de interferon, limitând leziunile organelor induse de citokine, promovând supraviețuirea în infecțiile letale și, important, este capabilă să recicleze quercetina oxidată, sporind efectul său antiviral.

Vitamina C, Vitamina D și Seleniu

Cunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui”, Vitamina D joacă un rol esențial pentru persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2. Insuficiența de vitamina D este legată de vârsta înaintată, obezitate, sex (în general persoanele de sex masculin au deficiență de vitamina D), hipertensiune și coagulopatie. Odată cu înaintarea în vârstă, concentrațiile de vitamina D activă scad, din cauza expunerii mai reduse la soare și a producției reduse de 7-DHC (una dintre componentele vitaminei D) în piele.

Influența pozitivă a vitaminei D asupra sistemului imunitar este utilă în timpul furtunii de citokine, relevantă pentru pacienții cu COVID-19. Mai mult, un nivel scăzut de vitamina D a fost corelat și cu un risc crescut de pneumonie.

Seleniul este de asemenea un pion important în contextul tratării paciențiilor bolnavi de COVID-19, având o contribuție semnificativă în producerea anticorpilor. Astfel, în urma a numeroase studii, s-a constatat faptul că persoanele infectate cu virusul, care au decedat, au avut un nivel foarte scăzut de seleniu, în comparație cu cele care au supraviețuit și s-au vindecat. Mai mult, și recuperarea a fost mai ușoară pentru pacienții cărora li s-a administrat seleniu. Coagularea sângelui poate crește mortalitatea la pacienții cu COVID-19, de aceea o concentrație plasmatică scăzută de seleniu a fost corelată cu leziuni tisulare crescute, cu infecții și insuficiența organelor, precum și cu mortalitatea crescută la pacienții aflați la terapie intensivă.

Combinația dintre cele trei substanțe nutritive (vitamina C, vitamina D și seleniu) poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, prevenirea răspândirii virusului și reducerea progresului bolii în stadiile severe.

Vitamina C, Vitamina D3 și Zinc

Zincul este un mineral-cheie, implicat în multe procese biologice, având rolul de a susține sistemul imunitar și fiind vital atât în prevenirea, cât și în tratamentul infecțiilor virale. Deficiența de zinc crește semnificativ citokinele pro-inflamatorii. În urma studiilor, s-a stabilit faptul că este un mineral vital în timpul infecției cu COVID-19, datorită proprietăților sale imuno-modulatoare și antivirale. Astfel, s-a sugerat faptul că suplimentarea cu zinc poate crește eficacitatea altor tratamente în curs de investigare, cum ar fi hidroxiclorochina. În plus, studiile au arătat că suplimentarea cu zinc este capabilă să scadă simptomele legate de COVID-19, cum ar fi infecția tractului respirator inferior.

Vitamina C și zincul, alături de vitamina D reprezintă o altă combinație pentru susținerea imunității, având în vedere faptul că cele trei sunt părți integrante ale sistemului imunitar și prezintă funcții sinergice în diferite etape ale apărării gazdei, cum ar fi menținerea integrității barierelor biologice și funcționalitatea celulelor care alcătuiesc sistemele înnăscute și adaptative. Prin urmare, deficiența sau insuficiența acestor substanțe nutritive cheie, care acționează în sinergie în proteinele de joncțiune strânse și aderente, pot duce la afectarea celulelor epiteliale ale mucoasei, făcându-le, probabil, mai susceptibile la intrarea de agenți patogeni, cum ar fi SARS-CoV-2. Literatura medicală demonstrează că suplimentarea cu zinc, vitamina C și vitamina D poate atenua infecțiile respiratorii virale, fapt pentru care cele trei pot fi administrate cu ușurință, sub formă de suplimente alimentare.

Surse:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33365326/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297491/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32636851/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696052/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415215/

healthline.com/nutrition/vitamin-c-coronavirus#vitamin-c-immunity

Etichete articol:
coronavirusimunitatequercetinărăcelirecomandareseleniuvitamina Cvitamina Dzinc
Articolul anterior
Cauți să înțelegi medicina mai ușor? – VIDEO
Articolul următor
Inflamația: dușmanul tăcut al sănătății noastre – VIDEO

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusSănătate

Te-ar putea interesa și: