Nutriție

5 motive întemeiate pentru a consuma spirulină

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăsfatSpirulina

Spirulina, considerată de specialiștii în nutriție un veritabil superaliment, este o algă de culoare verde-albastră care și-a dovedit beneficiile pentru sănătate. Cu toate acestea, mulți oameni încă nu cunosc puterea terapeutică a acestei hrane din adâncul apelor.
Dr. Josh Axe, promotor al terapiilor naturale, nutriționist și fondatorul unuia dintre cele mai populare site-uri de sănătate din lume – www.DrAxe.com, a publicat recent un articol în US News, pentru a convinge oamenii să includă algele printre alimentele pe care le consumă zilnic.

Spirulina, mai bogată în proteine decât carnea

Potrivit doctorului Axe, spirulina este o plantă de apă sărată, pe care o putem regăsi de la un capăt la altul al globului, din Africa până în Hawaii, și este renumită datorită profilului său nutrițional de excepție. De altfel, spirulina și chlorella, cele două alge înrudite, sunt unele dintre cele mai studiate superalimente la ora actuală, afirmă dr. Axe. Pe lângă conținutul bogat în vitamine și minerale, spirulina este o sursă valoroasă de proteine vegetale. Spirulina înglobează în proporție de 60-70 la sută proteine pure, un procent ce depășește cu mult cantitatea de proteine din carnea de pui sau de vită.
Consumată zilnic, spirulina ajută la revitalizarea organismului, crește rezistența fizică și psihică, susține detoxifierea și contribuie la sănătatea rinichilor și ficatului, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește digestia. În cazul vegetarienilor, spirulina este un ajutor de nădejde pentru a suplini deficitul de fier apărut din cauza faptului că ei nu consumă carne.
Celor care contestă gustul specific al algelor, dr. Axe le sugerează să combine spirulina cu smoothie-uri de fructe sau să o adauge la salate ori supe.
Încă nu v-ați convins să încercați? Dr. Axe vă oferă 5 motive întemeiate pentru a include spirulina în dieta zilnică.

1. Spirulina ține în frâu tensiunea arterială

Ficocianina, pigmentul care conferă culoarea verde-albastră a spirulinei, ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale, susține dr. Axe. Deși cercetătorii nu pot preciza cu exactitate cum funcționează, cea mai vehiculată ipoteză este aceea că spirulina restabilește funcția endotelială implicată în sindromul metabolic. Cu alte cuvinte, există un dezechilibru între relaxarea și contracția endoteliului, membrana care căptușește vasele de sânge și inima, iar spirulina menține în parametri optimi acest proces fiziologic. Sindromul metabolic este una dintre bolile civilizației moderne, fiind responsabil de creșterea numărului de boli cardiovasculare, diabet, accidente cerebrale. În acest context, spirulina joacă un rol promițător, datorită capacității ei extraordinare de a regla tensiunea arterială în mod natural, fără medicamente de sinteză.

2. Spirulina reduce colesterolul

Un alt beneficiu major al spirulinei în prevenția bolilor cardiovasculare îl reprezintă acțiunea ei împotriva depunerii plăcilor de aterom în interiorul vaselor de sânge, boală numită ateroscleroză. Mai exact, spirulina reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge (HDL-colesterol), iar în același timp mărește nivelul colesterolului „bun” (LDL-colesterol). Un studiu citat de dr. Axe arată că un consum de 4,5 grame de spirulină pe zi, pe durata a șase săptămâni, diminuează în mod semnificativ atât colesterolul responsabil de ateroscleroză, cât și tensiunea arterială. De aceea, recomandarea imperativă a specialistului american este de a introduce în alimentația zilnică spirulina ca antidot natural împotriva colesterolului.

3. Spirulina luptă contra cancerului

Cum ar putea ajuta un smoothie la prevenirea cancerului? Dacă spirulina este unul dintre ingrediente, în mod cert, băutura respectivă are toate șansele de a ține piept bolii canceroase. Potrivit doctorului Axe, spirulina stimulează producția de anticorpi – celulele fabricate de sistemul imunitar pentru a lupta cu infecțiile și cancerul. Studiile mai arată că, pe lângă acțiunea sa anticolesterol, spirulina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase datorită conținutului foarte mare de antioxidanți.

4. Spirulina ajută la slăbit

Dieta bogată în nutrienți și proteine de calitate, așa cum sunt cele din spirulină, constituie un aliat de nădejde în procesul de slăbire. Proteinele sunt folosite la dezvoltarea și menținerea tuturor celulelor corpului. Practic, nu există viață fără proteine. De aceea, aportul zilnic de proteine este absolut necesar pentru buna funcționare a organismului. Carența în proteine poate conduce la oboseală, slăbiciune musculară, scăderea puterii de concentrare, dificultăți în menținerea și reducerea greutății corporale. De ce ajută proteinele la slăbit? Deoarece corpul consumă mai multă energie pentru metabolizarea proteinelor, ceea ce înseamnă un consum sporit de calorii. Cum spirulina este campioană la proteine valoroase, este lesne de înțeles de ce ea ajută la obținerea greutății dorite fără a fi nevoie de un consum mare de carne. Tot datorită conținutului bogat de proteine, spirulina asigură o senzație de sațietate pentru mai mult timp, prevenind tentația de a ronțăi între mese. Un singur gram de spirulină, adăugat într-o porție de supă ori salată, asigură aportul nutritiv al unei mese sănătoase și echilibrate.

5. Spirulina elimină candida

Candida este o ciupercă aflată în mod obișnuit în corpul nostru, însă atunci când apar dezechilibre la nivelul florei intestinale, ea se înmulțește necontrolat și provoacă unele dintre cele mai neplăcute probleme de sănătate. Candida poate elibera toxine în circulația sangvină și perturbă pH-ul organismului. Astfel, candida devine o boală cronică implicată în sindromul intestinului iritabil, alergii, boli de piele, afte, tulburări hormonale sau chiar boli autoimune (lupus, boala Hashimoto). Persoanele predispuse la infecții cronice cu candida sunt nevoite să ducă un război de lungă durată cu acest inamic. Din fericire, există tactici și soluții naturiste care pot anihila această ciupercă. Spirulina este una dintre cele mai eficiente arme împotriva candida. Statutul de superaliment îi conferă spirulinei proprietatea de a restabili echilibrul florei intestinale, ceea ce oprește proliferea necontrolată a bacteriilor patogene și fungilor, inclusiv candida, din tractul digestiv.
Sursa:

  • health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2016-03-08/5-reasons-to-add-spirulina-to-your-diet
Etichete articol:
dietăsfatSpirulina
Articolul anterior
Pledoarie pentru alimentele „urâte“
Articolul următor
17 beneficii dovedite științific ale acizilor grași omega 3

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: