Medicină funcțională

Migrenele și oboseala încep în intestin!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
dureri de capfloră intestinalăintestinintestin permeabilmigreneoboseală

Dacă suferi de migrene, atunci cu siguranță știi ce înseamnă durerea, sensibilitatea la lumină sau sunete și stările de greață. Conform Migraine Research Foundation, peste 38 de milioane de oameni din SUA suferă din cauza migrenelor, iar aproximativ 4 milioane de persoane le experimentează zilnic. Însă ceea ce nu realizezi, iar medicul nu îți spune este că migrenele au legătură cu sănătatea precară a intestinului. Mai precis, cauza migrenelor poate fi hiperpermeabilitatea intestinului, afecțiune numită adesea sindromul intestinului permeabil.

Legătura intestinului cu apariția migrenelor

Migrenele sunt rezultatul unei furtuni perfecte“, susține dr. Vincent M. Pedre, specialist în medicină integrativă și funcțională din New York City și autor al cărții „Happy Gut: The Cleansing Program to Help You Lose Weight, Gain Energy, and Eliminate Pain“. Deshidratarea, somnul de proastă calitate, fluctuațiile de zahăr din sânge, îndulcitorii artificiali și chiar vinul pot provoca migrene. În cazul femeilor, schimbările hormonale de la începutul ciclurilor menstruale pot fi vinovate de apariția migrenelor. Pentru bărbați, deficitul de testosteron legat de andropauză poate declanșa apariția durerilor de cap. Cu toate acestea, specialiștii sunt de acord că există factori inflamatori în joc, care pot conduce la permeabilitatea mărită a intestinului.
Intestinul permeabil este activat de zonulină, un compus pe care corpurile noastre îl produc pentru a deschide joncțiunile strânse sau celulele din interiorul intestinului, cu scopul de a lăsa substanțele nutritive să treacă în sânge. Atunci când aceste joncțiuni strânse se deschid prea mult și permit particulelor de alimente nedigerate și agenților patogeni să pătrundă înăuntru, apare un răspuns imun care poate provoca migrene. Utilizarea frecventă a antibioticelor, dezechilibrul dintre bacteriile benefice și cele patogene, stresul și sensibilitățile alimentare pot crește această permeabilitate intestinală.

Oboseala și migrenele – provocate de permeabilitatea intestinală

Studiile arată că până la o treime dintre persoanele care suferă de intestin permeabil nu experimentează probleme gastro-intestinale, ceea ce face și mai greu de depistat acest sindrom. Calmarea durerilor cu antiinflamatoare nesteroidiene crește permeabilitatea intestinală, iar stresul, prin afectarea producerii de enzime gastrice, îngreuiază digestia. Atunci când proteinele nu sunt descompuse complet, iar intestinul este permeabil, sistemul imunitar este expus la proteine parțial digerate, care conduc la un răspuns imun. Sistemul imunitar va ataca aceste proteine străine și țesuturile care sunt similare cu acestea. Același răspuns imun care produce migrene poate provoca și oboseala. Pentru a evita problemele legate de intestinul cu permeabilitate crescută este bine să eviți glutenul, să consumi suficiente fibre din alimentație sau suplimente alimentare, să te hidratezi corespunzător, să-ți asiguri aportul de vitamine și minerale și să reduci stresul. Tu cum scapi de migrene și de oboseală în mod natural?

    Sursa:

  • foxnews.com/health/2016/06/20/migraines-and-fatigue-may-start-in-gut-experts-say.html
Etichete articol:
dureri de capfloră intestinalăintestinintestin permeabilmigreneoboseală
Articolul anterior
Noutăți în terapia integrativă a obezității și sindromului metabolic
Articolul următor
Probioticele pot înlocui vaccinurile în viitor?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: