Medicină funcțională

Inflamația în bolile alergice și degenerative

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
alergieboli degenerativeinflamațiemedicina integrativaprof. John Ionescurecomandareterapii antiinflamatoare

În cadrul Seminarelor de Medicină Integrativă, organizate pe parcursul anului 2016 la Institutul Național de Statistică, reputatul profesor John Ionescu (din Germania) a susținut sâmbătă, 7 mai, cursul „Terapii antiinflamatoare în bolile alergice și neurodegenerative”. Inflamația este o componentă comună și obligatorie bolilor alergice și degenerative. De fapt, inflamația este o parte a răspunsului complex al organismului la o serie de factori nocivi cum sunt agenții patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci), substanțele toxice sau propriile celule vătămate ale organismului. Scopul inflamației este de a elimina, printr-un proces de curățire, celulele degradate și de a iniția procesul de regenerare.

În centrul procesului de inflamație stă producția crescută de radicali liberi. Nu există inflamație fără producere de radicali liberi”, a subliniat prof. John Ionescu. Factorii principali ai inflamației sunt:

 • infecțiile
 • traumele tisulare
 • efortul fizic intens
 • xenobioticele (pesticide, vopsele, aditivi alimentari)
 • medicamentele
 • metalele grele
 • fumatul
 • hipertermia
 • radiația ionizantă
 • creșterea volumului de calorii ingerate zilnic

Persoanele care, din cauza unor polimorfisme genetice, nu au capacitatea de a se apăra împotriva radicalilor liberi sunt în cel mai mare pericol de a fi afectate de procese inflamatorii, alergii, boli degenerative, boli autoimune. Statisticele arată că 30-40% din populație suferă de polimorfisme genetice și nu-și pot dezintoxica organismul de metale grele, pesticide, chimicale, E-uri din alimente.
Tratarea inflamației în cadrul bolilor alergice și degenerative este obligatorie din perspectiva medicinei integrative, care se bazează pe identificarea și abordarea terapeutică a cauzelor răspunzătoare de apariția maladiilor. Astfel, liniile generale ale terapiei pentru eliminarea inflamației cronice sunt:

 1. Dietoterapia – eliminarea alimentelor periculoase (zahăr, carbohidrați complecși, alimente procesate ș.a.) și introducerea nutrienților care blochează radicalii liberi.
 2. Eliminarea infecțiilor intestinale, cutanate și pulmonare.
 3. Inițierea unor procese de detoxifiere pentru metale grele și xenobiotice.
 4. Mitigarea polimorfismelor genetice.
 5. Controlul mediatorilor responsabili de inflamație.
 6. Modularea neurohormonală.

Prof. John Ionescu a insistat în cadrul seminarului asupra rolului important al modulării inflamației prin hrană. În acest sens, sunt recomandate alimentele bogate în antioxidanți: sulforafan (broccoli, conopidă, varză, gulii), resveratrol (fructe de pădure, afine, cireșe), polifenoli (fructe și legume proaspete), curcumin (pudra de turmeric), omega 3 (pește, ulei de pește).

Etichete articol:
alergieboli degenerativeinflamațiemedicina integrativaprof. John Ionescurecomandareterapii antiinflamatoare
Articolul anterior
Tratamentul personalizat și integrativ, soluția optimă în cazul alergiilor
Articolul următor
D-riboza: nutrientul care dă energie inimilor bolnave

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: