Medicină funcțională, Nutriție

Dr. Ruxandra Pleșea: Cum ne ajută dieta în caz de infertilitate?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Conform unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR), aproape 17% dintre persoanele care se află la vârsta fertilă se confruntă sau s-au confruntat cu probleme de fertilitate. 45% dintre cei care nu reușesc să aibă un copil consideră că stresul se face responsabil de acest lucru. Care sunt cauzele medicale care împiedică instalarea și menținerea unei sarcini și care este rolul dietei și al stilului de viață în tot acest tablou, vom afla de la Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Vezi toate articolele despre:
antioxidanțidietădr. Ruxandra PleșeafertilitateInfertilitateomega 3vitamina C

Ziarul de Sănătate: Care sunt principalele cauze care duc la infertilitate, atât din partea femeilor, cât și a bărbaților?

Dr. Ruxandra Pleșea: Conform studiilor, principalele cauze de infertilitate feminină sunt problemele la nivelul trompelor uterine, problemele la nivelul uterului, endometrioza și rezerva ovariană redusă. În ceea ce privește bărbații, afectarea calității spermei evidențiată la nivelul spermogramei este prezentă în procent semnificativ. Una dintre cauzele des întâlnite pentru infertilitatea feminină este sindromul ovarelor polichistice. Această patologie ce apare alături de insulinorezistență este însoțită de lipsa ovulației, cicluri menstruale neregulate și poate fi o cauză pentru care apare infertilitatea. Femeile care se confruntă cu această problemă prezintă, de multe ori,  rezistență la insulină, hiperinsulinism, hiperglicemie sau normoglicemie și creșteri ale nivelului hormonilor androgeni. Această suferință vine și cu modificări de dispoziție și de comportament prin apariția depresiei, tulburări afective. Semnele clinice care apar și la care trebuie să fim atenți sunt acneea, căderea și subțierea firului de păr, creșterea în greutate.

Ziarul de Sănătate: Putem ține sub control aceste manifestări ale sindromului ovarelor polichistice prin alimentație?

Dr. Ruxandra Pleșea: Există câteva sfaturi de care este bine să se țină cont. Ideal este să se abordeze o dietă cu indice glicemic scăzut, în care se evită dulciurile sau sucurile dulci (cu sau fără adaos de zahăr), cerealele rafinate (pâinea și orezul alb, pastele care nu sunt integrale) și, în general, produsele cu zahăr adăugat, produsele cu indice glicemic crescut. Astfel, produsele de patiserie ies din discuție, fie că vorbim de plăcinte sau de aparent inofensivii covrigi. Scăderea în greutate și păstrarea unui număr de kilograme relativ stabil înainte de sarcină este un scop important. Însă trebuie să știm că înfometarea și mesele golite de nutrienți nu ne vor aduce un beneficiu real nici nouă, nici copilului pe care ni-l dorim.

Ziarul de Sănătate: Pentru că a venit vorba despre indicele glicemic, ce ne puteți spune despre legătura dintre fructe și creșterea acestui indice?

Dr. Ruxandra Pleșea: Este adevărat, consumul fructelor este o temă intens dezbătută. Alegeți să le consumați după mese complexe, însoțite de alimente cu fibre si grăsime, care să evite creșterea glicemiei. Nucile sau alunele sunt un exemplu foarte bun ca alimente pe care să le consumăm alături de fructe. De multe ori, fresh-urile de fructe sunt mediatizate ca fiind indicate în diete. Adevărul este că ne aflăm, de fapt, în fața unei capcane. Astfel de băuturi au un indice glicemic mare și pot duce la tulburări ale echilibrului glicemic-insulinemic, pot duce la creșterea trigliceridelor, la ficat gras și sunt obezogene. Fructele se consumă deci integrale și nu în cantități uriașe..

Ziarul de Sănătate: Dacă tot vorbim de alimentație, o dietă vegetariană sau non-vegetariană poate influența fertilitatea unei femei?

Dr. Ruxandra Pleșea: Indiferent dacă alegeți un tip de alimentație omnivoră, vegetariană sau de orice natură, un lucru este cert: este nevoie zilnic de aproximativ 50-70 g de proteine, de echilibru între nutrienți. O dietă care nu atinge această cantitate proteică poate duce la anovulație.

Ziarul de Sănătate: Care sunt cele mai importante vitamine și minerale care influențează fertilitatea?

Dr. Ruxandra Pleșea: Înainte de a apela la suplimente pentru viitoare mămici, totul trebuie să înceapă cu un set de analize care să indice cu claritate care sunt lipsurile pe care le avem în organism. Surplusul nu înseamnă șanse în plus. Vitaminele din grupul B sunt foarte importante. Folații sunt responsabili de sinteza materialului genetic și de starea embrionului. O sursă naturală pentru acești folați sunt salatele verzi, lintea, mazărea și năutul. Există o legătură, subliniată de multe ori, între infertilitate și lipsa vitaminei D. Suplimentele pe bază de Vitamina D, pe timpul anotimpurilor reci, și expunerile la lumina solară, în lunile calde, ajută la menținerea unui raport benefic. Pentru îmbunătățirea calității ovocitului sau a spermatozoidului, un rol important îl au antioxidanții; Vitaminele C, E și Seleniul, zincul. Combătând efectele stresului oxidativ, antioxidanții facilitează formarea, implantarea și susținerea embrionului. De asemenea, în multe studii este menționat rolul acizilor grași omega 3, atât pentru femeie, cât și pentru bărbat.

Ziarul de Sănătate: Dereglările hormonale sunt și ele responsabile pentru infertilitate, atât la femei, cât și la bărbați. Putem păstra echilibrul hormonal prin dietă?

Dr. Ruxandra Pleșea: Echilibrul hormonal este foarte ușor influențat de factori diverși. Dincolo de aspectele funcționale, structurale sau organice, cele emoționale și nutriționale joacă un rol extrem de important. Contează nu doar cantitatea, ci și calitatea grăsimilor și a zaharurilor pe care le consumăm, contează gradul de activitate fizică, greutatea ambilor parteneri, stresul și, nu în ultimul rând, substanțele din mediul înconjurător ce pot afecta echilibrul hormonal într-o mai mică sau mai mare măsură, în funcție și de fenotipul genetic al fiecăruia.

  • Evitați dietele low-fat, deși sunt la modă în ultima perioadă. O lipsă din dietă a acizilor grași Omega 3 întreține inflamația cronică. Tot dietele sărace în Omega 3 sunt asociate cu depresia, ce influențează negativ ovulația și materialul genetic, dar și calitatea spermei.
  • În cazul bărbaților, unul dintre principalele tipuri de dezechilibre hormonale care afectează fertilitatea ține de creșterea secreției de estrogen, în defavoarea testosteronului. Acest lucru se întâmplă din cauza consumului în exces de dulciuri, alcool, a lipsei efortului fizic și a obezității.
  • Fibrele joacă și ele un rol extrem de important în dieta pentru fertilitate și în menținerea echilibrului hormonal. Lipsa lor împiedică eliminarea de hormoni în exces din organism, cum este cazul estrogenului. Prezent în exces, acesta poate duce la dezvoltarea fibromatozei și endometriozei, boli cu impact negativ major în fertilitate.

Ziarul de Sănătate: Pregătiți un eveniment dedicat cuplurilor care vor să devină părinți. Cum pot afla cei interesați mai multe informații?

Dr. Ruxandra Pleșea: Pentru că știm că sunt mulți cei care se confruntă cu problema infertilității, pe 13 aprilie 2019, voi susține alături de Dr. Chadi Muheidli – medic primar obstetrică-ginecologie – un eveniment pe tema „Nutriţie şi soluţii actuale pentru cuplurile cu infertilitate”. Fie că doriți să participați la eveniment, fie că apelați la o consultație individuală, este important să se rețină un lucru: toate propunerile menționate anterior țin de o modificare a stilului de viață. Prin urmare, este important să vă dozați așteptările și să vă asumați că schimbările vor fi vizibile în 6-12 luni. Ceea ce propunem participanților este să dezbatem și să aflăm care sunt metodele prin care își pot crește șansele de a avea un copil.

Cuplurile ce se confruntă cu infertilitate pot afla la seminar pe ce drum au de mers, ce investigații trebuie să facă, ce schimbări în stilul de viață sunt necesare și cum pot accesa ultimele noutăți pe care medicina modernă le pune la dispoziție. De asemenea, la seminar, pot participa și cuplurile ce pur și simplu își doresc un copil, fără să se fi confruntat cu problema infertilității. Care este dieta indicată atât pentru el, cât și pentru ea, care sunt nutrienții care au nevoie de suplimentare și ce substanțe trebuie evitate. Noi ne dorim ceea ce își doresc și ei: informații practice și rezultate. Ne dorim nu doar informații, ci și povești încununate de succes. Cei interesați de eveniment se pot înscrie direct pe site-ul meu aici drruxandraplesea.ro sau pe Facebook Dr. Ruxandra Pleșea.

Etichete articol:
antioxidanțidietădr. Ruxandra PleșeafertilitateInfertilitateomega 3vitamina C
Articolul anterior
Stop oboselii cronice… prin remedii naturale
Articolul următor
Despre antioxidanții naturali – cu Dr. Gabriela Man

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție

Te-ar putea interesa și: